آیت‌الله کاشانی: اگر انگلیس بگذارد که ما نفت خود را بفروشیم، هیچ‌وقت کمونیسم به ایران نخواهد آمد


آیت‌الله کاشانی: اگر انگلیس بگذارد که ما نفت خود را بفروشیم، هیچ‌وقت کمونیسم به ایران نخواهد آمد

اشاره: یکی از ابزارهای قدرت‌های سلطه‌گر جهانی بر علیه حکومت‌های مستقل، رسانه‌های جمعی است. آنان همیشه سعی کرده‌اند تا به وسیله این ابزار، افکار عمومی را تحت‌تأثیر قرار داده و در جهت اهداف خود هدایت کنند. در دوران نهضت ملی‌شدن صنعت نفت نیز انگلیس و آمریکا به عنوان دو قدرت سلطه‌طلب و دو رقیب و شریک دیرینه که منافع خود را در ایران و خاورمیانه در معرض خطر می‌دیدند، از این ابزار نهایت بهره‌برداری را کردند. در همین چهارچوب بخشی از تبلیغات رسانه‌های جمعی خود را به طور گسترده و در قالب «خطر نفوذ کمونیسم در ایران» و «کمونیسم‌هراسی» شکل دادند. 

«چارلز براون» یکی از اساتید دانشگاه «نورث وسترن» آمریکا، مصاحبه‌ای را با آیت‌الله کاشانی در تاریخ ۱۴ آبان ۱۳۳۱ انجام داده که متاثر از همین فضای تبلیغاتی است. آیت‌الله کاشانی در این مصاحبه، هوشمندانه در این دام نیفتاده و منطقی ارائه داده که معتقد است تداوم رفتارهای دولتهای استعمارگر است که باعث رشد و تقویت کمونیسم در سایر کشورها است.
متن این مصاحبه به نقل از روزنامه اطلاعات تقدیم حضورتان می‌گردد.

****

                                                  

«آقای پروفسور «چارلز سموئل براون» استاد تاریخ و ادبیات مذهبی دانشگاه «نورث وسترن» آمریکا، امروز صبح آیت‌الله کاشانی را ملاقات نمود. پروفسور مزبور نخست مقصود خودش را از مسافرت به ایران بیان نمود و گفت من قصد دارم مسافرتی به ممالک مختلف دنیا بنمایم و مخصوصاً در قسمت ادیان مطالعاتی به عمل آورده و مشاهدات خود را در کتابی به رشته تحریر بکشم. آیت‌الله اظهار داشتند: من در علوم دینی در مذهب اسلام، مجتهد و به اصطلاح علمی شما دکتر هستم و تاکنون با بعضی از علمای دین مسیح صحبت کرده‌ام، ولی از هیچ‌یک از آنها مطلب صحیحی نشنیده‌ام. مثلاً در بعضی کتب ادیان، مطالبی راجع به حضرت مسیح مندرج است که معقول به نظر نمی‌آید، در حالی که در قرآن اسلام نام حضرت مسیح و مادرش مریم با تقدیس ذکر شده است.

در این موقع از ارتباط تعالیم اسلام نسبت به مسلک کمونیزم سخن به میان آمد و آیت‌الله در جواب پروفسور گفتند: اسلام با کمونیسم به هیچ‌وجه موافق نیست. در قانون جزایی اسلام تمام افراد یکسان بوده و یک‌نوع مجازات درباره آنها بدون استثناء معین گردیده و هیچ مصونیتی برای هیچ‌یک از طبقات ممتازه اجتماع در نظر گرفته نشده است و این اصول آزادی و مساوات، مانع از پذیرفتن کمونیسم می‌شود. صحیح است که اسلام اصول مالکیت را پذیرفته است، ولی در عین حال برای حفظ وطن و رعایت منافع عمومی ملت اسلام، دولت می‌تواند اموال مردم را مصادره کند. همچنین مردم را از جمع‌کردن اموال و املاکی که برخلاف عدالت اجتماعی گردآمده باشد بر حذر داشته و این‌گونه دارایی‌ها را حرام معرفی کرده است. آیت‌الله اظهار داشتند اسلام برای کسب فضائل و علوم در دنیا، بهترین مکتب است. اسلام به پیروان خود دستور می‌دهد که از گاهواره تا گور کسب علم نمایند و این چنین دستور محکمی در مذاهب دیگر وجود ندارد.

پروفسور پرسید پس یک نفر مسلمان نمی‌تواند کمونیست بشود، در حالی که من در مسافرت خود دیدم در اندونزی، پاکستان و هندوستان، مسلمان‌ها کمونیست شده‌اند. آیت‌الله جواب دادند اینها مسلمان نبودند، چون مسلمان باید به مبدأ و معاد قائل باشد و خدا را بشناسد، در حالی که کمونیستی یک مسأله مادی‌گری بوده و با خداشناسی و عوالم ماوراءطبیعت به هیچ‌وجه توجه ندارد، بلکه اصلاً مخالف است.

پروفسور در این موقع گفت: پس به عقیده آیت‌الله مردم ایران آن‌قدر آشنا به تعالیم اسلامی شده‌اند که دیگر کمونیسم در آنها تأثیر نمی‌کند؟ آیت‌الله در پاسخ اظهار داشتند ایرانیان با معتقداتی که به اصول دین اسلام دارند پیرامون کمونیستی نمی‌روند. به علاوه علماء و وعاظ هم پیوسته آنها را به حقایق دین اسلام آگاه می‌کنند و اگر می‌بینید کسانی در ایران سخن از کمونیسم می‌زنند، آنها بی‌بهره از علم و فرهنگ و معلومات دینی هستند.

در اینجا سخن از تبلیغات به میان آمد و آیت‌الله گفتند: اگر آمریکایی‌ها، انگلیس‌ها را در امور ایران کمک نکنند و انگلیسی‌ها هم دست از سر ایران بردارند، با تبلیغات علمای دین قول می‌دهم کسی در ایران کمونیست نشود.

در این موقع پروفسور به طور کلی سؤال کرد: آیا بالاخره کمونیسم به ایران خواهد آمد؟ آیت‌الله جواب دادند: اگر انگلیس بگذارد که ما نفت خود را بفروشیم و منافع سرشاری به دست آوریم، هیچ‌وقت کمونیسم پای به ایران نخواهد گذاشت. ولی اگر مانع از آزادی فروش نفت ما شدند، آن‌وقت ممکن است که کمونیسم در این کشور راه پیدا کند. آیت‌الله این مطلب را درباره همه دنیا تعمیم داده و اظهار داشتند: اگر دُول استعماری دست از سر ممالک مستعمره بردارند، کمونیسم شکست خواهد خورد، ولی اگر رویه ناپسندیده سابق خود را ادامه دهند، کمونیست‌ها در دنیا غلبه پیدا خواهند کرد، و ازدیاد کمونیست‌ها موجب بروز جنگ خواهد شد. الان الجزایر و مراکش و سودان در چنگال دُول استعمارطلب دست و پا می‌زنند و می‌خواهند خود را آزاد کنند و همین قسمت ممکن است آتش جنگ را در دنیا شعله‌ور سازد.

                                                  

از وظائف دولت آمریکا درباره جلوگیری از کمونیست صحبت شد و آیت‌الله این‌طور اظهار عقیده کردند که اگر آمریکا ریشه استعمار را در دنیا قطع کند و به دولت‌های استعمارطلب کمک نکند، قول می‌دهم که جنگ و کمونیسم، هر دو از دنیا رخت بربندند، و در غیر این صورت بدانید که جنگ حتمی است و یک امر غیرقابل اجتناب به شمار خواهد آمد.

در آخر آقای پروفسور از برنامه اصل چهارم ترومن و کمک‌هایی که در این زمینه به ایران شده سؤالاتی کرد. آیت‌الله در پاسخ گفتند: هر چند کمک‌هایی که اصل چهارم به ایران کرده قابل ذکر است، ولی بایستی گفت که از لحاظ کمیت، این کمک‌ها برای ایران کافی نیست و مثل یک قطره در مقابل یک منبع بزرگ آب باید آن را به حساب آورد. ولی در هر حال اگر انگلیس بگذارد ما نفت خود را بفروشیم و سالی چهارصد میلیون دلار به دست آوریم، از کمک آمریکایی‌ها هم بی‌نیاز خواهیم بود.

در این هنگام ملاقات و مصاحبه پروفسور با آیت‌الله پایان یافت. پس از پایان مصاحبه پروفسور اجازه خواست مطالب آیت‌الله را در کتاب خود بنویسد و حقایق دین اسلام را که با مرام و مسلک کمونیزم مباینت دارد، کاملاً تشریح نماید. آیت‌الله گفتند من اصل مطلب را به طور خلاصه به شما گفتم و ان‌شاءالله شما از عهده تشریح و تفصیل آن به خوبی برخواهید آمد.»