100 اثر تاریخی ایران در فهرست جهانی قرار دارد


4441 بازدید

حمیده چوبک رئیس پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری گفت: 100 اثر تاریخی ایران هم اینک در فهرست موقت ثبت جهانی قرار دارد که هر سال به تعداد آنها افزوده می شود. وی اظهار داشت: 17 اثر تاکنون در ایران ثبت جهانی شده است.

وی گفت: میمند، تخت جمشید، شوش ،مسجد جامع اصفهان، تخت سلیمان، پاسارگاد، سنگ نوشته بیستون و چغازنبیل از مهمترین آثار به ثبت رسیده ایران در میراث جهانی یونسکو است.

رئیس پژوهشکده باستان شناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری افزود: ایران یکی از مناطق ناشناخته از نظر مطالعات باستان شناسی می باشد که این امر نیازمند پژوهش شناسایی و سرمایه گذاری است.

چوبک ادامه داد: اخیرا فعالیت های عمرانی زیادی در حریم محوطه تاریخی – فرهنگی کشور در حال انجام است که احتمال تخریب و آسیب به این آثار باستانی وجود دارد و به همین دلیل باید هرگونه عملیات عمرانی این مناطق متوقف شود.

وی با بیان اینکه نقش باستان شناسی باید در برنامه کلان کشور تبیین شود گفت: وضعیت باستان شناسی در کشور در برنامه ریزی های کلان توجه نشده است.

وی با اشاره به سد خرسان در کهگیلویه و بویر احمد، تصریح کرد: تا زمانی که مطالعات سد خرسان سه از سوی پژوهش شناسان این پژوهشکده انجام نشود نباید هیچ گونه عملیات عمرانی در این سد انجام شود. رودخانه خرسان ازکوه های تنگ سرخ و کنه دوده سه در 43 کیلومتری جنوب شرقی یاسوج و 15 کیلومتری شمال غربی شهر اردکان فارس سرچشمه می گیرد و به نام رودخانه بشار به سوی شمال غربی امتداد می یابد.

بر اساس اعلام مسئولان وزارت نیرو و مشاور طرح میزان ذخیره آب پشت سد خرسان سه پس از افتتاح سالانه حدود سه میلیارد و 200 میلیون مترمکعب است و ظرفیت آبگیری از آن برای بخش های آشامیدنی، کشاورزی و صنعت کهگیلویه و بویراحمد در هر سال نیز حدود 2 میلیارد و 700 میلیون مترمکعب خواهد بود.

726 اثر تاریخی، فرهنگی و طبیعی کهگیلویه و بویر احمد در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این آثار شامل 61 آسیاب، 50 خانه تاریخی، 40قلعه، 40 آب انبار، 23 بقعه متبرکه، 19 گورستان، 17 استودان، 13 پل، 13بافت تاریخی، پنج حمام، پنج مسجد و سه کاروانسرای استان در فهرست آثار ملی قرار دارد.


ایرنا