مجلدات ۱۲ و ۱۳ روز شمار انقلاب اسلامی منتشر شد


1803 بازدید

مجلدات ۱۲ و ۱۳ روز شمار انقلاب اسلامی منتشر شد

تحولات سیاسى گسترده ایران در اواخر دى ماه 1357 به حدى بود که جلد 12 روزشمار انقلاب اسلامی به دوره تاریخى 27 تا 30 دى ماه آن سال اختصاص یافت.

 

در این مجلد به تحولاتى نظیر گسترش مخالفت هاى مردمى با حکومت پهلوى و دولت شاپور بختیار، انعکاس گسترده پیام‌ها و سخنان امام خمینى در خبرگزاری‌ها و مطبوعات داخلى و خارجى، یورش نظامیان و چماقداران در بسیارى از شهر‌ها به مردم، استعفاى گروهى از نمایندگان مجلس شوراى ملى و وزیر دادگسترى، اعتصاب غذاى گروهى از همافران، تدارک و برنامه ‏ریزى تظاهرات اربعین، تهیه اساسنامه شوراى انقلاب اسلامى، آزادى گروهى از زندانیان سیاسى و... سرانجام تظاهرات میلیونى اربعین در سراسر کشور پرداخته شده است.

 

تحولات گسترده این دوره زمانى کوتاه در دو محور اصلى جبهه مبارزه شامل رهبرى انقلاب اسلامى، تظاهرات میلیونى اربعین و روحانیت و مردم و همچنین جبهه حکومت شامل شاه و شاپور بختیار، نظامیان و کشورهاى غربى و اسرائیل بررسی می‌شود.

 

جلد سیزدهم روزشمار انقلاب اسلامی نیز به تحولات سیاسی گسترده ایران طی روزهای اول تا چهارم بهمن 1357 می‌پردازد. در این مجلد به تحولاتی نظیر انعکاس گسترده سخنان و دیدگاه‌های امام خمینی و حوادث انقلاب در رسانه‌های داخلی و خارجی، استعفای سیدجلال‌الدین تهرانی از ریاست شورای سلطنت، اعلام بازگشت امام خمینی به ایران، تشکیل «کمیته استقبال از امام» در تهران، برپایی جلسات شورای انقلاب اسلامی، گسترش مبارزات مردمی و فعالیت روحانیون و سیاسیون، آزادی برخی از زندانیان سیاسی، پیوستن گروهی از نظامیان به مردم، ارائه لوایح انحلال ساواک و تعقیب نخست‌وزیران و وزیران سابق از سوی شاپور بختیار به مجلس شورای ملی، برپایی تظاهرات طرفداران قانون اساسی با حضور برخی نظامیان و خانواده‌هایشان، تسخیر برخی مراکز دیپلماتیک رژیم پهلوی در خارج کشور توسط دانشجویان مبارز، اقدامات امریکا در مقابله با انقلاب و... پرداخته شده است.

 

تحولات گسترده این دوره زمانی چهار روزه را می‌توان در دو محور اصلی جبهه مبارزه شامل رهبری انقلاب اسلامی، کمیته استقبال از امام، شورای انقلاب اسلامی، روحانیت و سیاسیون مخالف رژیم شاه، مخالفت های مردم، نظامیان پیوسته به انقلاب اسلامی و گسترش انقلاب در خارج از کشور و همچنین محور جبهه حکومت شامل شاه، شاپور بختیار، نظامیان، طرفداران قانون اساسی و امریکا و اسرائیل تقسیم و بررسی کرد.

 

گفتنی است، این دو مجلد روزشمار انقلاب اسلامی با کار‌شناسی هدایت‌الله بهبودی مدیر دفتر ادبیات انقلاب اسلامی، توسط میرزاباقر علیان‌نژاد تنظیم و نگارش شده است.

 

همچنین جلد14 روزشمار انقلاب اسلامی که به روزهای 5 تا 8 بهمن 1357 اختصاص دارد به زودی توسط انتشارات سوره مهر منتشر خواهد شد.

 

حمیدرضا شکارسری: باید از آثار حسی و عاطفی دفاع مقدس فاصله گرفت

حمیدرضا شکارسری معتقد است که باید از آثار حسی و عاطفی در زمینه دفاع مقدس فاصله گرفت و هنرمندان خود را به مراتب معرفتی، فکری و اندیشه مجهز کنند.

 

حمیدرضا شکارسری، شاعر و منتقد ادبی، با اشاره به فاصله زمانی که از سال های درخشان و باشکوه دفاع مقدس گرفته ایم، اظهار کرد: خواه ناخواه با گذشت این زمان از جنگ تحمیلی، خلق آثار ادبی درباره این حادثه عظیم، از سال های اولیه آن متفاوت می شود.

 

وی تصریح کرد: هرچند که همیشه آثار بزرگ درباره حوادث عظیمی مانند جنگ ها، نهضت ها و انقلاب ها سال ها بعد از آن رخداد پدید آمده اند اما باید بپذیریم کسانی که درک زیستی از این واقعه را داشته اند بهتر توانسته اند آن را در قالب اثری هنری به ظهور برسانند.

 

شکارسری با تاکید بر این که سفر به مناطق جنگی می تواند برای هنرمندان آن سال ها را زنده کند، گفت: سفرهای شاعران و نویسندگان به مناطق جنگ زده می تواند به خلق آثار ادبی منجر شود اما نکته اینجاست که این سفرها تنها می توانند به تحریک احساسات منجر شوند و با گذشت 3 دهه از دوران دفاع مقدس نیاز به آثار صرفا احساسی و عاطفی نداریم.

 

این شاعر افزود: اگر این سفرها برای هنرمندان با اندیشه و اطلاعات و علم به رخدادهای آن دوران همراه شود، می تواند بیشتر مفید باشد. شاعران و نویسندگانی که به مناطق جنگی سفر می کنند باید به لحاظ علمی و دانش حمایت شوند و بنابراین بعد از این سفرها نیاز است که به منابع مختلف و اسناد آن سال ها دسترسی داشته باشند.

 

وی خاطرنشان کرد: باید از آثار حسی و عاطفی در زمینه دفاع مقدس فاصله گرفت؛ چرا که مخاطب امروز نیازی به عواطف سال های اولیه دفاع مقدس ندارد  و در آن موقعیت زمانی هم نیست. اگر هم نیاز به چنین فضاهایی باشد، ارگان ها و فضاهای دیگر فرهنگی و دینی آن را انجام می دهند. شعر و هنر سطح اش از این که خود را به عواطف و احساسات تقلیل بدهد، بالاتر است و هنرمندان باید خود را به مراتب معرفتی، فکری و اندیشه مجهز کنند و به همین خاطرات بسنده نکنند.


رسا