12
بهمن
1394
بازجویی از بازرگان
تاریخ 9/2/42
نام و شهرت بازپرس: سرهنگ ستاد مقدم
نام و شهرت متهم: مهندس مهدى بازرگان
در ساعت 9 صبح روز 9/2 از آقاى مهندس بازرگان به شرح زیر در دادستانى ارتش تحقیقات گردید.
س ـ با احراز هویت در تحقیقاتى که در جلسه دوم به عمل آمد توضیح فرمودید که در مورد نشریه با حاشیه و بى حاشیه «چنین نشریهاى که بنده نمىدانم بنام نهضت آزادى ایران منتشر مىشده است. در شوراى نهضت یا در هیئت اجراییهآن مطرح و تصویب نشده و چنین دستورى یا اجازهاى داده نشده است و من بىاطلاعم» ولى در تحقیقاتى که از دکتر شیبانى به عمل آمده ایشان اظهار داشتهاند. در این مورد با آقاى مهندس بازرگان صحبت و موافقت ایشان را براى انتشار گرفتهام ضمن اینکه اظهارات شما با دکتر شیبانى تطبیق نمىنماید حقیقت این امر را براى این بازپرس روشن فرمایید.
ج ـ بسمه تعالى بنده آنچه نوشتم از روى حافظه بود و حالا هم هر چه فکر مىکنم نه یادم مىآید در شوراى اجراییه موضوع حاشیه و بىحاشیه مطرح و تصویب شده باشد که آقاى دکتر شیبانى از بنده کسب دستورى در این زمینه کرده باشند. این مطلب مىبایست که آقاى دکتر شیبانى این قلم و انشاء نیستند و در شوراى ... هیئت اجراییه امور نشریات به ایشان مراجعه نمىشده است. بنده نیز فارغ از طرح و تصویب هیئت اجراییه ... از پیش خود اجازه دستورى نمىدادهام. ممکن است براى آقاى دکتر شیبانى اشتباه حافظهاى رخ داده شده باشد. مهدى بازرگان
س ـ دکتر شیبانى علاوه بر آنکه اظهار داشته آقاى مهندس بازرگان از انتشار نشریه با حاشیه و بى حاشیه با اطلاع بودهاند علاوه نمودند که آنچه مسلم است هیئت مؤسس جمعیت نهضت آزادى با انتشار این نشریه مخالف نبودهاند. بنابراین از گفتار ایشان چنین معلوم گردید. که اعضاى مؤسس با انتشار ایننشریه موافق بودهاند.
ج ـ بهطورى که عرض کردم به خاطر ندارم این نشریه در شوراى و هیئت اجراییه مطرح و تصویب شده باشد و آقاى دکتر شیبانى که مىگوید آنچه مسلم است هیئت مؤسس جمعیت نهضت آزادى با انتشار این نشریه مخالف نبودهاند.» استنباط قلبى ایشان مىباشد و نمىرساند که با اطلاع و تصویب بنده باشد. استنباط ایشان نیز از این جهت قابل ایراد نیست که نشریه حاشیه و بىحاشیه صورت اعلامیه یا مقالات ابتکارى را نداشته است بلکه تکههاى آن را از روزنامهها و مطبوعاتموجود نقل مىکردهاند و این چیزى نیست که کسى جدا و اصولاً با آن مخالف باشد. بازرگان
س ـ برابر پرونده متشکله اتهام جنابعالى تهیه و پخش اوراق مضره و تحریک مردم بر جنحه و جنایت و همچنین تحریک مردم به قیام علیه حکومت مىباشد بهعنوان مثال اقداماتى که از طرف عناصر وابسته به جمعیت نهضت آزادى انجام شده توضیح داده مىشود ـ 1ـ تهیه و پخش اوراق مضره و تحریک مردم به قیام علیه حکومت ـ اهانت به مقامات مسئول و عالیه مملکت ـ تحریک مؤسسات فرهنگى و دانشجویان به اعتصاب و تظاهرات و تمرد در مقابل مأمورین و مجروح کردن مأمورین انتظامى ـ اشاعه اکاذیب ـ کوشش در برانداختن رژیم کنونى با توجه به اتهامات منتسبه هرگونه توضیحى دارید بفرمایید.
ج ـ بهطورى که در محاورات غیر نمونهاى حقوقدان و وارد در امور قضائى شنیدهام مسئله مطبوعات و نشریات و پخش اوراق مشمول قانون مطبوعات است و خارج از صلاحیت دادرسى ارتش مىباشد ولى معذلک نسبت به اتهامهاى مندرج در پرونده توضیحا عرض مىنمایم: پخش اوراق مضره (که گویا در قانون قید ضد اسلام و ضد اساس مملکت را دارد) و تحریک به جرم و جنایت و قیام علیه حکومت را تکذیب مىنمایم و به خلاف مرام در رویه نهضت آزادى ایران و شخص اینجانب است. البته در نشریات و گفتارهاى نهضت آزادى ایران اشاعه و اعتراض علیه حکومتها (برطبق حقوقى که در قانون اساسى به افراد کشور مىدهد رژیم دموکراسى مىباشد) روا داشته است (مثلاً در مورد ...) یا سلب آزادى سیاسى قانونى) ولى تمسک بینابین علیه قانون اساسى و رژیم یا اخلال در امنیت یا اهانت خلافى و مغرضانه نسبت به مقامات مسئول مرتکب نداشته است اتهام تحریک مؤسسات فرهنگى و دانشجویى باعتصاب و تظاهرات و تمرد در مقابل بازرسى و مجروح کردن مأمورین انتظامى و همچنین اشاعه اکاذیب و کوشش در برانداختن رژیم مشروطیت به نظر اینجانب تعجبآمیز است و نمىدانم چه موردى مقصودشان مىباشد؟ ضمنا آیا صرف اعتصاب و تظاهر جرم است و حق طبیعى اشخاص در یک رژیم مشروطه نمىباشد؟
س ـ اعلامیهاى به تاریخ آذر 41 سمت عنوان 16 آذر روز افتخار ملت ننگ دیکتاتورى است از طرف عناصر وابسته به جمعیت نهضت آزادى پخش گردیده ضمن اینکه این اعلامیه با توجه به مواد 1 و 28 لایحه قانونى مطبوعات مصوب 1334 شامل قانون مطبوعات نمىباشد در این نشریه مطالبى نوشته شده که قسمتهایى از آن نوشته مىشود «براى حفظ دیکتاتور بزرگ ... دستگاه سازمان امنیت مىسازد تا مبادا سخنى در خلاف جهت فرعون گفته شود ـ چرا به خاطر دیکتاتور چنین مىکنند. زیرا او حافظ منافع استعمار است. امروز دورانى که سرنوشت ملى بدست یک نفر بسپارند سپرى شده است. جبر زمان آنها را سرنگون خواهد کرد. نابود باد رژیم فاسد دیکتاتورى» باتوجه به مطالب بالا ضمن توضیح اینکه مراد از کلمه فرعون و اشاره (او) منظورتان چه کسى مىباشد و چه دلیل در مورد اینکه او حافظ منافع استعمار است. پاسخ دهید علت اینکه مردم را تحریک بر علیه حکومت مىنمایید چیست؟
ج ـ توضیح صحیح را از خود دانشجویان که اعلامیه مورد اشاره با امضا و از طرف آنهاست مىتوانید بپرسید. به نظر اینجانب به طورى که از عبارات مستخرج فوق بر مىآید. اعتراض و ایراد علیه «رژیم فاسد و دیکتاتورى» کردهاند که صد در صد بر ضد رژیم قانونى مشروطیت که ما همگى طرفدار جوانان آن هستیم مىباشد. هرگاه در کشور امور از مجراى قانونى و تصویب مجلس بگذرد این مسئله خود بخود منتفى خواهد بود. ضمنا نسبت به آنچه گفتهاند امروز دورانى که سرنوشت ملتى را بدست یک نفر بسپارند سپرى شده است. و جبر زمان آنها را سرنگون خواهد کرد.» اصل مطلب آن نمىکند مرور تکذیب و تردید دادرسى محترم باشد مضافا اینکه گفتهاند جبر زمان دیکتاتورها را سرنگون خواهد کرد و توضیح ندادهاند. س ـ توضیح فرمایند از کدام دانشجو یا دانشجویان سؤال شود جناب عالى که عضو مؤسس این جمعیت هستید مسئول اقدامات عواملى هستید که در جمعیت شما فعالیت دارند اگر مسئولیت را قبول ندارید صراحتا بنویسید در ضمن مسئول امر را نیز معرفى نمایند که بودهاند و توضیح دهید اگر موافق با مطالب این اعلامیه نبودهاید چرا در همان تاریخ تکذیب نکردهاید.
ج ـ عدهاى از دانشجویان دانشگاه تهران و جوانان طرفدار جبهه و نهضت آزادى ایران بودند که خودشان کمیتهاى در دانشگاه داشتند و مىتوانستند، بر طبق اساسنامه نهضت در امور صنفى در حدود مرامنامه نهضت و قانونى فعالیت نمایند و بنده از جهت سخنگویى و همبستگى قبول مسئولیت شرکت حزبى را مىپذیرم اما توضیحات تفصیلى، چون خود نویسنده آن نبودهام نمىتوانم بدهم. (یا طبق استنباط فهمیدم) و ضمنا خواهشمندم از دادن اسامى اشخاصى که حافظهام نیز توان و یاراى آن را نمىنماید معافم فرمایید.
س ـ سؤال شد که جنابعالى، با مفاد این اعلامیه موافقت داشتید یا خیر.
ج ـ با اصل و منظور سیاسى آن که پافشارى در اجراى قانون اساسى و مبارزه با فکر فعال مایشایى و دیکتاتورى است موافقت دارم. ولى به لحاظ مضمون و طرز بیان بدیهى است که جوانان به اقتضاى سن و آمال و انتظاراتى که دارند تندى و شدت و حدّت ابراز دارند.
س ـ اعلامیهاى به تاریخ نامعلوم که تحت عنوان سرنوشت دانشگاه پخش شده و همچنین اعلامیهاى دیگرى تحت عنوان نیرنگ آزادى از طرف جمعیت نهضت آزادى پخش گردید که مطالب آن دروغ و تحریکآمیز مىباشد مثلاً آمار کشته شدگان دانشگاه را تا 160 نفر قلمداد نموده و همچنین تعداد دستگیرشدگان را متجاوز از 1000 نفر نوشته است توضیح فرمایید منظور از ایجاد ناراحتى و عصبانیت در بین دانشجویان و مردم از انتشار چنین اخبار خلاف حقیقت چه بوده است؟
ج ـ اعلامیهاى تحت عنوان «نیرنگ آزادى» مربوط به 30 تیرى است که اینجانب و عده زیادى از رهبران جبهه ملى و نهضت از چند روز قبل در زندان بودهایم و یقینا بعد از 30 تیر و قبل از زندان منتشر شده است. بنابراین بنده نسبت به کم و کیف آن اطلاع درست و مسئولیتى ندارم. اعلامیهاى تحت عنوان «سرنوشت ...» نیز باز از طرف دانشجویان طرفدار نهضت و «از دریچه چشم دانشجویان» است. ولى در هر حال به عقیده اینجانب هیچیک از این دو خبر را نمىتوان نشر اکاذیب و اخلال در امنیت و تحریک به صحنه جنایت تلقى کرد. لذا 16 تیر تعداد احتمالى کشتگان را در پرانتز نوشته و قید کردهاند. «چنین کشته شده است» و این طرز گفتار یک حقیقتى است: اگر آن وضع و وحشتى که در اول بهمن در دانشگاه حکمفرما بود بازپرس محترم دیده یا شنیدهاند قبول و تعیین چنین رقمى در آن ایام به ایشان هیچ اشکال نداشت. خود اینجانب عصر همان روز و روزهاى بعد از زبان بعضى از استادان و حتى رئیس دانشکده گزارشهاى دلخراشى از ضرب و شتم مأموران شنیدم که احتمال مقتول شدگان بیش از این رقم مىباشد. نظر به اینکه در کشور ما آمارگرى صحیح معمول نیست و این قضیه از طرف مقامات محترم مثل اینکه داشته مىشد کسى نیست اطلاع دقیق داشته باشد و مأموران ناچار از روى شنیدهها و اظهارات اشخاص نزدیک اظهار نظر مىشد و تا مدتى در هر یک از دانشکدهها غایبهاى زیادى داشتیم. اتفاقا در این اعلامیه هم با قید تمدید رقم ددهاند که با تعلیمات و ستایشات رایج وقت تطبیق مىکند. نظیر این استدلال و استنباط را از جهت عدم دسترسى آمار صحیح در مورد اعلامیه 30 تیر مىتوان کرد. اگر رقم 1000 اغراقآمیز باشد تعداد آنها در تهران [زندان] موقت شهربانى مثل اینکه از 50 نفر متجاوز بود و ظاهرا همین حدود در زندان قزل قلعه بازداشتى وجود داشت. در هر حال اگر تقریب و مبالغه هم باشد اختلاف و عدم تناسب ارقام از آنچه از جناب آقاى وزیر مشاور فهمیده شد (که میزان آمار و اطلاعات صحیح در دست داشته) در مصاحبه رادیویى تلویزیونى سه ماه قبل پخش شد درباره زندانیان جبهه ملى گفتند و تعداد را از 2% واقع عدد پایین بیان مىکند. باز کمتر و قابل اغماضتر است.
س ـ در نشریه بى حاشیه و با حاشیه خبرى مربوط به سقوط دو هواپیماى سلطنتى و اینکه به موجب سه شماره اخیر وزارت جنگ ... ریال هزینه تعمیر هواپیماى اختصاصى بوده است. دیده مىشود ضمن اینکه خبر مذکور نقل از روزنامه دیگرى نشده و انتشار اخبار و اسرار محرمانه ارتش قانونا جرم است توضیح فرمایید این خبر چگونه به دست شما رسیده است.
ج ـ بنده اولین بار است که این خبر را مىخوانم یا مىشنوم و در ضمن به صحت و سقم و چگونگى تحصیل آن اطلاعى ندارم.
س ـ در نشریه باحاشیه و بى حاشیه شماره 4 مطلبى مربوط به مقام شامخ سلطنت که از مجله تایم اقتباس شد. درج گردید که قانونا جرم بود. و اخلاقا نیز جایز نمىباشد. (بند 2 صفحه 8 از گزارش مدارک قرائت شد) توضیح فرمایید علت اشاعه مطالب دروغ و اهانتآمیز چه مىباشد.
ج ـ چنین خبرى که در حاشیه و بى حاشیه نقل شده است باعث تأسف مىباشد. و مسلما اگر در شورى مطرح مىشد موافقت نداشتند.
س ـ در جلسات قبل برابر پرونده متشکله اتهامات منتسبه به جنابعالى که اهم آن تحریک مردم و قیام علیه حکومت و رژیم مىباشد توضیح داده شد. بهعنوان آخرین دفاع هرگونه توضیحى دارید مرقوم فرمایید.
ج ـ بطورى که توضیح داده شده اینجانب مردم را علیه حکومت تا خارج از حدود شعار و اعتراضهایى که شرع و عرف اجازه مىدهد، تحریک نکردهام و مواردى را به خاطر ندارم. نسبت به رژیم هم جبهه ملى و نهضت آزادى و شخص اینجانب همواره طرفدار و تابع قانون اساسى و رژیم مشروطیت سلطنتى کامل بودهایم. آنچه گفته و کردهام براى تحکیم آن بوده است و رژیم دیگرى را هیچگاه نخواسته و طلب نکردهایم .
نظرات