نایبیان کاشان از عیاری تا باجگیری


درتصویر، نایب حسین کاشی در وسط عکس و تعدادی از هواداران و اعضای خانواده اش را مشاهده می کنید .

نایبیان کاشان گروهی از مبارزین آزادی خواه بودند که در اواخر سده ۱۳ خورشیدی (اواخر قاجاریه) در حدود کاشان و مناطق پیرامون آن مشغول مبارزه آزادی خواهانه بودند برخی «نایبیان کاشان» را از زمرهٔ عیاران و مجاهدان مشروطه دانسته‌اند.

سردسته این گروه نایب حسین کاشی بود. وی اصلاً از ایل بیرانوند لرستان بود. پدربزرگ او از خرم‌آباد به کاشان آمد و در آنجا ساکن شد. نایب حسین مردی دلیر و کاردان بود.

سهام السلطنه حاکم وقت کاشان به دلیل ناتوانی‌اش در برقراری امنیت، از حسین کاشی کمک خواست و ناچار شد وی را نایب حکومت کاشان کند. از این پس حسین کاشی به نایب حسین کاشی مشهور شد.

نایب حسین کاشی در سرکوب راهزنان موفق بود. ولی پس از چندی افرادی به دور خود گرد آورد، که به «نایبیان کاشان» معروف شدند. نایب حسین به همراه فرزند بزرگش ماشاءالله خان و افرادش شروع به مبارزه با ظلم و استبداد بودند حکومت مرکزی نیز از سرکوب آنان ناتوان بود.

«نایبیان کاشان»درحدود دهه‌های ۱۲۸۰ و ۱۲۹۰ شمسی کم کم به مسیر غیر مردمی که بیشتر شبیه راهزنی بود ، کشیده شدند تا اینکه در سال ۱۲۹۷ خورشیدی، میرزاحسن خان وثوق‌الدوله، که به تازگی فرمان رئیس الوزرایی را از احمدشاه دریافت کرده بود، با نیرنگ و وعده، ابتدا ماشاءالله خان و سپس پدرش نایب حسین کاشی را به تهران کشاند و آنان را اعدام کرد و بدین ترتیب غائلهٔ نایبیان کاشان پایان یافت.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نایبیان به نشانی زیر مراجعه کنید:

https://psri.ir/?id=ivtulr8l


نایبیان کاشان از عیاری تا باجگیری