اظهار نظر شاپور بختیار در مورد پرویز ثابتی
بختیار: پرویز ثابتی با شکنجه و معاملات کثیف در ارتباط است
499 بازدید
تاریخ سند: ۲ مهر ۱۳۵۷
محرمانه
صورت مذاکره
شرکتکنندگان: دکتر شاپور بختیار، جبهه ملی
جان استمپل، مأمور سیاسی سفارت آمریکا - تهران
زمان و مکان: ۲۴ سپتامبر ۱۹۷۸ - آپارتمانهای ایرانسکنی
موضوع : جبهه ملی در مورد موضوعات سیاسی ایران میانهرو میشود
یک رابط نزدیک مکگافی کنسول ایالات متحده پیشنهاد نموده که ملاقاتی بین یک شخصیت جبهه ملی و یک مأمور سفارت ترتیب دهد. وقتی استمپل در وعدهگاه معینشده وارد شد، دکتر بختیار خودش را معرفی نمود و شخص دیگری حضور نداشت. بختیار گفت مهم است که تماسهایی با آمریکاییها داشته باشیم، حتی اگر آنها در مورد خیلی چیزها موافق نباشند. برای آمریکاییها مهم بود که تشخیص دهند که مخالفین، اعتمادی به شاه ندارند. وقتی استمپل در این مورد که آیا جبهه ملی در انتخابات سال آینده شرکت خواهد کرد به بختیار فشار آورد، بختیار پاسخ داد که این کار امکان ندارد مگر اینکه آزادی برای بحث درباره مسائل و سازماندهی وجود داشته باشد. «ما احتیاج به ششماه آزادی داریم، نه آزادی افراطی، بلکه حداقل حق ملاقاتنمودن و سازماندهی.» او گفت اگر این انجام نگیرد رهبریت مخالفین در اختیار فناتیکها[=متعصبین مذهبی] قرار خواهد گرفت. حکومت نظامی لزومی ندارد چون که باعث به تعویق افتادن مراحل سازمانی میشود و برقرار نمودن نظم عمومی واقعاً لازم نیست.
روابط در داخل جبهه ملی: در پاسخ به یک سؤال، بختیار جبهه را به عنوان گروهی از افراد نسبتاً مستقل توصیف کرد. او گفت که وی و دکتر کریم سنجابی و داریوش فروهر از خشونت و همکاری با متعصبین مذهبی طرفداری نکردهاند. به عبارت دیگر مهندس بازرگان و گروهش با افراد مذهبی متحد با خمینی و شریعتمداری به طور کامل همکاری کردهاند. بازرگان سیاست و مذهب را با هم مخلوط کرد و مذاکرات با گروه او به نتیجه نرسید، چون که او به دوستانش اجازه داده بود که او را به طرف گروه مذهبی برانند. بختیار گفت جبهه ملی با هر سازمانی به جز کمونیستها و فراماسونها که مثل فراماسونهای مورد احترام وی در آمریکا و فرانسه نیستند، هدفی مشترک به وجود میآورند. بختیار فکر میکرد که جبهه ملی تجدید سازمان یافته، میتواند با عوامل میانهروترِ مذهبی هدفی مشترک به وجود بیاورد و این تنها امید برای به وجود آوردن یک طرفداری تودهای برای سوسیال دموکراسی میباشد.
وضعیت سیاسی کنونی: او پوشش مطبوعاتی جبهه ملی در فرانسه و انگلیس را خوب توصیف نمود(خیلی راضیکنندهتراز آمریکا). او گفت این نظر جبهه است که تغییرات مشخصی در زمان نخستوزیری شریفامامی امکانپذیر است. به تدریج تمام سیستم شاه باید منحل گردد. پرویز ثابتی باید از ساواک برکنار شود، چون او با شکنجه و معاملات کثیف در ارتباط است. بختیار در مقام پاسخ به سؤال کارکردن در داخل سیستم فعلی مردّد بود، ولی فکر میکرد که امکان دارد شرایط برای توسعهدادن فعالیتهای مناسب جبهه ملی ممکن باشد. او فکر میکرد کارکردن با پارلمان فعلی برای به دست آوردن آزادی بیان و مجلس آزاد مهم است. اگر سوسیالدموکراتها پیروز نشوند ایران و به طریقی آمریکا با یک انتخاب بین دیکتاتوری یا کمونیسم روبهرو خواهد شد.
یادداشت بیوگرافی:
بختیار یک مرد باریکاندام بین ۵۰ تا ۶۰ ساله است که فرانسهاش عالی و انگلیسی او کافی است. او از خیلی از رهبران مخالف مؤدبتر و سطح بالاتر است[!] و از جانب بخشی از جبهه ملی صحبت میکند.
نظریه:
مشخص نیست که بختیار چگونه پشتیبانی تودهای را دارا میباشد[!]. او شخصی است که نامش برای تأیید جستجو میشود و به ادامه ملاقات با استمپل علاقهمند است. آشکارا به نظر میرسد که این پاسخگوی یک نیاز حسشده از طرف بخشی از جبهه ملی متشکل از سنجابی، فروهر و بختیار برای یک رابطه با سفارت ایالات متحده میباشد. آدرس آقای بختیار چنین است: شماره ۲۴، خیابان سمبل( نزدیک سفارت آلمان). شماره تلفنش ۲۴۷۲۰۶ است.
جی. دی. استمپل
منبع: اسناد لانه جاسوسی آمریکا؛ کتاب دوم؛ مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی
نظرات