سه شهید مقابله با کودتای نقاب چه کسانی بودند؟


سه شهید مقابله با کودتای نقاب چه کسانی بودند؟

اقدامات منجر به کشف و به ­خصوص خنثی‌سازی کودتای موسوم به نقاب، باعث اهداء 3 شهید شد که در مواجهه‌ی مستقیم با کودتاچیان به ­درجه‌ی رفیع شهادت نایل می‌گردند.

اقدامات منجر به کشف و به ­خصوص خنثی‌سازی کودتای موسوم به نقاب، باعث اهداء 3 شهید شد که در مواجهه‌ی مستقیم با کودتاچیان به ­درجه‌ی رفیع شهادت نایل می‌گردند اما تاکنون کمتر درباره این سه شهید مقابله با کودتا صحبت شده است. آنان که تنها شهدای این واقعه نیز محسوب می‌شوند، از کارکنان شاغل در ارتش جمهوری اسلامی ایران بودند.

همزمان با چهلمین سالگرد شهادت این شهدا، در ادامه به معرفی این سه شهید و شرح شهادت آنها می‌پردازیم.

1- گروهبان دوّم ناصر محمدی

اولین شهید مقابله با کودتای نقاب، «گروهبان دوّم ناصر محمدی ‌اصل ده‌ده­‌بگلو» است. او کسی بود که بنا به دستور سعید حجاریان، آن‌دسته از کودتاچیانی که از تیپ نوهد به قصد تسخیر پایگاه هوایی همدان رفته بودند را همراهی می­‌نمود تا از داخل تشکیلات کودتاچیان اطلاعات لازم را کسب و به مقامات امنیتی منتقل کند. این شهید، مظلومانه در درگیری با نیروهای خودی در نوزدهم، تیرماه 1359، در سه‌راهی کبودرآهنگ مورد اصابت گلوله قرار گرفت و شهید ­شد. جنازه‌ی این شهید، بدون آنکه مشخص شده باشد جزء کودتاچیان بوده و یا به‌عنوان نیروی نفوذی در این صحنه حضور داشته است به تهران منتقل می­‌گردد. اداره‌ی پزشکی قانونی تهران نیز در تاریخ بیست‌ویکم، تیرماه 1359، جواز دفن را صادر می‌نماید.

بعد از انجام بررسی­‌های متعدد، محرز می‌­گردد که گروهبان محمدی، عنصر خودی بوده و مراتب شهادت وی مورد تأیید قرار می‌­گیرد و به­‌ همین دلیل، مراسم تشیع جنازه‌ی ایشان در تاریخ نوزدهم مردادماه 1359، برگزار می‌­شود. گفتنی‌ است که گروهبان ناصر محمدی‌اصل در هنگام شهادت، متأهل نیز بود.

2- گروهبان دوم ­اصغرخانی

دومین شهید خنثی ‌نمودن توطئه‌ی کودتای نقاب گروهبان دوم «­اصغر خانی» از تیپ 23 نوهد بود. این شهید که متولد و اهل تهران بود، به‌همراه سروان شهرام‌فر و سروان احمد دادبین به سه‌راهی کبودر‌آهنگ رفته و همراه با نیروهای سپاه پاسداران همدان، به ­مقابله با اولین تیم هجومی کودتاچیان برخاسته که در این درگیری از ناحیه‌ی گلو مورد اصابت گلوله قرارگرفته و به ­فیض شهادت نائل می­‌شود. این شهید بزرگوار نیز دارای همسر و یک فرزند پسر بوده است.

3- محمداسماعیل قربانی اصل

سومین شهید خنثی‌سازی این کودتا نیز ستوانیار سوم «محمداسماعیل قربانی اصل» بود که در تاریخ بیستم تیرماه، 1359، به­ فیض شهادت نائل می­‌گردد. این شهید عضو نیروی ضربت قصر فیروزه بوده که برای دستگیری ناصر رکنی، به ­منزل وی رفته بودند و در آن محل مورد اصابت گلوله واقع شده و به شهادت می‌رسد. این شهید نیروی هوایی ارتش نیز دارای همسر و فرزند بود.

تشییع شهید قربانی اصل با شکوه فراوان برگزار شد. روزنامه جمهوری اسلامی درباره این مراسم نوشت: «روز گذشته هزاران نفر از مردم انقلابی و مسلمان تهران به همراه پرسنل مومن و مسلمان ارتش در تشییع جنازه استوار شهید قربانی اصل شرکت کردند. استوار شهید قربانی اصل در راه دفاع از اسلام و ایران به شهادت رسید و ثابت کرد که پرسنل مومن و مسلمان ارتش به یک مشت مزدور هرگز اجازه نخواهند داد که کشور آماج توطئه‌های امپریالیزم و کفر حاکم بر جهان امروز شود. استوار شهید یکی از ده‌ها شهیدی است که ارتش انقلاب برای دفاع از اسلام و ایران به امت مسلمان و انقلابی ایران تقدیم کرده است.

استوار شهید قربانی اصل برای در هم کوبیدن کودتای آمریکائی جان خود را به پیشگاه اسلام و قرآن هدیه کرد. مردم در تشییع جنازه این فرزند رشید انقلاب اسلامی شعارهائی در جهت حمایت از پرسنل انقلابی و مسلمان و انجمن‌های اسلامی در ارتش انقلاب می‌دادند.»


پایگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی