گزارش همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری
همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری و روز ملی مبارزه با استعمار انگلیس در بوشهر برگزار شد . در این همایش که با مشارکت چند ارگان و نهاد و با مدیریت موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی ترتیب یافت جمع کثیری از اندیشمندان و فرهیختگان و همچنین خانواده رئیسعلی دلواری شرکت داشتند .
همایش با سخنان افتتاحیه فریدون حسنوند استاندار بوشهر آغاز شد . وی در این سخنان گزارشی از روند فعالیتهای منجر به تشکیل همایش ارائه کرد و سپس حجت الاسلام احمد خزائئ دبیر علمی همایش و رئیس موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی به ایراد سخن پرداخت . آقای خزایی ضمن تشریح اهمیت این همایش و اینگونه همایشها به سابقه قراردادهای چپاولگرانه انگلیسیها با دولتهای ایران ، نقش انگلیسیها در ایجاد قحطی در سالهای جنگ جهانی اول در ایران ، اقدام انگلیسیها در برآوردن رضاخان پهلوی و پسرش ، سهم انگلیسیها در ایجاد ناسیونالیسم نژادی و قوم گرایی و تشکیل موسسات سری آنها در ایران ، تجزیه خاک ایران توسط انگلیسیها از جمله جدا کردن هرات و بحرین و بلوچستان از ایران و ... به تفصیل اشاره کرد .
آیت الله صفایی بوشهری امام جمعه بوشهر سخنران بعدی همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری بود . وی ضمن تشریح نقش عالمان دینی در عرصه مجاهدت مردم جنوب ایران گفت : انگلیسیها دست کم چهار بار بوشهر را مورد تعرض و حمله قرار دادهاند و با این گونه حملات تلاش داشتهاند از حکومت ایران امتیاز بگیرند اما هربار با مقاومت جانانه مردم این خطه که از حمایت علما برخوردار بودهاند مواجه گردیدند .
آیت الله صفایی بوشهری در ادامه سخنان خود به شگرد های انگلیسیها برای اعمال نفوذ در ایران اشاره کرد و از جمله 10 مورد از این شیوهها را به شرح زیر بیان کرد
- تلاش برای گسترش فرهنگ غرب در ایران
- گسترش روح ترس از حوادث ناگوار در دل مردم
- نهادینه کردن روح تسلیم و ناامیدی و عدم مقاومت در مردم
- تلاش برای مدیریت کردن جو فرهنگ دینی در کشور
- تلاش برای مدیریت کردن پنهان تحولات سیاسی
- گسترش جو شایعه و تخریب شخصیت علما از طریق شایعه سازی
- تلاش برای کنترل شریانهای اقتصادی کشور
- ایجاد اتحادیه های ضد مقاومت در کشور
- ایجاد اختلاف بین شیعه و سنی
- تلاش برای جذب افراد مساله دار و دنیاگرا
آیت الله صفایی بوشهری تاکید کرد هشیاری مردم و علما و مقاومت آنان در برابر دسایس انگلیس تاکنون سبب خنثی شدن تلاشهای آنان شده است .
در ادامه همایش آقای دکتر جواد منصوری معاون پژوهشی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به تشریح ویژگیهای استعماری انگلیس و مقایسه آن با استعمار اسپانیا ، پرتغال ، هلند و ... پرداخت و گفت آنچه سبب باقی ماندن انگلیسیها به عنوان وزنه در تحولات منطقهای و جهانی شده اول کار تشکیلاتی آنان از جمله نقش ایشان در تشکیل فراماسونری و سازمانهایی از این دست بوده است . دوم کارهای فرهنگی برای گسترش نفوذ در جهان ، سوم داشتن تخصص در ایجاد تفرقه ، چهارم ایجاد مراکز مطالعاتی ویژه برای شناخت اقوام و ادیان و نژادها و استفاده از آنها بود . وی گفت گزینه پنجم عملکرد داخلی انگلیسی ها برای یکدست نشان دادن درونی خودشان بوده است . وی افزود : از این رو باید برای شناخت استعمار به ویژه استعمار انگلیس سرمایه گزاری بیشتری داشته باشیم .
دکتر محمد رجبی رئیس کتابخانه اسناد و موزه مجلس شورای اسلامی سخنران بعدی همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری بود . وی ضمن تشریح ابعاد مقاومت مردم جنوب در برابر استعمار انگلیس تاکید کرد اصیل ترین و عمیق ترین مبارزات ضد استعماری در کشور ، متعلق به مردم جنوب ایران از جمله مردم بوشهر بوده است . وی گفت انگلیسیها نفت ایران را به ثمن بخس می بردند و آن را برای خود به گران ترین قیمت می فروختند و با این کار کلاهبرداری میکردند . دکتر رجبی افزود با توجه به اسناد منتشر شده خوب است دولت ایران در این رابطه ادعانامهای را تنظیم کند و ابعاد این کلاهبرداری را از نظر حقوقی مورد تعقیب قرار دهد . رجبی در ادامه ضمن تشریح خلوص مبارزاتی مردم بوشهر گفت اگر در جریان نهضت مشروطه در تهران شاهد جنبش عدالتخواهی بودیم در بوشهر با قیام عمومی و ضد استعماری مردم روبه رو بودهایم . وی افزود انگلیسی ها در جنبش مشروطه سیاستی دوگانه داشتند بدین معنی که چون جنبش در شمال ایران ماهیتی ضد روسی داشت از آن حمایت میکردند و لی در جنوب به دلیل آنکه ماهیت جنبش ضد انگلیسی بود با آن مقابله میکردند .
دکتر داوود امینی پژوهشگر تاریخ معاصر سخنران بعدی همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری بود . وی در سخنان خود به تشریح مبارزات ضد انگلیسی جنبش فدائیان اسلام پرداخت و تاریخچهای از این مبارزات را ارائه کرد . وی گفت فدائیان اسلام در جریان نهضت ملی با انگیزه قطع دست عاملان سرسپرده انگلیس به میدان مبارزات سیاسی آمدند و با قتل هژیر و رزم آرا دو وابسته به انگلستان زمینه ملی شدن صنعت نفت را فراهم کردند . وی تاکید کرد دست انگلیس به وسیله نیروهای مذهبی و از جمله فدائیان اسلام که بازوی این نیروها بود از منابع نفتی ایران کوتاه شد .
دکتر سلیمان امین زاده استاد دانشگاه و پژوهشگر رشته تاریخ از دیگر سخنرانان همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری بود . وی در سخنان خود تحت عنوان « ایران و استعمار انگلیس ؛ مقابله با قرارداد 1919» گفت قرارداد 1919 پیامد واگذاری نفت ایران به انگلیسیها بود . اگر روسها از ما زمین میخواستند و منطقه قفقاز را به همین دلیل از ما گرفتند انگلیسیها ثروت ما را می خواستند و قصد داشتند از این طریق ما را به خودشان محتاج کنند . وی گفت قرارداد 1919 یوغ بندگی را بر گردن ایران نهاد و مردم به رهبری آیت الله سید حسن مدرس این خواب شوم انگلیسی را آشفته کردند .
سخنران بعدی همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری دکتر عباس سلیمی نمین رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران بود . وی ضمن انتقاد از کسانی که با وجود اسناد روشن تلاش میکنند روی توطئههای استعمارگران سرپوش بگذارند گفت چرا با وجود انتشار بخشی از اسناد و اعتراف وزیر خارجه وقت آمریکا در مورد دست داشتن آن کشور در کودتای 28 مرداد 1332 عدهای در جامعه ما به گونه ای سخن میگویند که گویی اساساً کودتایی صورت نگرفته است ؟ سلیمی نمین تاکید کرد باید نقش انگلیسی ها در جهت درهم شکستن مقاومت ملت ایران با استفاده از اسناد برای جامعه فاش شود .
دکتر مجتبی سلطانی محقق و پژوهشگر سخنران بعدی همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری بود وی در اظهارات خود به آسیب شناسی مبارزات اصیل و کاذب با انگلیسیها در دهههای اخیر پرداخت و به ارزیابی و نقد انواع واکنشهایی که در برابر استعمار انگلیس در ایران جریان داشته است پرداخت و از جمله به جریان مبتنی بر ناسیونالیسم که برخاسته از مدرنیسم غربی است و همچنین جریان قدرتمند موجود در میان رجال پهلوی که با ژستهای ضد انگلیسی تلاش میکردند خود را موجه جلوه دهند و ماهیت وابسته خود را پنهان نگاه دارند و جریانی که از تلاش برای حذف انگلیس به عنوان بستری برای ورود استعمار آمریکا استفاده میکردند،اشاره کرد.
شرکت کنندگان در همایش بزرگداشت سالروز شهادت سردار شهید رئیسعلی دلواری همچنین از خانه و موزه شهیر دلواری در شهرستان دلوار بازدید به عمل آوردند .
نظرات