شبکه توزیع کتابهای دفاع مقدس فلج است
به رغم موفقیتهای چشمگیر کتابهای دفاع مقدس در سالهای اخیر و در صدر قرار تعدادی از این آثار به عنوان پرمخاطب، اما نبود شبکه توزیع مناسب باعث شده بسیاری از این کتابها در رسیدن به دست مخاطبان واقعی با مشکلات متعددی مواجه شوند.
خبرگزاری فارس- علی الله سلیمی: با فرا رسیدن هفته دفاع مقدس، بار دیگر نگاه ها متوجه این مناسبت تاثیرگذار در حوزههای فرهنگ و اجتماع می شود که چند سالی است به مناسبت تولیدات مناسب در حوزه فرهنگ، شاهد تاثیرگذاری چشم گیر آن در بخش های گوناگون فرهنگی و اجتماعی هستیم.
اگر در سال های نه چندان دور، در حوزه فرهنگ، کتاب دفاع مقدس جزو ناشناخته های این حوزه محسوب می شد، اکنون کتابهای دفاع مقدس به عنوان یکی از نشانه های فرهنگی آشنا در این حوزه محسوب می شوند که اتفاقاً با استقبال خوب مخاطبان هم رو به رو شده است.
در کنار همه موفقیت هایی که در این بخش حاصل شده، این حوزه هنوز از یک حلقه مفقوده رنج می برد و آن هم موضوع توزیع کتاب های دفاع مقدس است. به بیان دیگر، ادبیات دفاع مقدس در سال های اخیر بیشتر از ناحیه ای رنج برده است که ارتباط چندانی با خالقان این ادبیات ندارد و اغلب متوجه بخشی از بازار نشر در کشور است که هنوز با مشکلات متعددی دست به گریان است.
به بیان دیگر، نویسندگان و شاعران ادبیات دفاع مقدس در حد بضاعت و توان خود کوشیده و ادبیات نابی در بخش های مختلف خلق کردهاند که بسیاری از آنها هم با کیفیت مناسبی چاپ و منتشر شده، اما در بخش توزیع که پاشنه آشیل ادبیات دفاع مقدس محسوب می شود، با مشکلات متعددی مواجه و در اغلب موارد به بن بست خورده است. برای کسانی که از مخاطبان اصلی ادبیات دفاع مقدس هستند، دسترسی به کتاب های این حوزه، تقریباً از سخت ترین کارهایی است که در تهیه کتاب در بازار امروز ایران می شود با آن مواجه بود.
به عنوان مثال، بسیاری از ناشرانی که در بخش کتاب های ادبیات دفاع مقدس فعالیت می کنند، در جایی مانند میدان و راسته خیابان انقلاب اسلامی که بورس کتاب در پایتخت محسوب می شود، یک کتابفروشی کوچک هم ندارند. هر چند تعدادی از این مراکز انتشاراتی در فروش کتابهایشان تا به حال مشکل چندانی نداشته اند (اغلب به صورت تیراژ بالا و عمده به نهادهای مختلف دولتی و خصوصی عرضه می کنند)، اما در رساندن کتاب های منتشره خود به دست آن گروه از مخاطبانی که به صورت فردی خواهان تهیه این کتاب ها هستند و امکان مراجعه به فروشگاه مرکزی این انتشاراتی ها را ندارند، کار چندانی نکرده اند.
واقعیت امر آن است که به هر میزان از اهالی قلم، نویسندگان و شاعران ادبیات دفاع مقدس انتظار می رود در خلق ادبیات ناب این حوزه کوشا باشند، به همان میزان هم باید از دست اندرکاران حوزه نشر انتظار داشت که در چاپ و توزیع به موقع و بهینه این آثار فعالیت داشته باشند. اگر اثر قابل توجهی در حوزه ادبیات پایداری خلق شود، اما در چاپ و رساندن آن به دست مخاطبان واقعی و عمومی این نوع آثار از سوی مسئولان بازار نشر کوتاهی صورت گیرد، کم لطفی در حق مولفان این آثار است که با زحمات بسیار اثری در حوزه ادبیات دفاع مقدس خلق می کنند.
بنابر این، پیشنهاد راه اندازی یک مجموعه یا بازارچه فروش کتاب های دفاع مقدس در محدوده میدان و راسته خیابان انقلاب اسلامی که بسیاری از ساکنان پایتخت آن را به عنوان مرکز اصلی خرید کتاب می دانند، خالی از لطف نیست. این مجموعه می تواند در قالب غرفه های متعدد، متعلق به ناشران اختصاصی ادبیات دفاع مقدس باشد یا به شکل یک فروشگاه بزرگ عرضه کتاب فعالیت کند که در آن بیشتر ناشران حوزه ادبیات پایداری نمایندگی فروش داشته باشند.
به این صورت مکان ثابتی برای توزیع کتاب های دفاع مقدس در بین مخاطبان عمومی این نوع آثار شناخته شده و در یادها می ماند که به مرور هر دو سوی قضیه، هم عرضه کنندگان این نوع کتاب ها و هم مخاطبان آثار یاد شده از شکل جدید کار سود می برند، چرا که ناشران این آثار مشتریان و مخاطبان واقعی خود را می یابند و خریداران این کتاب ها هم بدون سردرگمی و مستقیم می روند سراغ کتاب هایی که در پی آنها هستند.
فارس
نظرات