نفوذی در جمعیت فداییان اسلام چه کسی بود؟


1740 بازدید

چند سال پس از شهادت سیدمجتبی نواب صفوی و دیگر اعضای فداییان اسلام، در آبان 1342 پس از آنکه ساواک متوجه رشد جریان‌های مذهبی در پی نهضت امام خمینی (ره) شد؛ بخش 312 اداره یکم عملیات آن سازمان که بر گروه‌های مذهبی و ملی متمرکز بود در بولتن ویژه‌ای به قلم عبدالله دانشور از کارشناسان ساواک به بررسی تفصیلی جمعیت فداییان اسلام پرداخته است و چگونگی شکل گیری، اقدامات و روابط سازمان فداییان اسلام را تدوین کرده است.

در بخشی از این بولتن از فردی به نام بهرام شاهرخ اسم برده شده که مأموریت داشت تا در تشکیلات فداییان اسلام نفوذ کند؛ اگرچه در این سند وی مأمور انگلیس معرفی شده است، اما اسناد نشان می‌دهد ارتباط بهرام شاهرخ که به مرد هزار چهره شهرت دارد، در دهه بیست با محمدرضا پهلوی افزایش یافت و هفته ای دو بار به دیدن وی می رفت و در کابینه رزم آرا و رجبعلی منصور در سال‌های 27 - 29 مدیر بخش تبلیغات دربار پهلوی بود.

این فراز مهم از سند مذکور، بیانگر چگونگی تلاش برای ایجاد شکاف در ائتلاف نیروهای ضدانگلیسی نهضت ملی شدن صنعت نفت است:

با آزادی خلیل طهماسبی و نواب صفوی و مخالفت‌هایی که رهبران جمعیت فداییان اسلام پس از آزادی از زندان با دولت وقت آغاز نمودند، انگلیسی‌ها که طی دو سه سال گذشته ضر بات سیاسی متعددی از دولت دکتر مصدق تحمل نموده بودند، به فکر استفاده از نیرو و قدرت فداییان اسلام افتاده و لذا به یکی از مأمورین خود دستور تماس با رهبر فداییان اسلام و جلب حمایت آنان را می‌دهند. این شخص بهرام شاهرخ گوینده سابق بخش فارسی رادیو آلمان هیتلری در جنگ دوم جهانی و مأمور سازمان‌های اطلاعاتی انگلستان پس از پایان جنگ و نماینده فعلی خبرگزاری آلمان در ایران و مدیرعامل کنونی سد شهناز بود.

درحالی که نواب صفوی به علت مبارزاتی شدید علیه دولت دکتر مصدق مجدداً خود را مخفی نموده بود، بهرام شاهرخ به وسائلی در مخفیگاه، رهبر فداییان اسلام را ملاقات و و ضمن اعلام وفاداری به نام برده، اظهار علاقمندی به تشرف به دین اسلام می‌نماید و فی‌المجلس با ادای شهادتین الظاهر مسلمان می‌شود و همان جا تقاضای عضویت در جمعیت فداییان اسلام نموده، مبلغ پانصد تومان هم بابت کمک به جمعیت مزبور می‌پردازد و حاضر می‌گردد بعد از این، اخبار و اطلاعات مربوط به این جمعیت را برای درج در جرائد خارج از کشور ارسال نماید.

منتهی از نواب صفوی درخواست می‌کند که موضوع اسلام آوردن و قبول عضویت او را در جمعیت فداییان اسلام فعلاً افشا نسازند. زیرا در غیر این صورت نامبرده مطابق آئین زرتشت از ارث محروم خواهد ماند و متذکر می‌شود که پس از قتل پدرش مرحوم ارباب کیخسرو شاهرخ تاکنون، میراث غیر منقول او تقسیم نشده و هر وقت که ارثیه مزبور در بین وراث تقسیم شد، دیگر مانعی ندارد که مسلمان شدن او افشا گردد. نواب صفوی هم با این درخواست موافقت می‌کند.


نفوذی در جمعیت فداییان اسلام چه کسی بود؟