انتشار «ارمغان منوچهر مرتضوی» از سوی دائرةالمعارف بزرگ اسلامی


1692 بازدید

انتشار «ارمغان منوچهر مرتضوی» از سوی دائرةالمعارف بزرگ اسلامی

«ارمغان منوچهر مرتضوی» از سوی دائرةالمعارف بزرگ اسلامی منتشر می‌شود.
این کتاب به همت دکتر توفیق سبحانی، از شاگردان این استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی و جمعی دیگر از نویسندگان وادیبان به زودی منتشر می شود.
دکتر منوچهر مرتضوی ادیب، نویسنده و پژوهشگر ایرانی و استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه تبریز و البته حافظ ‌شناس برجسته ایرانی بود که در سال 1389 درتبریز فوت کرد.  مراسمی برای ایشان درهمین شهر برگزار و یادنامه ای منتشر شد که به وی بیشتر چهره ای محلی و قومی می داد. از اینرو با درخواست دکتر سبحانی و پیگیری و توافق دکتر بجنوردی رئیس دائرةالمعارف بزرگ اسلامی قرار شد مراسمی برای وی که درخور چهره ملی و ارزشمند ایشان باشد برگزار شود و یادنامه ای در دائرةالمعارف به یاد و به نام ایشان منتشر شود.
کتاب «ارمغان دکتر منوچهر مرتضوی» کتابی است از مجموع مقالاتی که برای دکتر مرتضوی نوشته شده است. در این کتاب شخصیت هایی مثل دکتر احمد مهدوی دامغانی (هم کلاس ایشان) ، فتح الله مجتبایی، دکتر شفیعی کدکنی، دکتر موحد و مقدمه ای از دکتر بجنوردی وجود دارد. همچنین آثاری از خود دکتر مرتضوی مثل اشعار و مقالات ایشان که کمتر دیده شده یا در مجلات چاپ شده بودند نیز در انتهای این کتاب آورده شده است.
مقالات موجود در این کتاب دو نوع هستند یک نمونه مقالاتی است که درباره فعالیت ها و مقام دکتر منوچهر مرتضوی نوشته شده است و نوع دیگر مقالات اهداء شده به ایشان است. به گفته دکتر سبحانی همچنین نامه ای که تقی زاده به خاور شناس معروف انگلیسی نوشته و در آن راجع به دکتر مرتضوی صحبت کرده است نیز در این کتاب وجود دارد.
دکتر توفیق سبحانی با اشاره به مجموعه اهدایی دکتر مرتضوی به دائرةالمعارف می گوید «پسر ایشان با من مشورت کردند برای اینکه آثار و کتابخانه دکتر مرتضوی را چه کنیم. من هم گفتم بهترین جایی که اهل علم، چه ایرانی و چه غیر ایرانی می توانند از این کتاب ها استفاده کنند دائرة المعارف بزرگ اسلامی است. از این رو کتابخانه دکتر مرتضوی به مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی اهداء شد و نامشان روی لوح در ورودی ساختمان دائرةالمعارف حک شد.»
دکتر توفیق سبحانی از استادان معاصر در زمینهٔ زبان و ادبیات فارسی با نابغه خواندن دکتر مرتضوی درباره شخصیت وی می گوید «ایشان جزو افرادی بودند که درباره حافظ یکی از کامل ترین کتاب ها را در جهان نوشته است. کتاب مکتب حافظ که به چاپ پنجم رسیده است. همچنین ایشان مولوی شناس بزرگی بوده اند و مقالات ارزشمندی هم درباره مولانا، خاقانی، حافظ و دیگر شعرای ایران در مجله دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز منتشر کرده است. مرحوم فروزان فر یا مرحوم دکتر معین چندین بار برای دیدن ایشان به تبریز آمده بودند. ایشان اواخر عمرشان هم کتاب ارزشمندی درباره فردوسی و شاهنامه نوشتند.»
دکتر سبحانی که خود یکی از شاگردان دکتر مرتضوی  بود درباره نحوه تدریس وی می گوید «ایشان وقتی سر کلاس حاضر می شدند بدون مراجعه به هیچ جزوه و کتابی تا دانشجو دهن باز می کرد شروع می کردند به شرح دادن و توضیح درباره نویسنده یا ادیب و شخصیت مورد نظر. ما خودمان عروض و اشعار المعجم را پیش او خواندیم و ایشان المعجم را از حفظ برای ما تدریس می کردند.»
دایره المعارف بزرگ اسلامی