مراسم بزرگداشت استاد علی اکبر رنجبر کرمانی


2009 بازدید

مراسم بزرگداشت استاد علی اکبر رنجبر کرمانی

 به همت موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی و با همکاری تعداد دیگری از موسسات اسنادی کشور مراسم بزرگداشت دانشمند مجاهد مرحوم علی اکبر رنجبر کرمانی در مجموعه فرهنگی عباس آباد برگزار شد. در این مراسم جمعی از محققان و پژوهشگران حوزه تاریخ و تعدادی از مسئولین فرهنگی کشور حضور داشتند

 در ابتدای این مراسم آیاتی از قرآن مجید تلاوت و سپس، فاتحه‌ای به روح این پژوهشگر فاضل و ذکر مصیبتی به مناسبت ماه محرم و گرامیداشت یاد آن مرحوم، خوانده شد.

 در ادامه مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین احمد خزایی، رئیس موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی، پس از قدردانی از مسئولان حاضر در مجلس، اظهار کرد: از دست دادن آقای رنجبر کرمانی برای عرصه فرهنگ و تاریخ نگاری کشور، قطعا خسارت بزرگی به شمار می‌آید؛ چراکه این پژوهشگر، در همه زمینه‌ها سرآمد بود.

 وی  افزود: آقای رنجبر، دل بریده از دنیا بود و به جز خدمت به کشور، فکر دیگری نداشت؛ چه شب‌هایی بود که وی تا صبح، وقت خود را در موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی به پژوهش اختصاص می داد.

 خزایی، درباره نقش مهم و تاثیر غیر قابل انکار این پژوهشگر گفت: همه وزن و اعتبار موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی مرهون زحمات، دقت نظر و تلاش‌های آقای رنجبر بود و واقعا وقتی کتابی را ناقص تحویل می‌گرفت و آن را کامل می‌کرد، همه نویسندگان، از ویراستاری شگفت انگیز وی، متحیر می‌شدند. او انسانی دغدغه‌مند با قلمی هدفمند بود.

 در ادامه این مراسم، سید محمد حسینی معاون رییس جمهور، درباره این پژوهشگر اظهار کرد:کسی که درخانواده‌ای اصیل پرورش پیدا کند، قطعا دغدغه‌مند به انقلاب است و آقای رنجبر کرمانی، قلمی هدفمند داشت و تمام سعی ایشان بر این بود که از تحریف تاریخ، جلوگیری کند.

 وی گفت: تصاویر و اسناد شخصیت‌های مبارز در تاریخ معاصر باید حفظ شود؛ لذا کسانی که دست به قلم هستند و در عرصه تاریخ نگاری فعالیت دارند، بسیار ارزشمند هستند.

حسینی افزود: آقای رنجبر کرمانی، چه در دوران انقلاب اسلامی و چه در سالهای دفاع مقدس، فعالیت‌های ارزشمند و برجسته‌ای داشته است.

 سپس آقای محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت سیزدهم اظهار داشت: تاریخ نگاری اسلامی نیازمند حمایت و توجه بیشتری است. من تمام مجموعه کارهایی که موسسه مطالعات و پژوهش‌های سیاسی انجام داده است را برجسته می‌دانم و مرحوم رنجبر کرمانی نیز در تمام این کارها، نقشی برجسته داشته‌اند. وی تاکید کرد: در دو سال اخیر شخصیت‌های برجسته‌ای را در حوزه تاریخ انقلاب اسلامی از دست داده‌ایم که از آن جمله می‌توان به مرحوم خسروشاهی، حجت‌الاسلام حسینیان، مرحوم نیکبخت از پژوهشگران برجسته تاریخ معاصر و همچنین مرحوم رجایی، راوی مقاومت جریان انقلابی در منطقه و از پژوهشگران برجسته و برادران افغان اشاره کرد.

 دکتر موسی حقانی رئیس موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران نیز در سخنانی گفت: قصد من از حضور در این مراسم، تجلیل از برادری بود که هر وقت برای تاریخ نگاری از او درخواستی داشتیم، اجابت می‌کرد. وی افزود: آثاری از ایشان هم هنوز منتشر نشده است و امیدواریم به زودی منتشر شود.

حقانی ادامه داد: نسل رنجبر، یک نسل طلایی است. پرتلاش، پرتوان و پرمطالعه است، اهل گفت‌وگو و آرمان‌خواه است. برخی از هم‌نسلان او به گذشته پشت کردند و مسیر را تغییر دادند، اما او ثابت قدم باقی ماند.

حقانی افزود: مهندس کرمانی صاحب علم و دانش بود و بسیار متعهد، خلاق و با محبت. آینده نگر و دغدغه‌مند بود. از این رو فقدان ایشان برای ما سخت است و ما نیز داغدار هستیم.

وی آرمانگرایی کرمانی را همراه با عمل دانست و گفت: بنیاد پهلوی سراغ پدر او رفته بود که وی را بورس کند، اما پدرش گفته بود ما مخالف پهلوی هستیم و او را تحویل آنها نمی‌دهیم.

 رئیس موسسه تاریخ معاصر در بیان روحیات کرمانی گفت: آخرین کاری که به او سپردیم، درباره یکی از فرقه‌ها بود. متن ترجمه انگلیسی کتاب را به او دادم، او تماس گرفت و گفت متن اصلی که به عربی است را یافته و اجازه خواست که متن عربی را ملاک قرار دهد و از ترجمه انگلیسی هم کمک بگیرد. کار کتاب تمام شد و با ایشان تسویه کردیم؛ مدتی بعد تماس گرفت و گفت من دوباره تأمل کردم و واژه‌های بهتری برای اصلاح ترجمه به ذهنم رسید و پاورقی‌های بیشتری به ذهنم رسیده است، کار را برگردانید تا اصلاح کنم. این وجدان کاری که بعد از اتمام و تسویه کتاب، دغدغه او نسبت به انتقال صحیح مطالب در وجودش شعله ور بود، در این رفتار مشخص است.

حقانی به عنوان نمونه دیگری از دغدغه‌مندی کرمانی برای صیانت از آرمان‌هایش به بیان خاطره دیدار با رهبری پرداخت و گفت: چند سال قبل خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم، آقای کرمانی گفت صدسالگی کودتا نزدیک است و طبیعتا گروهی به دنبال تطهیر آنها خواهند بود و باید تلاشی برای خنثی کردن این اقدامات صورت بگیرد. رهبر معظم انقلاب اسلامی هم این نظر را تأیید کردند.

 آقای علیرضا رنجبر کرمانی، فرزند ارشد استاد رنجبر کرمانی نیز در ادامه مراسم با تشکر از حضور اساتید و مقامات حاضر در گرامیداشت استاد کرمانی گفت: او از مرگ دلهره و هراس نداشت. سیره او در مبارزه با طاغوت و نیز حضور در جبهه‌های دفاع مقدس این را نشان می‌دهد.

وی افزود: او شخصیتی پاک طینت، پرتلاش و خستگی ناپذیر، بی‌ریا و صادق، متواضع و قانع، صریح الکلام، ساده زیست، دلسوز طبقات محروم و بزرگان کاروان اندیشه و عمل در انقلاب اسلامی بود.

فرزند مرحوم کرمانی با اشاره به کارنامه پدرش افزود: سیره زندگانی وی و مقام گریزی او شاهدی بر مدعایش بود که همواره می‌گفت ما برای خدا کار کردیم و چشم طمع به هیچ کس جز خدا نداریم.

 یادآوری می‌شود استاد علی‌اکبر رنجبر کرمانی، روز 8 شهریور جاری بر اثر ابتلا به کرونا دار فانی را وداع گفت. او از پژوهشگران برجسته و ممتاز تاریخ معاصر ایران بود و کتاب‌های «مسی به رنگ شفق» ، «خاطرات سیدکاظم موسوی بجنوردی» و «عزت شیعه؛ تاریخ شفاهی زندگی فرهنگی، اجتماعی و سیاسی آیت‌الله امام موسی صدر» از جمله آثار این تاریخ‌پژوه می‌باشد.