نمایشگاه اسناد مهم مشروطه


3577 بازدید

نمایشگاه اسناد مهم مشروطه

همزمان با یکصد و دهمین سالگرد انقلاب مشروطه، نمایشگاه اسناد و نشریات این رویداد تاریخی، با حضور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، در موزه کتاب و میراث مستند ایران برگزار شد.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، پس از بازدید از اسناد مختلف به نمایش درآمده در این نمایشگاه، با قدردانی از مسئولان برگزار کننده این نمایشگاه گفت: برای ساماندهی این موزه نیاز به حضور یک سندشناس در کنار مسئولان موزه است.

سیدرضا صالحی امیری افزود: باید فضای این موزه را گسترش داده و ساختمان کتابخانه ملی واقع در خیابان سی تیر را ساماندهی کنیم.

بر اساس این گزارش، به مناسبت یکصد و دهمین سالگرد انقلاب مشروطه، نمایشگاهی از اسناد و نشریات این رویداد، با هدف معرفی هرچه بهتر منابع موجود در مخازن سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، از شانزدهم مردادماه به مدت یک هفته در موزه کتاب و میراث مستند ایران، برگزار می شود.

از جمله اسناد شاخص به نمایش درآمده در این نمایشگاه می توان به «اعلام نظر و مواضع آیات عظام عبدالله مازندرانی و محمدکاظم خراسانی از نجف اشرف در مورد مشروطیت»، «رونوشت تلگرافی متن فرمان مشروطه ارسالی از کاخ صاحبقرانیه به حکومت کردستان و اعلام تشکیل مجلسی از علما، اعیان، اشراف، مالکان، تجار و اصناف منتخب در دارالخلافه تهران برای انجام اصلاحات» اشاره کرد.

«سواد دستخط محمد علی شاه، مبنی بر حمایت از مشروطه، قانون اساسی و تاکید بر انتخاب نمایندگان»، «ابلاغ تلگرافی دستور محمد علی شاه توسط مشیر السلطنه رئیس الوزرا از تهران به حکومت رشت، مبنی بر بستن مجلس شورای ملی به مدت سه ماه به دلیل اخلال و اغتشاش در همه امور بواسطه دخالت انجمن ها در امور دولتی» و «پروتکل خروج محمد علی شاه از تهران به خارجه»، از دیگر این اسناد به نمایش گذاشته شده است.

غالب نشریات ارائه شده در موزه کتاب و میراث مکتوب برای نخستین بار و همزمان با انقلاب مشروطه (1324-1325 ق.) منتشر شده اند. تعدادی از آنها مصور بوده و دارای تصاویر ناب از اوضاع اجتماعی، سیاسی و فرهنگی مردم در دوره قاجار هستند.

از نشریات قابل توجه در این نمایشگاه می توان به «ال ایلوسترایشن» - L'Illustration  - اشاره کرد، این هفته نامه فرانسوی اخبار مربوط به انقلاب مشروطه را همراه با تصاویر مشروطه خواهان منتشر کرده است.

در این نمایشگاه کتاب های چاپ سنگی و نسخ خطی نیز به چشم می خورد. از شاخص ترین نسخه های موجود در این نمایشگاه، نسخه خطی رساله در احوال مشروطیت و تاریخ سیاسی دوره قاجار و کتاب چاپ سنگی «تاریخ انقلاب آذربایجان و بلوای تبریز» است که از تصاویر و نقشه هایی در ارتباط با قیام آذربایجان برخوردار است.

علاقه مندان می توانند برای بازدید از این نمایشگاه همه روزه از 16 تا 24 مرداد ماه از ساعت 9 تا 15، به جز روزهای پنجشنبه و جمعه، به موزه کتاب و میراث مستند ایران واقع در ساختمان کتابخانه ملی مراجعه کنند.

بازدید از این آثار برای عموم آزاد است و مراجعان می توانند برای هماهنگی و دریافت اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 81623055 و 81623060 تماس بگیرند.


ایرنا