اسناد منافقین پس از سقوط صدام به دست ما رسید/ تاریخ شفاهی «فرماندهان عملیات مرصاد» تدوین می‌شود


1889 بازدید

خبرگزاری تسنیم: راوی فرمانده سپاه در عملیات مرصاد گفت: حجم زیادی از اسناد منافقین که دست استخبارات عراق بود، پس از سقوط صدام حسین به دست ما رسید و با دسترسی به این اسناد، قابلیت تدوین کتاب درباره عملیات مرصاد فراهم شد.

به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مجید مختاری، راوی فرمانده سپاه در عملیات مرصاد با اشاره به تأثیر عملیات مرصاد بر کاهش میزان اعتماد منافقین نسبت به سازمان مجاهدین خلق اظهار داشت: بسیاری از اعضای این سازمان پس از عملیات مرصاد، از سازمان مجاهدین خارج شده و درباره آن کتاب نوشته‌ و در خارج از کشور منتشر کرده‌اند.
وی ادامه داد: برخی از این منابع، برای تدوین کتاب «بن‌بست در استراتژی؛ شکست در تاکتیک (نقش سازمان مجاهدین خلق در جنگ تحمیلی با تأکید بر عملیات مرصاد)» استفاده شده‌اند. این افراد عمدتاً در کشورهایی مانند فرانسه، انگلستان، آمریکا، سوئد و سوییس هستند.
عضو سابق هیئت علمی دانشگاه امام ‌حسین(ع) بر لزوم تدوین کتاب‌های پژوهشی متعدد درباره عملیات مرصاد، تأکید و خاطرنشان کرد: برخی از یگان‌های حاضر در این عملیات، عملکرد نیروهای خود را به‌گونه‌ای در قالب کتاب روایت کرده‌اند که گویی، تمامی عملیات توسط آن‌ها انجام شده و در این صورت، حق دیگر یگان‌ها تضییع شده است. همکاری و همدلی همه نیروها باعث پیروزی نبرد مرصاد شد.
مختاری در ادامه، درباره دلیل محدودیت تعداد آثار مرتبط با عملیات مرصاد گفت: اول این‌که به عملیات‌های بعد از والفجر10 توجه زیادی نمی‌شود و همچنین از جریان منافقین، اسناد قابل دسترس وجود نداشت. آن‌چه ما از وضعیت نیروهای ایرانی در عملیات مرصاد می‌خواستیم، توسط بنده که راوی «محسن رضایی» در عملیات مرصاد بودم، ثبت و ضبط شده بود. اسناد یگان‌ها و مصاحبه‌های ما با فرماندهان لشکرها نیز وجود داشت، ولی اسناد منافقین را نداشتیم.
وی تأکید کرد: اما حجم زیادی از اسناد منافقین که دست استخبارات عراق بود، پس از سقوط صدام حسین به دست ما رسید. حتی فیلم مصاحبه‌ها و جلسات رجوی با صدام و فرماندهان عراقی را توسط نیروهای وقت لشکر بدر به دست آوردیم. وقتی اسناد تکمیل شدند، قابلیت تدوین کتاب درباره عملیات مرصاد فراهم شد و هنوز هم ظرفیت زیادی برای نگارش اثر درباره آن وجود دارد.
راوی فرمانده سپاه در عملیات مرصاد، از تدوین طرح تاریخ شفاهی فرماندهان عملیات مرصاد خبر داد و گفت: این پروژه با حمایت مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس پیش خواهد رفت. قصد داریم، با 50 نفر از دست‌اندرکاران عملیات مرصاد در چهار سطح «کشوری»، «ملی»، «استراتژی» و «عملیاتی» گفت‌وگو کنیم تا زوایای مختلف این نبرد استخراج شود.
راویان مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، از سال 1360 در تمامی عملیات‌های دوران جنگ، از لحظه طراحی تا اجرا کنار فرماندهان ارشد تا رده تیپ حضور داشتند و لحظه به لحظه عملیات‌ها را ثبت و ضبط می‌کردند.


تسنیم