درخواست ساموئل جردن از سردار سپه چه بود؟


درخواست ساموئل جردن از سردار سپه چه بود؟
نامه دکتر ساموئل جردن به رضا خان

دراین سند دکتر جردن رئیس مدرسه عـالی آمریکایی‌ در تهران خطاب به نخست‌وزیر وقت رضا خان ازاو می‌خواهد برای گشایش«مجمع جوانان‌ ایران» با وی گفت‌وگو کند. این مرکز یکی از سرپل های ارتباط آمریکایی ها با جوانان ایرانی در آن دوره محسوب می شد.

متن کامل نامه به شرح ذیل است :

THE AMERICAN HIGH SCHOOL مدرسه عالی‌ آمریکائی‌ در تـهران

مـورخه یوم پنجشنبه 25 دلو[بهمن ] 1302

حضور محترم بندگان حضرت اشرف آقای سردار سپه رئیس الوزراء دامت‌ شوکته‌ العالی‌

با کمال احترام دقت حضرت اشرف را بـه مـطالب ذیـل‌ متوجه میدارد.البته حضرت اشرف بیش‌ از همه مـستحضرند کـه اغلب فساد اخلاق جامعه ناشی از بیکاری است‌.یعنی‌ جوانان‌ پس از فراغت از مشاغل یومیه بواسطه نداشتن مشغولیات ومحل مناسبی‌ برای‌ مـلاقات یـکدیگر وقـرائت کتب علمیّه و روزنامجات و مجلات و داشتن بازیهای فوت‌بال‌[فوتبال‌]و تنیس و غیره‌ اغـلب اوقات گرانبهای خود‌ را‌ صرف‌ لهو و لعب و اباطیل مینمایند که بالنتیجه باعث فساد اخلاق جامعه میگردد.اولیاء‌ مدرسه‌ عـالی‌ آمریکائی در تـهران مصمم‌اند برای رفع این نقیصه‌ محفلی به نام مجمع جوانان ایـران‌ در‌ خـیابان‌ لاله‌زار در محله ای که سابقا بلوار ایران بود، تأسیس‌ نمایند.این تجمع به همت دیپلمه‌های مدرسه‌ عالی‌ آمریکائی و جـمع‌آوری اعـانات و تـحت نظر یکنفر معلم ورزش آمریکائی مستر شرک نام اداره‌ میگردد‌.مقصود‌ از افتتاح ایـن مـجمع اشـاعه علوم و معارف و مخصوصا تهذیب اخلاق جوانان ایرانی است. مراسم‌ افتتاج‌ این مجمع در یوم‌ جـمعه سـیم حـوت 1302 مطابق 22 فوریه 1924 اجرا‌ می‌گردد‌.چون‌ حضرت اشرف مروج‌ تهذیب اخلاق محیط هستند لذا مستر شـرک رئیـس مجمع و اینجانب رئیس مدرسه‌ عالی‌‌ آمریکایی بی‌اندازه مایلیم که بدرک شرف ملاقات حـضرت اشـرف مـوفق و مفتخر گردیم‌ و شفاها‌ با‌ حضرت اشرف در این خصوص شور و صلح نموده و نظریات آن وجود مـحترم را اصـغاء و استماع‌ نمائیم‌ لذا‌ با کمال احترام خواهشمند است وقتی را برای این مقصود تعیین فـرمائید‌ کـه‌ ایـن‌ جانب به معیت رئیس مجمع برای ملاقات شرفیاب شویم که فوق العاده باعث امتنانات قلبیه‌ خـواهد‌ شـد‌.خاتمتا مراتب احترامات فائقه را تقدیم میدارد.

رئیس مدرسه عالی آمریکائی



زندگی نامه دکتر‌ جـردن‌

ساموئل مارتین جردن Samuel M. Jordan از سال ۱۸۹۹ تا سال ۱۹۴۰ به مدت 41 سال ریاست کالج آمریکایی تهران (دبیرستان البرز) را به عهده داشت. او بانی و سازنده دبیرستان البرز و مدرسه دخترانه آمریکایی در تهران بود. او در واقع در چارچوب اجرای سیاست اعمال نفوذ آمریکا به ایران آمده بود . آمریکایی ها در سالهای ابتدای حضورشان در ایران تلاش می کردند از فعالیت های مورد نیاز جامعه ایران آن روز بستری فراهم کنند تا جاپای خود را در ایران محکم کنند. بر این اساس فعالیتهای آمریکایی ها در دوره قاجار و اوایل حکومت رضا خان متمرکز بر بخش آموزش و بهداشت و درمان است بعدها این نفوذ با آمدن میلسپو به زمینه های اقتصادی گسترش پیدا میکند. در سالهای بعد از کودتای 28 مرداد همه جنبه های سیاسی ، امنیتی و نظامی را هم در برمی گیرد.

جردن در سال ۱۸۷۱میلادی در نزدیکی شهر یورک در پنسیلوانیا بدنیا آمد. پس از تحصیل در دبستان و دبیرستان در سال ۱۸۹۵میلادی از کالج لافایت درجه لیسانس گرفت. در سال ۱۸۹۸درجه استادی علوم الهی از دانشگاه پرینستون را دریافت کرد. در سال ۱۹۱۶کالج لافایت او را با درجه دکتر در حکمت و فلسفه شناخت و در سال ۱۹۳۵میلادی از کالج واشنگتن و جفرسون بدرجهٔ دکترای حقوق نائل آمد. دکتر جردن نخستین بار در سال ۱۸۹۸میلادی (۱۲۷۸خورشیدی) به ایران آمد و یک سال بعد ریاست مدرسه آمریکایی را در تهران به عهده گرفت .در سال ۱۹۱۳میلادی (۱۲۹۲خورشیدی) با راه‌اندازی کلاس‌های باقیمانده دوره دوازده ساله دبیرستان تکمیل گردید. در سال ۱۹۱۸میلادی (۱۲۹۷خورشیدی) اولین ساختمان شبانه‌روزی که در آن زمان، مک کورمیک‌ هال نامیده می‌شد و یک ساختمان دیگر پایان یافت.وی در سال ۱۳۳۳هجری خورشیدی، در ۸۱ سالگى در آمریکا در گذشت.