ادامه بازجویی از طیب -2


2041 بازدید

ادامه بازجویی از طیب -2
تاریخ 25/3/1342

برگ بازجویى و صورت جلسه از آقاى طیب حاجى رضایى فرزند حسینعلى



س : با استحضار از هویت شما سؤال مى‏شود نظر خودتان را در مورد جریانات اخیر که منجر بایجاد بلوا و آشوب گردیده بیان و روشن نمایید علت این که این تظاهرات از میدان بارفروشان سرچشمه گرفته چیست و غیر از اشخاصیکه قبلاً اسامى آنان را بیان داشتید چه کسانى سردمدار این مخالفت‏ها بوده‏اند

ج: به طورى که اطلاع دارم ابتداى امر عده‏اى از میدان شوش و میدان سبزى فروشى حرکت نموده و به میدان انبار غله آمده در اینجا عده دیگرى به آنان پیوسته‏اند و من اسامى کسانى را که در میدان انبار غله بود و به جمعیت مزبور ملحق شده‏اند قبلاً گفتم لکن کسانى را که از میدان سبزى فروشى حرکت نموده‏اند نمى‏شناسم ولى قدر مسلم این است که از دولابى‏هاى1 میدان سبزى بوده‏اند.

س: به چه طریق مى‏توانند به هویت اشخاص مورد نظر پى برد.

ج: بایستى از رؤساى میدان مانند ارباب زین‏العابدین و حاج حیدرآقا و حاج میرزا جواد و حاج آقاى حسن امامى پرسش نمود آنان ممکن است معرفى نمایند.

س: توضیح دهید چه کسانى در این ماجرا محرک اصلى بوده‏اند و چه عللى باعث این پیشامد گردید

ج: من در این مورد اطلاعى ندارم

س: به طورى که روشن است شما از اشخاص مطلع و سرشناس و با نفوذ جنوب شهر و به خصوص میدان بارفروشى هستید چگونه از علت اصلى تشنجات اخیر اظهار بى اطلاعى مى‏نمایید.

ج: من چون با علما و روحانیون تماس و ارتباطى ندارم به طبع از این جریان بى اطلاع مى‏باشم زیرا من فقط در ده روز اول ماه محرم عزادارى مى‏کنم و در سایر ایام سال بیشتر وقت خود را در میخانه‏ها مى‏گذرانم.

س: طبق اطلاع در چند روز اول ماه محرم وجوهات و اجناسى از قبیل برنج و روغن در اختیار شما گذارده شده توضیح دهید پولهاى مذکور و اجناس به چه منظور به شما داده شده و به چه مصرفى رسانیده‏اید و توسط چه‏کسانى این وجوه در اختیار شما قرار گرفته است.

ج: در حدود پنج الى شش خروار را توسط بارفروشان برنج و روغن جمع‏آورى و روز عاشورا غذا طبخ و بین عزاداران و مستمندان و زنان توزیع گردیده و من حاج اسداللّه‏ طاهرى به جاى برنج و روغن پانصد تومان‏پول پرداخت کرده است و مقدارى از غذاها به تیمارستان و گداخانه دادم

س: شما چه کسانى را مى‏شناسید که در جریان تظاهرات اخیر اقداماتى علیه دولت نمودند

ج: شخصى که ابتداى بازار دروازه کهنه خیابان مولوى دکه دارد عکس خمینى را بین مردم پخش و به دیوار الصاق مى‏کرد و پرچم‏هاى سیاه مى‏آویخت.

س: در دسته عزادارى که شما به راه انداخته بودید آیا عکس آیت‏اللّه خمینى را هم حرکت دادید.

ج: من عقب دسته بودم و گویا شیخ رضاى مذکور چند دانه عکس خمینى را در جلو دسته روى بیرق‏ها نصب کرده بود

س: اظهارات خود را چگونه گواهى مى‏زنید.ج: امضا مى‏کنم





1ـ محله دولاب یکى از محلات قدیمى تهران محله دولاب است این محله که در قسمت جنوبى میدان شهدا و در شمال میدان خراسان قرار گرفته، داراى سابقه‏اى بسیار درخشان در دفاع از اسلام و دیانت و انقلابیون مسلمان است. در سالهاى 42 این منطقه عموما داراى جالیزارهاى کشت صیفى جات بود که تا سالهاى اخیر نیز برخى از آنها وجود داشت، مردم خونگرم و مسلمان این منطقه، در آن سالها عمدتا به کار کشاورزى و تأمین غذاى مردم اشتغال داشتند و در جریانات انقلابى نیز نقش فعالى داشتند. سابقه حمایت از مرحوم شهید نواب صفوى و پناه دادن وى در این منطقه و حضور در تظاهرات و راهپیمایى‏هاى مختلف به حمایت از نهضت اسلامى در طول تاریخ، از افتخارات این منطقه است. در جریان 15 خرداد نیز، این مردم خداجو، در تظاهرات ضد رژیم شرکت کردند و رژیم شاه از فرط عصبانیت آنان را متهم کرد که با گرفتن مبلغ 15 ریال!! به تظاهرات آمده‏اند و از آنجا که کلیه تظاهرات به نفع رژیم شاه با مخارجى از قبیل چلوکباب و پول توجیبى بود نهضت مردم نیز به این امر متهم شد. در جریان باز خیزش نهضت اسلامى در سالهاى 56 و 57 نیز محله دولاب نقش بسیار فعالى داشت که یکى از آنها حضور در سخنرانیها، مراسم و دسته جات سینه زنى با شعارهاى انقلابى، حمایت از مبارزین و پناه دادن به آنها، چاپ و تکثیر بسیارى از اطلاعیه‏ها و شرکت در تظاهرات روز هفدهم شهریور میدان ژاله بود که با کشتار عظیم مردم توسط رژیم شاه، به میدان شهدا مبدل شد.