بزرگترین کتابخانه شمال کشور با گنجینه‌ای از نسخه‌های خطی و چاپ سنگی


1726 بازدید

بزرگترین کتابخانه شمال کشور با گنجینه‌ای از نسخه‌های خطی و چاپ سنگی

ابراهیم جهان‌تیغ، سرپرست کتابخانه عمومی میرداماد استان گلستان گفت: این کتابخانه با 75 هزار جلد و 40 هزار عنوان کتاب چاپی، هزار و 700 جلد نسخه سنگی و 260 نسخه خطی دارای بیشترین مجموع نسخ خطی و چاپ سنگی در استان و بزرگترین کتابخانه عمومی شمال کشور است.-
جهان‌تیغ در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: از سال 1380  احداث ساختمان جدید کتابخانه در جنب موسسه فرهنگی میرداماد شهرستان گرگان آغاز شد و به دلیل محدودیت مالی 10 سال طول کشید.

وی با بیان این که کتابخانه عمومی میرداماد شهرستان گرگان استان گلستان در سال 1383 از سوی حضرت آیت الله حاج سید کاظم نورمفیدی، نماینده ولی فقیه در استان گلستان پایه‌گذاری شد، اظهار کرد: این شخصیت فرهنگی ابتدا مجموعه کتاب‌های خود را در زیرزمین حوزه علمیه امام خمینی(ره) این شهرستان نگهداری می‌کرد، عنوان کرد: این مجموعه غنی تا سال 1387 شامل منابع چاپی، مجلات،نسخ خطی و چاپ سنگی شد و از سال 1385 فهرست‌نویسی علمی این کتاب‌ها به صورت کارشناسی آغاز شد.

سرپرست کتابخانه عمومی میرداماد با بیان این‌که این کتابخانه زیر نظر موسسه فرهنگی میرداماد است و امسال به صورت مشارکتی با همکاری نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور اداره می‌شود، اظهار کرد: سال 1389 کل مجموع و آرشیو منابع مکتوب این شخصیت به ساختمان جدید کتابخانه این موسسه منتقل شد.

هزار و 700 کتاب چاپ سنگی و 260 نسخه خطی در کتابخانه میرداماد
جهان‌تیغ با اشاره به وسعت هشت هزار متر مربعی محوطه موسسه فرهنگی میرداماد گفت: این کتابخانه 75 هزار جلد و 40 هزار عنوان کتاب چاپی، هزار و 700 جلد نسخه سنگی و 260 نسخه خطی دارد که دارای بیشترین مجموع نسخ خطی و چاپ سنگی در استان است.

400 عنوان نشریه صحافی شده در کتابخانه میرداماد
وی با اشاره به این‌که این کتابخانه بزرگترین کتابخانه عمومی در شمال کشور است، گفت: کتابخانه میرداماد پنج هزار متر مربع زیربنا دارد و با آرشیوی از 400 عنوان نشریه صحافی شده و 130 عنوان مجلات و نشریات روز که از سوی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ارسال می‌شود، منابع ارزشمندی برای محققان محسوب می‌شود.

وی افزود: مجلاتی مانند ارمغان، اندیشه، هنر، مصباح، حوزه، یغما، سخن، فردوسی، وحید، هنر و مردم، روزنامه انجمن تبریز، آینده، کیهان اندیشه، عکس، روزنامه های کیهان و اطلاعات در این کتابخانه وجود دارند.

سرپرست کتابخانه عمومی میرداماد با بیان این‌که این کتابخانه سه هزار نفر عضو دارد، اظهار کرد: این کتابخانه دارای کتاب های موجود به زبان های فارسی، عربی و انگلیسی در موضوعات مختلف است و برحسب رده‌بندی کنگره در قفسه ها قرار گرفته‌اند.

جهان‌تیغ اظهار کرد: پایگاه الکترونیکی برنامه‌های استانی شامل اطلاعات کتابشناسی کلیه پایان‌نامه‌هایی که در کتابخانه‌های استان وجود دارد به صورت فهرست‌‌نویسی در قالب اطلاعات کتابشناسی از طریق نرم افزار سیمرغ قابل دسترس محققان است.

سرپرست کتابخانه خصوصی میرداماد همچنین به قابلیت دسترسی به مقالات استانی از طریق سایت کتابخانه میرداماد اشاره کرد و گفت: این پایاگاه به عنوان یک منبع اطلاعاتی و تحقیقاتی از طریق سایت کتابخانه عمومی میرداماد در اختیار پژوهشگران قرار دارد.

سرپرست کتابخانه عمومی میرداماد با بیان این‌که موسسه بخشی به نام  مرکز دانشنامه استان گلستان دارد،گفت: کلیه منابع مرتبط با استان از جمله مقاله‌ها علمی را در این بخش مجموعه‌سازی می‌کنیم و از پژوهشگران و محققان حوزه‌های گوناگون برای تدوین کامل زمنیه‌های موضوعی این دانشنامه استفاده می‌کنیم.

جهان‌تیغ با اشاره به استفاده از معماری سنتی و مدرن در نمای این کتابخانه و استفاده از آخرین دستاورد‌های نوین امکاناتی در بخش داخلی اظهار کرد: معماری سنتی و بنای شکیل و استفاده از استاندارد‌های جهانی در فضای داخلی این کتابخانه مانند سالن‌های مطالعه از ویژگی‌های ظاهری این کتابخانه است.

خدمت‌رسانی به اعضای کتابخانه از طریق پیک موتوری
سرپرست کتابخانه عمومی میرداماد با اشاره به ارسال کتاب از طریق پیک‌‌های موتوری برای اعضای کتابخانه گفت: این طرح از سال گذشته از طریق تلفن و وب سایت این کتابخانه به نشانیwww.mirdamad.org با هدف دسترسی آسان‌تر اعضا به منابع ایجاد شده است.

کتابخانه‌ای صوتی با 500 عنوان کتاب شنیداری
جهان‌تیغ با بیان این‌که کتابخانه صوتی این موسسه با داشتن 500 تا 600 عنوان کتاب گویا و شنیداری در حوزه علوم انسانی در دسترس مخاطبان است، اظهار کرد: علاوه بر این بخش واحد سمعی و بصری این کتابخانه با
600 عنوان کتاب سمعی و بصری با قابلیت نرم‌افزاری را در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.

کتابخانه دیجیتال با 400 مقاله
سرپرست کتابخانه عمومی میرداماد همچنین از راه‌اندازی کتابخانه دیجیتال این موسسه از سال گذشته خبر داد و اظهار کرد: این کتابخانه اکنون از طریق سایت داخلی موسسه و با داشتن 400 مقاله در دسترس مراجعه‌کنندگان است.


ایبنا