تصمیم به قبول قطعنامه 598 یک تصمیم تاریخی برای جمهوری اسلامی ایران بود
7949 بازدید
اشاره: متن ذیل مربوط است به مصاحبه حجت الاسلام و المسلمین هاشمی رفسنجانی جانشین وقت فرمانده کل قوا، راجع به علل پذیرش قطعنامه 598 از سوی جمهوری اسلامی ایران که در روزنامه کیهان مورخه 28 تیر 1367 به چاپ رسیده است:
***
حجت الاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی جانشین فرمانده کل قوا دیشب در مصاحبه ای مطبوعاتی دلائل و شرایط به وجود آمده برای پذیرش قطعنامه 598 از سوی جمهوری اسلامی ایران را برای خبرنگاران داخلی تشریح کرد.
حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی اظهار داشت که تصمیم به قبول قطعنامه 598 یک تصمیم تاریخی برای جمهوری اسلامی ایران است که به دنبال پیام حضرت امام اتخاذ شد و مبتنی بر عوامل متعددی می باشد.
وی افزود : حضرت امام شخصیت های سیاسی و علما را مأمور کردند تا در جلسه ای مسأله پذیرش آتش بس را مورد بررسی قرار داده و آن را اعلام نمایند. در این جلسه که دیروز (پریروز) تشکیل گردید شیوه کار مشخص شد و قدم هایی در راه پذیرش آتش بس برداشته شد که اولین گام آن قبول قطعنامه 598 شورای امنیت سازمان ملل می باشد.
جانشین فرمانده کل قوا خاطرنشان ساخت در روزهای آینده در حدی که دشمن نتواند سوء استفاده کند، مردم عزیز ایران در جریان امور قرار خواهند گرفت.
وی اضافه کرد: این تصمیم تحقیقاً در جهت مصالح اسلام و امت برداشته شده و هیچگونه شبهه ای از ضعف و ناتوانی در آن نیست.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی جانشین فرمانده کل قوا در زمینه شرایط جدیدی که منجر به پذیرش قطعنامه 598 و قبول آتش بس شد، اظهار داشت: مسائل فراوانی وجود دارد و مهمترین آن این است که بر ما روشن است که کفر جهانی و استکبار در این مقطع تصمیم گرفته اند که به طور جدی از پیروزی سریع ما جلوگیری کنند و پافشاری ما در این مقطع نیز ممکن است منجر به خسارات فوق العاده ای برای مردم ما و مردم عراق شود که ما در محاسبه مان آن چیزها را فعلاً مصلحت ندیدیم.
جانشین فرمانده کل قوا در مورد شیوه مذاکرات و ترکیب هیأت های مذاکره کننده طرفین متخاصم گفت: طبعاً محور حرکت حول و حوش دبیرکل سازمان ملل خواهد بود و در آینده اگر مسأله جدی بود در این مورد تصمیم گیری خواهد شد.
وی افزود: آنچه فعلاً اتفاق افتاده این است که ایران تا به حال خواستار[آن] بود که ابتدا کمیته تعیین متجاوز تشکیل شود، ولی فعلاً با توجه به شرایط جدیدی که پیش آمده از آن شرط خود صرف نظر کرده ایم.
وی تأکید کرد که در آینده بیشترین توجه باید به خانواده های شهدا، مجروحین، آسیب دیده ها، اسرا و کلیه کسانی که در انقلاب و جنگ سرمایه گذاری کرده اند، مبذول شود. زیرا نظام در مقابل آنها متعهد و مسؤول است.
وی افزود: نمونه بارز آن قساوت عجیب آمریکا در حمله به هواپیمای مسافربری ایران و شهادت ۲۹۰ نفر سرنشین آن می باشد که به هیچ وجه ادعای اشتباه در مورد آن پذیرفته نیست و از نظر ما یک اخطار تلقی شد.
همچنین قساوت فوق العاده صدام در داخل عراق که هزاران روستا و صدها هزار تن از مردم را با بمباران شیمیائی قتل عام می کند، از دیگر دلائل آن است که نشان می دهد به او اجازه داده اند هر جنایتی را مرتکب شود.
وی گفت: مجموعه این شرایط و ادله دیگری که فعلاً ذکر نمی شود ما را به این نتیجه رساند که مصلحت انقلاب و ملت ایران و عراق و منطقه این است که قطعنامه مذکور پذیرفته شود. وی تأکید کرد یقیناً حضرت امام همیشه تابع مصالح اسلام بوده اند.
حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی در زمینه چگونگی به اجرا درآمدن قطعنامه 598 شورای امنیت اظهار داشت: به طور معمول وقتی طرفین موافقت خود را با قطعنامه اعلام داشتند، دبیرکل سازمان ملل زمانی را برای آتش بس تعیین می کند و نیروها به پشت مرزهای شناخته شده باز می گردند و سپس بندهای قطعنامه به صورتی که در قطعنامه قید شده اجرا خواهد شد.
وی توضیح داد که با پذیرش این مسأله دو طرف باید به مرزهای بین المللی پذیرفته شده بازگردند و این بدین معنی است که دو طرف از اراضی اشغال شده طرف دیگر خارج گردند. برای مثال عراق در حال حاضر در نفت شهر و بعضی دیگر از ارتفاعات ایران مستقر است و ایران نیز در برخی مناطق در ارتفاعات عراق استقرار دارد که ابتدا باید دو طرف از این مناطق به پشت مرزهای بین المللی بازگردند .
حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران که پرسید«گفته می شود حرکات چند ماه اخیرعراق در جبهه ها، به خصوص بعد از حمله به فاو، بر اساس یک توافق بوده است»، گفت: این از حرفهای مسخره ضد انقلاب است. رزمندگان اسلام به جز در حلبچه و حاج عمران که طبق دستور عمل کردند، در بقیه موارد مردانه و شجاعانه جنگیدند و شهید دادند و با جهاد عقب نشینی کردند.
وی افزود: رزمندگان اسلام در حمله عراق به فاو 36 ساعت و در حمله به شلمچه یک روز تمام دفاع کردند و جنگیدند و چطور می شود چنین تهمتی را به رزمندگان دلیر اسلام نسبت داد؟ وی تأکید کرد تا این لحظه کلیه قضایائی که پیش آمده به جز در حلبچه و حاج عمران کاملاً طبیعی بوده است.
جانشین فرمانده کل قوا در مورد استراتژی دفاعی جمهوری اسلامی ایران با توجه به اتخاذ مواضع جدید اظهار داشت: ما روی حرف سابق خودمان هستیم؛ یعنی ما فکر می کنیم متجاوز بایستی تنبیه شود و حقوق ما گرفته شود. وی افزود: وقتی که به ما اطمینان دادند که ترکیب کمیته تعیین متجاوز به گونه ای خواهد بود که واقعاً به حق رسیدگی می کند، ما از شرط قبلی خود صرف نظر کردیم. وی خاطرنشان ساخت در آینده کیفیت جهاد و برنامه جنگی ممکن است به گونه ای انجام شود، ولی این مربوط به قبول قطعنامه نیست.
حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی در پاسخ به این سؤال که آیا ضمانت کافی برای اجرای قطعنامه 598 بدست آمده است، اظهار داشت: فکر می کنم نه. ما فکر کردیم که در این پذیرش چیزی را از دست نداده ایم، بلکه چیزهائی نیز بدست آورده ایم.
وی در این رابطه توضیح داد: متأسفانه تبلیغات جهانی ما را جنگ افروز و جنگ طلب معرفی کرده و صدام و حزب بعث متجاوز را که کلیه قوانین را نقض کرده، ولی چون یک شعار مشخص دارد، یعنی قطعنامه را پذیرفته و حاضر به قضاوت بین المللی است، به صورتی عوام فریبانه صلح طلب معرفی گردیده است.
وی گفت: با این کار یعنی قبول قطعنامه 598 ما نشان دادیم که در این زمینه انعطاف پذیر هستیم، [و] هم جدی خواهیم بود، ولی اگر غیر از این باشد کاری را که حالا قصد داشتیم انجام دهیم بعداً انجام می دهیم.
بنابراین ما فکر می کنیم با پذیرش قطعنامه تبلیغات مسموم علیه ما در سطح دنیا را خنثی کرده ایم و این یک گام سیاسی مؤثر است که از نظر نظامی نیز اهمیت دارد.
جانشین فرمانده کل قوا خاطرنشان ساخت که ما خودمان را آماده نگهداشتیم و نیروهایمان را در جبهه و پشت جبهه حفظ کرده ایم، زیرا با پذیرش قطعنامه در حقیقت نزاع تمام نشده بلکه موقوف به اجرای بندهای قطعنامه گردیده است.
وی توضیح داد که بعد از اعلام استراتژی جدید سیاسی و نظامی نیز هم برنامه های ستاد فرماندهی کل قوا غیر از جنگ در صورت اعلام آتش بس ادامه خواهد داشت، ولی کلیه دستورات امام مبنی بر هماهنگ کردن ارتش و سپاه، حذف قسمت های غیر ضرور و تکراری و آوردن امکانات دولت در خدمت جنگ دنبال و اجرا خواهد شد.
وی افزود: حتی در حدی حضور مردم در جبهه ها باید ادامه یابد، ولو اینکه درگیری نباشد. ضمناً بسیجی ها که ذخیره اصلی جنگ بودند باید به نحوی رابطه خود را با جبهه و لشکرها، پادگان ها و پایگاه ها حفظ کنند تا اینکه مطمئن شویم به صلح و آرامش می رسیم.
جانشین فرمانده کل قوا تأکید کرد من امکان رسیدن به صلح و آرامش را بعید نمی دانم، ولی نسبت به آن هم زیاد خوشبین نیستم.
وی در مورد وضعیت حضور نیروهای امریکائی در منطقه پس از پذیرش قطعنامه 598 از سوی ایران اعلام داشت: بر اساس همان قطعنامه امریکائی ها حق حضور در منطقه را ندارند؛ یعنی اگر این ماده نقض شود، اجرای قطعنامه ناقص است و در حقیقت عمل نشده است. وی گفت: البته امریکائی ها به دنبال بهانه ای برای حضور خود در منطقه هستند و نمی توان در این زمینه اطمینانی داشت. وی تأکید کرد ما اصولاً در این قضیه امریکا و روسیه را ام الفساد می دانیم؛ ما در حقیقت در این مدت با این دو کشور می جنگیده ایم، ولی در ظاهر حزب بعث عراق وارد میدان شده بود.
جانشین فرمانده کل قوا افزود: طی دو سه روز گذشته جلسات متعددی با حضور سران کشور تشکیل شده و جمع بندی تمامی این جلسات به حضور حضرت امام رسیده است.
ضمناً بعداً حضرت امام تصمیمشان را طی پیامی به جلسه سران ارائه دادند که حاوی مطالب مهمی است و در صورت مصلحت بعداً منتشر خواهد گردید. حجت الاسلام هاشمی رفسنجانی در مورد تأثیر شرایط جدید جنگ در تصمیم گیری شورای امنیت در زمینه مسئله حمله ناجوانمردانه امریکا به هواپیمای مسافربری ایران گفت: ممکن است بخواهند از موقعیت سوء استفاده کرده و با قضیه جری تر برخورد کنند و نیز ممکن است با توجه به انعطاف ما برای تشویق و اینکه حاضر به همکاری هستند عاقلانه تر عمل نمایند.
وی در پاسخ به این سؤال که چرا اعلام قبول قطعنامه 598 با تأخیر صورت گرفت، اظهار داشت: ما قطعنامه مذکور را رد نکردیم، بلکه شرطی روی آن گذاشتیم و این اواخر روشن شد ممکن است حوادث تلخی در منطقه اتفاق افتد که نقطه عطف آن اسقاط هواپیمای مسافربری ایران توسط آمریکا بود.
وی در این رابطه توضیح داد: حضرت آیت الله العظمی منتظری در پیامی که اخیراً خدمت حضرت امام دادند گفتند که خوب است به علت بپردازیم و دست از معلول برداریم. یعنی اینکه حالا که امریکا این طوری به میدان آمده است ما مبارزه اصلی مان را با امریکا قرار دهیم که علت است و عراق معلول.
وی افزود: این اولین اظهارنظری بود که چند روز پیش در این باره عنوان شد، ولی به صورت مبهم و کنایه ای و از آن روز مسأله جدی شد، مورد بحث قرار گرفت و ظرف مدت کوتاهی به این نتیجه رسید .
جانشین فرمانده کل قوا در ادامه این مصاحبه گفت: در صورتی که عراق پس از این از قبول قطعنامه 598 خودداری کند این به نفع ما خواهد بود. زیرا حربه عوام فریبانه ای از عراق گرفته خواهد شد و دنیا نیز دیگر نمی تواند بگوید ایران قطعنامه را قبول نکرده است، ضمن آنکه ما هم چیزی از دست نداده ایم.
وی ادامه داد: بنابراین آنها که می خواستند ما را به دلیل نپذیرفتن قطعنامه، تحریم تسلیحاتی کنند، منطقاً از آن پس باید عراق را تحریم نمایند. وی گفت: اگر عراق نپذیرد و جنگ حالت جدی خودش را بگیرد، این گام مثبتی است در جهت حل جنگ از طریق نظامی.
جانشین فرمانده کل قوا مجدداً تأکید کرد تا قبل از حادثه سقوط هواپیمای مسافربری ایران توسط آمریکا بحث در زمینه قبول قطعنامه 598 اصلاً مطرح نبود؛ ولی پس از این فاجعه و پیام آقای منتظری به صورت جدی مطرح گردید و موقعی که حضرت امام به نتیجه رسیدند، به ما دستور دادند تا جلسه ای تشکیل دهیم. این جلسه دیروز (پریروز) تشکیل شد و دیروز (پریروز) عصر به نتیجه نهایی رسیدیم. از شب گذشته (پریشب) نیز درصدد اعلام آن به دبیر کل سازمان ملل برآمدیم.
وی گفت: ما یک لحظه نیز در اعلام آن به مردم تأخیر نکردیم؛ ولی اگر منظور زمینه سازی برای مردم باشد، ما فکر می کنیم احتیاجی به این کار نیست؛ زیرا مردم نظر امام را بهترین زمینه می دانند؛ با حجت، که نظر امام بوده، جنگیده اند و با حجت، که نظر امام هم هست، اگر بنا باشد آتش بس را بپذیرند، آن را می پذیرند.
روزنامه کیهان 28 تیرماه 1367
نظرات