ارائه مشروح مذاکرات مجلس سنا تا پایان فصل بهار
دکتر محمد رجبی- لوح فشرده مشروح مذاکرات مجلس سنا با همان کیفیت مشروح مذاکرات مجلس شورای ملی تا پایان فصل بهار عرضه خواهد شد.
پنجمین همایش تاریخ مجلس سه شنبه30 اردیبهشت ماه در تالار شهید مدرس (مشروطه) مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
این همایش با عنوان «نگاهی به ساختار و کارکرد دورههای نوزدهم و بیستم مجلس شورای ملی» و با حضور دکتر منصوره اتحادیه، دکتر محمود کاشانی، دکتر محمدحسن رجبی، دکتر محسن خلیلی، دکتر حسن زندیه، دکتر مجید تفرشی، دکتر علیرضا ملایی توانی و جمع کثیری از علاقه مندان و پژوهشگران حوزه تاریخ به خصوص تاریخ پارلمان در سالن شهید مدرس برگزار شد.
سخنران افتتاحیه همایش رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی دکتر محمد رجبی بود.
محمد رجبی، ضمن ابراز خرسندی از برگزاری این همایش همچون سالهای گذشته گفت: جای بسی خوشحالی است ما با استقبالی بیش از سالهای قبل مواجه شدیم؛ چنانکه مقالات رسیده بسیار بیشتر از انتظار بود و این مایه سرافرازی است که در کشور ما، مسائل اساسی و مهم تاریخ گذشته مورد عنایت خاص پژوهشگران قرار دارد و بسیاری از دانشجویان و محققان هر کدام از زاویهای خاص آن را کاویدهاند.
وی ادامه داد: گزارش هیأت علمی این همایش حاکی از یک نوع شگفتزدگی از استقبال بیش از حد پژوهشگران بود و ما شادمان هستیم همایشهای تاریخ مجلس که در طول چهار سال اخیر جریان داشته، توانسته است اعتماد محققان و پژوهشگران را جلب کند و این آغاز حرکتی برای سالهای بعد خواهد بود.
رجبی در ادامه گفت: امسال با توجه به اینکه در یکصدمین سال آغاز جنگ جهانی اول هستیم و کشور ما به رغم بیطرفی با آسیبهای شدیدی از این جنگ مواجه شد، در یکی از کتابهای منتشر شده از سوی کتابخانه مجلس که امروز رونمایی خواهد شد، بخشی از مسائلی که در آن روزگار اتفاق افتاده به تصویر کشیده میشود و نکات قابل توجهی از نقش مجلس در این موقعیت حساس تاریخی به همراه اسنادی از جنگ جهانی اول و دوم، نقش دولتهای وقت و... را بیان میکند.
رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی افزود: بیشک اگر ما این دوره حساس، یعنی مجلس نوزدهم و بیستم را کاملاً درک نکنیم اوضاع امروز و آینده خود را نیز به خوبی درک نخواهیم کرد. جدا از این انسان در یک خط سیری از گذشته، حال و آینده قرار دارد، طبعاً گذشته بر حال و حال بر آینده تاثیر خواهد گذاشت. در تاریخ شاهد تکرار برخی از مسائل هستیم. هرچند جزئیات تاریخ تکرار نمیشود و هیچ لحظهای با لحظه بعد یکسان نیست، ولی کلیاتی که بر تاریخ میگذرد تکرار شدنی است و همین امر باعث به وجود آمدن فلسفه تاریخ شده است، چرا که فلسفه به اموری میپردازد که کلیات ثابت بر آن حاکم باشد.
رجبی گفت: گذشته را کاویدن و عبرت از آنچه در گذشته اتفاق افتاده، مساله مهمی است که همه تاریخ دانان باید به آن توجه داشته باشند، چون چیزی که ما را نگران میکند این است که کسانی که با این دیدگاه به تاریخ نگاه نمیکنند همیشه در حال آزمون و خطا هستند و مسائل و موضوعهایی در تاریخ معاصر ما در فاصله زمانی کوتاه تکرار شده است. بنابراین شناخت این دوره از تاریخ معاصر ایران بسیار مهم و امری ضروری است.
وی با اشاره به انتشار مشروح مذاکرات اولین دوره مجلس شورای ملی در دوره قاجار تا آخرین روز این مجلس در دوره پهلوی به صورت دیجیتالی از سوی کتابخانه و با اشاره به قابلیت های دیجیتالی این لوح های فشرده، از محققان خواست نسبت به بهره برداری از این اسناد همت کنند.
او درباره انتشار لوح فشرده مشروح مذاکرات مجلس سنا نیز گفت: این اسناد با همان کیفیت اسناد مجلس شورای ملی تا پایان فصل بهار عرضه خواهد شد و امیدوارم که استادان رشتههای تاریخ و دانشجویان این حوزه و نیز رشتههای علوم سیاسی از این گنجیه بهره ببرند.
ical.ir
نظرات