برگزاری مراسم تودیع و معارفه رؤسای پیشین و جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی


2119 بازدید

برگزاری مراسم تودیع و معارفه رؤسای پیشین و جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی

 

مراسم تودیع و معارفه روسای پیشین و جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور دکتر نهاوندیان، دکتر نوبخت، سردار رادان، سردار آجرلو، حجت‌الاسلام علی یونسی و دکتر محمد رجبی رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و جمعی از پژوهشگران و علاقه‌مندان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی مراسم تودیع و معارفه دکتر اسحاق صلاحی و دکتر سید رضا صالحی امیری امروز در کتابخانه ملی برگزار شد.

این مرکز حافظه تاریخی که هویت ملی ما هست را نگهداری می کند

حجت الاسلام و المسلمین علی یونسی در مراسم تودیع و معارفه رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور گفت: رویکرد جدید دولت تدبیر و امید تحول در همه ابعاد کشور است و امیدواریم در این بستر این سازمان نیز به جامعه به خوبی معرفی شود.

وی با ابراز امیدواری نسبت به این که درهای سازمان اسناد و کتابخانه ملی به روی مردم و جامعه باز شود افزود: این سازمان باید محل انس و الفت دانشمندان در هر زمان یعنی در ساعات مختلف شبانه روز باشد.

دستیار ویژه رییس جمهوری در عین حال اسناد را مهم تر از کتاب دانست و گفت: سازمان اسناد که زیرمجموعه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران است حافظه ملی و آرشیو کشور است.

وی افزود: این مرکز حافظه تاریخی که هویت ملی ما هست را نگهداری می کند و باید مرکزی برای پژوهش دانشمندان باشد.

یونسی با اشاره به تاریخ تمدنی ایران بزرگ که از مرزهای چین تا سواحل مدیترانه است یادآور شد و گفت: بسیاری از کتاب های ایران در کشورهای این حوزه تمدنی در حال پوسیده شدن و خاک خوردن است که این سازمان باید با شناسایی این اسناد آنها را به هر قیمتی خریداری و به داخل کشور منتقل کند.

وی با بیان این که در این مسیر حمایت های دولت لازم و ضروری است، گفت: حتی در داخل کشور برخی وزارتخانه ها در برابر انتقال اسناد از آن وزارتخانه مقاومت می کنند زیرا فکر می کنند اسناد هویت و ملک شخصی آن وزارتخانه است.

دستیار ویژه رییس جمهوری خاطرنشان کرد: مثلا در قوه قضاییه میلیون ها پرونده وجود دارد که در انبار این قوه در حال خاک خوردن است و هیچ کسی به آن توجهی ندارد. باید این اسناد به مرکز اسناد ملی منتقل شود.

وی از دستگاه های دیگر بخصوص ارتش و وزارت امور خارجه خواست که اسناد خود را به سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور منتقل کنند.

یونسی نگهداری اسناد در وزارتخانه ها را نوعی پدیده تعصب آمیز اداری خواند و ابراز امیدواری کرد که در آینده این پدیده دامن سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور را نگیرد و گفت: اگر اسنادی نیز قابل انتقال نیستند باید توسط این سازمان مدیریت شوند.

وی از رضا صالحی امیری، رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی کشور به عنوان فردی که در هر مسوولیتی قرار گرفته به بهترین وجه فعالیت داشته، نام برد و برای وی آرزوی موفقیت کرد.

سازمان اسناد و کتابخانه های عمومی به عنوان پل ارتباطی بین نسلی وظیفه حفظ این میراث را برعهده دارد

اسحاق صلاحی روز دوشنبه در مراسم تودیع خود از ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به اینکه که حاضر است تجربه خود را در اختیار مدیر بعدی این سازمان بگذارد، خطاب به محمد نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهوری گفت: باور ما در این بود که این سازمان جزء مهمی از پازل فرهنگی کشوراست و دیپلماسی فرهنگی تاثیری به مراتب بیشتر و کارآمدتر نسبت به سایر بخش های دیپلماسی دارد.

وی ادامه داد: ملت ایران میراث ارزشمند و گران بهایی در حوزه مستند و مکتوب داشته و سازمان اسناد و کتابخانه های عمومی به عنوان پل ارتباطی بین نسلی وظیفه حفظ این میراث را برعهده دارد.

صلاحی در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: در تاریخ تفکر و فلسفه انحرافی رخ داد و دیگران آنچه به ما تعلق داشت را دزدیده و به نام خود عرضه کردند.

وی با اشاره به افزایش تعداد نسخ دیجیتال در این سازمان گفت: با گسترش بخش دیجیتال در سایت کتابخانه ملی، هم امکان دسترسی همگان به آثار متفکران کشورمان فراهم کرده و هم اینکه زمینه دزدیدن آنها را از بین بردیم.

رییس سابق سازمان اسناد و کتابخانه ملی سپس به ارائه گزارشی از افزایش اعضای این سازمان، نسخ دیجیتال و ... ارائه و تصریح کرد: در دو سال و 8 ماه مدیریتم در این سازمان به همکارانم ظلم کردم زیرا به آنها فشار مضاعف آوردم؛ به این دلیل از صمیم قلب از آنها سپاسگزار هستم.

وی ادامه داد: بودجه این سازمان از 54 میلیارد تومان به 44 میلیارد تومان کاهش یافته و این منابع پاسخگوی سازمان اسناد و کتابخانه ملی با توجه به اهداف حاکمیتی آن نیست.

صلاحی افزود: در سال های گذشته موضوع دورکاری مطرح شد اما موفقیتی در پی نداشت؛ ما در این سازمان 112 کارمند داریم که به طور دورکاری فعالیت می کنند و بهره وری آنها 25 تا 35 درصد بیش از سایرین است.

امیدوارم دولتمردان به رفع مشکلات این سازمان کمک کنند.

سید رضا صالحی امیری در ابتدای سخنان خود در مراسم معارفه خود به عنوان رییس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: امیدوارم دولتمردان به رفع مشکلات این سازمان کمک کنند.

این سخنان صالحی امیری تشویق شدید کارمندان این سازمان را به دنبال داشت.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به حضور محمد نهاوندیان رییس دفتر رییس جمهور، محمد باقر نوبخت معاون برنامه و راهبری و علی یونسی دستیار ویژه رییس جمهور در امور قومیت ها و اقلیت های مذهبی اظهار کرد: حضور دولتمردان در این مراسم نشان از توجه خاص دولت تدبیر و امید به این سازمان دارد.

وی خاطرنشان کرد: ما در سرزمینی زندگی می کنیم که از آن با عنوان رمز و رازهای فرهنگی نام می برند. همه جای این سرزمین فریاد می زند که در دل خود گنجینه ای دارم و می گوید با من بی مهری نکنید.

صالحی امیری ادامه داد: بخشی از میراث معنوی این سرزمین در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملی است اما اسناد و نسخ خطی به زبان فارسی موجود در هند بیش از کتابخانه ملی ایران است.

وی توضیح داد: میراث فرهنگی و صنعت فرهنگ می تواند حتی از نظر مادی نیز جایگزین نفت شود. ترکیه از یک کوزه به اندازه 100 بشکه نفت درآمدزایی می کند اگر نمی توانیم اینکار را انجام دهیم مشکل از ما است نه میراث فرهنگی.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: ما بیش از فرانسه، اسپانیا و ایتالیا میراث فرهنگی داریم اما این میراث یا زیر خاک مدفون است و یا در خارج از مرز ها قرار دارد.

صالحی امیری با اشاره به گستره تمدنی ایران در خارج از مرزهای کشور افزود: ریشه های تمدن ایران در هند، قفقاز و کل جهان منتشر شده است و حداقل 400 میلیون نفر از آن بهره می برند اما آمار حساب های موجود در کتابخانه ملی تاجیکستان به عنوان فرزند تمدن ایران بیش از کتابخانه ملی ما است.

وی تصریح کرد: این بدان معنا است که ما دین خود را به سرزمینمان ادا نکرده ایم.

رییس سازمان اسناد و کتابخانه ملی خود را سرباز کوچک نامید که در هر سمتی بدون هیچ منتی خدمت می کند.

صالحی امیری ادامه داد: تلاش می کنم با استفاده از خرد جمعی و ظرفیت بزرگان، این سازمان را به مرکز گفت وگو و جنبش و اتاق فکر تبدیل کنم تا همه اندیشمندان این سازمان را خانه دوم و محل آرامش خود بدانند.

وی تاکید کرد: سازمان اسناد و کتابخانه ملی باید محل تبادل اندیشه و تفکرات مختلف باشد؛ از همه کسانی که کتابخانه ملی را بی رمق می دانند می گویم درهای این سازمان به روی همه باز است و دولت تدبیر و امید یک دولت ملی و فراجناحی است که هم رییس جمهور فرهیخته ای دارد و هم دولتمردان آن اندیشه فرهنگی دارند.

تجلیل از یک مدیر شایسته و استقبال از مدیر شایسته‌ای دیگر

محمدباقر نوبخت سخنگوی دولت در این مراسم، بیان داشت: امروز تجلیل از یک مدیر شایسته و استقبال از مدیر شایسته‌ای دیگر است.

وی اضافه کرد: در این مجال اندک جز اعلام آمادگی برای رویکرد تدبیر و امید در جهت بسترسازی فرهنگی، سخن دیگری نخواهم گفت.

نوبخت ادامه داد: صالحی امیری بداند به تأسی از همان نگاه رئیس‌جمهور و هیئت وزیران برای فراهم کردن رشد و تعالی بیش از پیش فرهنگ اصیل ایرانی که بخشی از اسناد آن در این سازمان گرد آمده و کتاب‌های نفیسی که از مفاخرها است اینجا نگهداری می‌شود، بنده به عنوان یک خدمتگزار کوچک از دولت بزرگ به شما اطمینان می‌دهم که هر چند خزانه در مضیقه است، اما تا آنجایی که بتوانیم تا پایان سال جاری مالی و قبل از سال آتی نسبت به بودجه کتابخانه ملی توجهاتی خواهیم داشت.

کتابخانه ملی بوستان مرکزی جمهوری اسلامی ایران است

محمد نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهور در سخنانی در این برنامه از کتابخانه ملی به عنوان بوستان مرکزی جمهوری اسلامی ایران یاد و ابراز امیدواری کرد در دوره جدید فعالیت این سازمان گام های اساسی برای ارتقای جایگاه میراث فرهنگی ملت ا یران برداشته شود.

وی با اشاره به تحولات تکنولوژیک در عرصه اطلاع رسانی در جهان گفت: هرچند اطلاعات گسترش پیدا کرده است اما این اطلاعات عمق چندانی ندارد لذا ما باید ضمن استقبال از فناوری های جدید مراقب باشیم که عمق جویی فراموش نشود و داده های اطلاعاتی جانشین دانای ی نشود و اطلاع جای عمل و حکمت را نگیرد.

رئیس دفتر رئیس جمهور اضافه کرد: سیاست کتاب در ایران باید داهیانه و با هماهنگی بین دستگاه های مختلف و به طور روشن مورد تصمیم گیری قرار بگیرد. ما در زمینه کتاب باید شاهد یک نهضت وثیق و عمیق  باشیم در همین زمینه سازمان اسناد و کتابخانه ملی در گسترش دسترسی به کتاب مسئولیت اساسی دارد ،دسترسی به کتاب و اسناد باید یک سیاست روشن و مورد حمایت را دنبال کند.

نهاوندیان با اشاره به قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات مصوب سال 1388 مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: در طول 4 سال گذشته آیین مه مربوط به این قانون تهیه شده بود اما به مرحله اجرا در نیامده بود خوشبختانه در فاصله چند ماه اخیر همکاران ما در وزارت ارشاد آیین نامه جامعی را در این خصوص تهیه کرده اند که مراحل نهایی این آیین نامه در کمیسیون مربوطه طی شده است و امیدواریم به زودی تصویب و ابلاغ شود و کمیسیون ماده 18 قانون یاد شده، با دستور رئیس جمهور آغاز به کار کند.

وی تاکید کرد: ما به طور جدی باید حق دسترسی آزاد به اطلاعات را فراهم کنیم و کتابخانه ملی باید مرکز و محور این حرکت باشد. باید دیجیتال سازی اسناد و کتب خطی گسترش پیدا کند اما این به آن معنا نیست که کتابخانه ملی پایگاه و نقطه امید اهل قلم نباشد.

رئیس دفتر رئیس جمهور با اشاره به لزوم آزادسازی اسناد در دستگاه های مختلف گفت: اسناد ملی بعد از فاصله زمانی مقرر، باید در دسترس همگان قرار گیرند و از حالت انحصاری خارجی شوند. یکی از لازمه های این کار دسترسی به اسناد مربوط به ایران در کشورهای دیگر است. این یکی از برنامه های مهمی است که  کتابخانه ملی باید دنبال کند.

وی تاکید کرد: تحرک دیپلماتیکی که دولت تدبیر و امید آغاز کرده است، در اولین گام بخشی از محدودیت های  اقتصادی را از سر راه برداشت  اما چیزی که کمتر در باره آن سخن گفته شده، شکسته شدن تحریم های سیاسی؛ ما یادمان نرفته که مراودات سیاسی کشور با خیلی از کشورهای جان در سطحی بالاتر از مدیرکل محدود شده بود و هیات های تجاری بسیار از کشورها برای سفر به ایران، با فشار و محدودیت مواجه بودند اما شما می دانید که شش ماه بیشتر نگذشته که تهران به کانون و محل رفت و آمد هیات های تجاری و دیپلماتیک کشورهای خارجی تبدیل شده است.

نهاوندیان از نیروهای فرهنگی کشور خواست تا از این به گفته او فضای باز به سرعت استفاده کنند و در همین زمینه یادآور شد: دیپلماسی فرهنگی می تواند معجزه بیافریند با معرفی چهره واقعی ملت ایران و انقلاب اسلامی. دیپلمات های ما باید راه را برای رهروان این مسیر که همان فعالان فرهنگی و اقتصادی هستند، باز کنند.

وی در حفظ و نگهداری آن چه را ایران فرهنگی نامید، یکی از وظایف مهم سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برشمرد و گفت:  در شرایطی که برخی از بدخواهان به دنبال غارت برخی از میراث فرهنگی ما هستند، باید یک همکاری جدی بین کتابخانه ملی و وزارت امور  خارجه در این زمینه برقرار شود. کتابخانه ملی باید سیاست تشویق و هماهنگی را در پیش بگیرد ما باید یک سیاست ملی در رابطه با اسناد ملی و گنجینه های کتابخانه های خصوصی و دولتی اتخاذ کنیم.

رئیس دفتر رئیس جمهور همچنین خواستار توجه فعالان عرصه های اقتصادی به امر کتاب به عنوان یک کالای اقتصادی و سود ده شد و ابراز امیدواری کرد رئیس جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی توجه ویژه ای به این حوزه داشته باشد.

وی در پایان سخنانش با تقدیر از روسای کتابخانه ملی از سال 1316 (زمان تاسیس این سازمان) تا کنون تاکید کرد: انجام ماموریت های با همت بلند این مرکز، جز با حمایت دولت امکان پذیر نیست، دولت تدبیر و امید با جهت گیری های آقای روحانی حتماً در اولویت فرهنگ و انجام ماموریت گسترش فرهنگ ایرانی و اسلامی اهتمام خواهد ورزید اما در حال حاضر به دلیل شرایط اقتصادی پیش آمده، موقعیت کشور این گونه است که ما در بحث بودجه تدبیر کنیم که مردم کمتر فشار تورم را احساس کنند. این تدبیر خوبی نیست که در برخی جاها هزینه پروژه های عمرانی را بر مردم و به خصوص اقشار ضعیف تحمیل کنیم.



حکم ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی به صالحی امیری توسط جمعی از مسئولان دولتی به سید رضا صالحی امیری اهدا شد.

در پایان این مراسم حکم رییس جمهوری مبنی بر انتصاب صالحی امیری با حضور محمد نهاوندیان، رییس دفتر رییس جمهوری و رییس شورای عالی اطلاع رسانی دولت، محمد باقر نوبخت، معاون برنامه ریزی و نظارت راهبردی رئیس جمهور و علی یونسی دستیار ویژ ه رییس جمهور در امور اقوام و اقلیت های مذهبی و حسام الدین آشنا مشاور رییس جمهور در امور فرهنگی به وی اهدا شد.


ical.ir