درگذشت ابوالقاسم سرحدی زاده وزیرکار سابق و نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی
1263 بازدید
اشاره:
ابوالقاسم سرحدی زاده،وزیر پیشین کار و امور اجتماعی درشامگاه سه شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۹ خورشیدی بر اثر ایست قلبی در ۷۵ سالگی چشم از جهان فروبست.[1]
درمطلب پیش رو نگاهی داریم به زندگی این مبارز پیشکسوت که از سن 19 سالگی در آغاز جوانی به مدت ۱۴ سال زندان و شکنجه را در زندان های ساواک تحمل کرد. او مردی بود که تمام جوانی خود را صرف انقلاب اسلامی کرد.
زندگی نامه :
ابوالقاسم سرحدی زاده فرزند علی اکبر در سال 1324 (شمسی) در تهران بدنیا آمد. در پرونده ساواک راجع به ایشان آمده است :
«مشارالیه با پیوستن به حزب ملل اسلامی به مبارزات مسلحانه روی آورد و در تاریخ 28/7/1344 در حالیکه نوزده سال بیشتر نداشت در کوههای شمیران به همراه دیگر اعضای حزب ملل دستگیر و به حبس ابد محکوم شد. رسته تشکیلاتی وی در حزب ملل اسلامی، فرمانده مدرسه و در هنگام دستگیری مسلح بوده است. مدت محکومیت ابوالقاسم سرحدی زاده در سال 46 به پانزده سال حبس با کار تبدیل گردید. » در سند دیگری راجع به مواضع او در مقابل بازجویان ساواک آمده است:«فردی است متعصب که برای اخذ اطلاعاتش به کمیته منتقل گردید و از دادن هرگونه اطلاعی خودداری کرد».
پس از سرکوبی جنبش اسلامی که توسط امام خمینی (ره) در پانزده خرداد برپا شده بود، جریانات اسلامی متعددی با الهام از آن جنبش در عرصه مبارزات سیاسی ظاهر شدند. حزب ملل اسلامی نیز که به وسیله آقای سید محمدکاظم بجنوردی و تنی چند از جوانان مسلمان شکل گرفت از جمله همین جریانات اسلامی بود. هدف حزب ملل اسلامی سرنگونی نظام سلطنتی و برقرار ساختن حاکمیت اسلام در جامعه ایران بود. هسته اولیه این حزب، جوانانی بودند که به علت تعلق به خانواده های روحانی، یا نوعی پیوند و پیوستگی با روحانیون متعهد، هم عرق دینی داشتند و هم با آموزشها و تعالیم اسلام آشنایی داشتند.این حزب در سال 1340 پایه گذاری شد و در اسفند ماه همان سال نخستین جلسه کمیته مرکزی برگزار و آقای بجنوردی طی سخنانی ویژگیهای جامعه ایران و وظایف و دشواریهای حزب و کمیته مرکزی را تشریح نمود. پس از آن برنامه 65 ماده ای حزب به تصویب رسید و بین اعضا انتشار یافت. حزب ملل اسلامی بر فعالیت های خویش تا رسیدن به پیروزی اعتقاد به گذر از سه مرحله داشت :
1ـ مرحله ازدیاد و تعلیم (رشد عددی و آموزش) 2ـ مرحله استعداد (آمادگی رزمی) 3ـ مرحله ظهور (مبارزه علنی) نخستین ماهنامه حزبی به نام «خلق» در اول بهمن سال 1343 انتشار یافت و کمتر از 9 ماه پس از انتشار ماهنامه، حزب کشف شد و اعضا و رهبران آن به زندان افتادند.
در اواخر دی ماه سال 1344 با کشف و دستگیری اعضا حزب ملل اسلامی رژیم تبلیغات وسیعی در مطبوعات به راه انداخت و با چاپ تصاویر اعضا دستگیرشده به افشا برنامه ها و اهداف حزب پرداخت از جمله اعضا مؤثر حزب ملل اسلامی که دستگیر شدند: آقایان سیدکاظم بجنوردی، عباس دوزدوزانی، محمدجواد حجتی کرمانی، کاظم سیفیان، جواد منصوری، ابوالقاسم سرحدی زاده، محمد میرمحمد صادقی، سیدحمید میرمحمودی و ...بودند.
فعالیت های پس از پیروزی انقلاب
با اوجگیری انقلاب اسلامی ایران، مرحوم سرحدی زاده نیز به همراه بقیه زندانیان در تاریخ 57/8/13 از زندان آزاد شد. ایشان پس از پیروزی انقلاب اسلامی در مسوولیتهای متعدد، خدماتی به نظام عرضه داشت که سابقه وی و خدمات بی دریغش برای رفاه، رشد و اعتلای جامعه کارگری تا همیشه تاریخ مانا خواهد ماند. اودرسنگرهای خدمت کرد از جمله همکاری با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، سابقه عضویت در شورای سرپرستی و قائممقام بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی را نیز در کارنامه خود داشت. سرحدی زاده درباره همکاری با بنیاد مستضعفان گفته بود: «زمانی که در این مسئولیت را بر عهده داشتم، روزنامه آیندگان را به این بنیاد واگذار کردم که بعدا نام آن به صبح آزادگان تغییر یافت.»
ریاست شورای سرپرستی زندان ها نیز برای مدت کوتاهی بر عهده او بود. از ۶ شهریور 1362 تا هفتم شهریور ۱۳۶۸ به عنوان وزیر کار و امور اجتماعی مشغول خدمت بود . او همچنین سه دوره نماینده گی مردم تهران در مجلس سوم، پنجم و ششم را برعهده داشت. در سالهای آخر فعالیت های سیاسی اش دبیرکل و بنیانگذار حزب اسلامی کار و عضو هیات مرکزی خانه کارگر نیز شده بود. اما در سال 1383 دچار سکته مغزی شد که در اثر این عارضه نیمی از بدنش از کار افتاد از آن زمان کمتر در فعالیت های سیاسی حضور داشت. [2]
درگذشت:
سرانجام این خادم متعهد با تلاش مستمر در حزب ملل اسلامی ، و پذیرش سختیهای دفاع از آرمانهای اسلامی را در دوران ستمشاهی تجربه و تحمل کرد و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز با حضور مؤثر در عرصههای مهم سیاسی و اجتماعی همچون در سمت وزیر کار و امور اجتماعی و نمایندگی مجلس شورای اسلامی، در ایفای حقوق جامعه کارگری و رفع محرومیت از طبقات آسیبپذیر جامعه، خدمات ارزندهای از خود برجا گذاشت. در تاریخ شامگاه سه شنبه 24 تیرماه 1399 جان به جان آفرین تسلیم کرد.
پی نوشت :
موسسه مطالعات و پژوهش های سیاسی
نظرات