ضرورت خلاصه‌نویسی کتاب‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس


1780 بازدید

ضرورت خلاصه‌نویسی کتاب‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس

 مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری استان کرمان درباره اهمیت هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران گفت: خلاصه‌نویسی کتاب‌های حوزه‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در ترغیب جوان‌ها برای مطالعه آن‌ها نقش به‌سزایی دارد.-
مهدی بذرافشان در گفت‌وگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، اظهار کرد: دستگاه‌ها و نهادهای مختلف کشور بخشی از فعالیت‌های حوزه کتاب خود را در 6 ماه دوم سال و در هفته کتاب انجام می‌دهند. این موضوع ضمن ایجاد شور و شوق در فضای جامعه، زمینه آشنایی مخاطبان با تازه‌های نشر و ترغیب آن‌ها به کتابخوانی را فراهم می‌کند.

وی با بیان این‌که متولیان و دستگاه‌های مختلف فرهنگی کشور با هدف نهادینه کردن فرهنگ مطالعه، باید راهکارهای کاربردی برای انس بیش از پیش مخاطبان با کتاب ارایه کنند، توضیح داد: وزارتخانه‌های آموزش و پرورش و علوم، تحقیقات و فناوری در ترویج فرهنگ مطالعه نقش به‌سزایی دارند. آن‌ها می‌توانند با اندیشیدن تمهیدات لازم، زمینه‌ آشتی دانش‌آموزان و دانشجوبان با کتاب و مطالعه آزاد را فراهم کنند و جامعه کتابخوان را افزایش دهند.

مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری استان کرمان در پاسخ به این سوال که «شما چه راهکارهایی برای افزایش سرانه مطالعه پیشنهاد می‌کنید؟» گفت: نواختن زنگ کتاب و کتابخوانی و معرفی کتاب‌های مناسب به صورت روزانه در مدارس، برپایی کارگروه‌های دانش‌آموزی با هدف بررسی موانع موجود در مسیر کتابخوانی و ارایه راهکارهای رفع این موانع همچنین معرفی کتاب‌های مناسب توسط استادان دانشگاه‌ها در کلاس‌های درس نمونه‌ای از راهکارهای کاربردی برای نهادینه کردن فرهنگ مطالعه به شمار می‌آیند.

بذرافشان ادامه داد: موسسه‌ها و انتشاراتی‌ها صادقانه در هفته کتاب، کتاب‌های درجه یک و برگزیده خود در حوزه‌های مختلف را معرفی کنند. خلاصه‌‌سازی کتاب‌ها از دیگر راهکارهای ترویج فرهنگ مطالعه است؛ این موضوع بعد از تاکید مقام معظم رهبری مبنی بر «ضرورت خلاصه‌سازی محتوای کتاب‌ها» به خوبی پیش رفت اما بعد از مدتی به دست فراموشی سپرده شد. لازم است تا نویسندگان دوباره در این حوزه ورود پیدا کنند و با ارایه خلاصه کتاب‌های برجسته و برگزیده زمینه ترغیب مخاطبان به مطالعه را فراهم کنند.

وی افزود: خلاصه‌نویسی از محتوای کتاب‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس از ضرورت بیشتری برخوردار است؛ چرا که این‌گونه کتابه‌ها به دلیل مباحث تاریخ‌نگاری و مستندنگاری بسیار حجیم هستند. بنابراین، اغلب جوان‌ها نسبت به مطالعه آن‌ها رغبت ندارند.

مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری استان کرمان ادامه داد: نویسندگان حوزه‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس می‌توانند با ارایه یک خلاصه از کتاب‌های خود، جامعه مخاطبان خود را افزایش دهند؛ به این معنا که پژوهشگران از کتاب اصلی به عنوان یک منبع پژوهشی استفاده می‌کنند همچنین خلاصه کتاب‌ها را که اغلب به صورت جیبی چاپ و منتشر می‌شوند، مخاطبان عام مطالعه می‌کنند.

بذرافشان برگزاری جلسه‌های نقد و بررسی کتاب‌ها را از دیگر راهکارهای ترویج فرهنگ مطالعه دانست و گفت: متاسفانه متولیان چاپ کتاب‌های مربوط به خاطرات رزمندگان شهیدان هشت سال دفاع مقدس در اغلب این آثار بیشتر به سندیت و واقعی بودن خاطرات پرداخته‌اند و از شیوه نگارش و نوع انتقال آن‌ها به نسل جوان غافل شده‌اند. به همین دلیل با وجود این‌که این‌گونه کتاب‌ها از محتوای قدرتمندی برخوردارند اما به لحاظ زبان نوشتاری و شیوه روایت ضعیف هستند. این موضوع باعث شده است که کتاب‌های حوزه‌ جنگ نتوانند مخاطبان ویژه خود را پیدا کنند.

وی ادامه داد: برگزاری جلسه‌های نقد و بررسی برای کتاب‌های حوزه‌های انقلاب اسلامی و دفاع مقدس با هدف بررسی نقاط قوت و ضعف این‌گونه آثار و ارایه راهکار برای ارتقای نقاط قوت محتوای آن‌ها در نتیجه افزایش مخاطبان آن‌ها بسیار موثر است.


ایبنا