برگی از عیاشیهای اردشیر زاهدی
اردشیر زاهدی در قلمرو اخلاق و منش انسانی بس ضعیف و فاقد فضائل اخلاقی و شخصیت و منش قابل قبول حتی برای همکیشان داخلی و خارجی خود بود. اسدالله علم در خاطرات خود به مناسبتهای مختلف برخی ویژگیهای مذموم زاهدی را بیان میکند، از جمله در جایی اشاره داد که «... آدم فضول و خودسری است. گزارشات متعدد ساواک از رفتار و گفتار زننده و سخنان رکیک وی که زبانزد عام خاص وجود دارد افراط و زیادهروی وی در در هرزگی و شهوت او را یکهتاز عرصه عیاشی و خوشگذرانی در تاریخ سیاسی معاصر نموده است.
به دنبال گسترش موج فساد مالی و اخلاق در بین سردمداران رژیم شاه و تأسیس مراکزی برای ترویج و برگزاری و توسعه جنبههای گوناگون فساد و فحشاء، بعضی از نمایندگیهای سیاسی ایران در خارج از کشور نیز به مراکز ترویج و اشاعه فحشاء تبدیل شده بودند. از این حیث سفارت ایران در امریکا نقش ویژهای داشت و از این راه به رتق و فتق بسیاری از مسایل سیاسی میپرداخت. برای نمونه میتوان به افشاگری مایکل بارنر نماینده ایالت مریلند و عضو حزب دمکرات امریکا درباره رشوهدادنهای هنگفت سفارت ایران به مقامات امریکایی و برخی اعمال ضد اخلاقی زاهدی که در مجله نیویورک تایمز منتشر گردیده اشاره داشت: «... استفاده از حربه سکس و تریاک در منزل اردشیر زاهدی سفیر ایران، برای جلب سیاستمداران متنفذ امریکا ورد زبان محافل واشنگتن است... بعد از گذشت ساعاتی از معارفه زاهدی به جوانی که محافظ او بود دستور داد تا منقل تریاک و حشیش را بیاورد. همه دور و بر او لم داده بودند، وافور و تریاک را به هم رد میکردند. بعد از مدتی زاهدی به یکی از زنان مجلس(آنها اغلب فاحشه بودند که معمولاً آنها را پیدا میکرد ولی بعضی نیز از کارمندان سفارت بودند) گفت برقصد او در جمع شروع به رقصیدن و لخت شدن کرد در حالی که ایرانیها و میهمانان تماشا میکردند جملات رکیک و زننده بر زبان میآوردند و به اعمال جنسی مشغول میشدند، در یکی از پارتیها نماینده کنگره، الاف را دیدم. او میهمان افتخاری بود، او تریاک نکشید ولی زاهدی زنهای مجلس را به نوبت جلو او رژه برد و انتخاب اول را به او محول کرد و او یکی از زنان ایرانی را انتخاب کرد و...»
رفتار خارج از موازین اخلاقی اردشیر زاهدی آنچنان با شخصیت و شاکله او عجین شده بود که در تمام دوران زندگی شخصی و سیاسیآش به انحاء مختلف جلوه داشت. علاوه بر انحرافات اخلاقی، زاهدی همواره در روابط اجتماعی و اداری نیز دچار مشکل بود. به نحوی که دامنه برخوردها و گفتار خارج از آداب اجتماعی وی به حدی رسید که در محافل سران رژیم مورد بحث قرار میگرفت. در دوران وزارت زاهدی در دستگاه سیاست خارجی رژیم، برخوردهای ناشایست وی باعث رنجش بسیاری از کارمندان و کارشناسان گردید و به همین دلیل موجی از اعتراضات و مخالفتها بر علیه وی بر پا شد. گزارشات مستند ساواک از اوضاع و احوال وزارت امور خارجه در دوران تصدی اردشیر زاهدی و نیز اسناد و مدارک و خاطرات رجال سیاسی دوران پهلوی، هر یک به گوشههایی از رفتارهای غیر اخلاقی اردشیر زاهدی اشاراتی دارند.
دوستی و رفاقت او با دکتر سعید حکمت نماینده مجلس شورای ملی و رئیس اداره پزشکی قانونی که از رجال فاسد دوران پهلوی بود، زمینهای برای ترتیب دادن پارتیها و مجالس عیاشی مهیا ساخته بود. به اعتراف حسین فردوست، در حصارک، ویلایی بود که اردشیر زاهدی و تعدادی از رفقای فاسد جوان او منتظر شکار دخترها و زنها مینشستند و نکته قابل توجه این که فرح دیبا، که دختری فقیر بود به حصارک میرود تا با توسل به اردشیر زاهدی بتواند در پاریس تحصیل و زندگی کند و چون اردشیر زاهدی، فرح را نمیپسندد، او را به محمدرضا پهلوی معرفی میکند. محمدرضا نیز او را میپذیرد و بدون تحقیق قبلی او را به فرودگاه میبرد و در هواپیما به وی پیشنهاد ازدواج میدهد. فرح نیز بلافاصله قبول میکند و دختری که تا یک ساعت پیش از زاهدی پول میخواست، حال قرار شده با شاه ازدواج کند.
همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، زاهدی در زمان مسؤولیت سفارت ایران در امریکا و لندن به فساد اخلاقی اشتهار داشته است. روابط نامشروع وی با ژاکلین کندی بیوه جاناف کندی رئیس جمهور اسبق امریکا که پس از مرگ کندی با اوناسیس میلیونر معروف یونانی ازدواج کرده و جدا شده بود، نقل محافل امریکایی بود. در همین رابطه دیلی اکسپرس در طی مقالهای به قلم «ویلیام رینون» تحت عنوان «کوکتل» مینویسد: «اخیرا ژاکلین اوناسیس اسکورت تازهای یافته است و در پارتیهای جنگلوار واشنگتن که ژاکلین به پیروی از مد شرکت میکند اردشیر زاهدی او را همراهی میکند، آیا او را به خاطر میآورید؟ وی سفیر شاه ایران در لندن و داماد شاه بود. هنگامی که پارتیها حقیقتاً پارتی بود، اردشیر زاهدی به عنوان یکی از بزرگترین برگزارکنندگان پارتیها شهرت یافته بود... ارتباط اخیرش با بیوه اوناسیس هماکنون در محافل سیاسی بر سر زبانهاست. به قول آنها ترکیب این ایرانی جالب توجه و بانوی اول سابق امریکا، ترکیبی است مسحور کننده در شیمی اجتماع، آیا این آزمایش توفیقآمیز خواهد بود؟». در همین باره ارتباط نامشروع زاهدی با الیزابت تایلور هنرپیشه امریکایی نیز قابل توجه است.
نگاهی اجمالی به شخصیت اردشیر زاهدی نشان میدهد زندگی وی مشحون از هرزگی و بیبندوباری است. که قلم و بیان از شرح آن شرم دارد.
پی نوشت:
1- سید جلالالدین مدنی، تاریخ سیاسی معاصر ایران، ج 2، ص 187.
2- ظهور و سقوط سلطنت پهلوی، ج 1، ص 211.
3- انقلاب اسلامی به روایت رادیو بی بی سی، عبدالرضا هوشنگ مهدوی، ص 429، انتشارات طرح نو.
رجال عصر پهلوی، اردشیر زاهدی به روایت اسناد ساواک، مرکز بررسی اسناد تاریخی، صفحات 16 تا 18
نظرات