خاطرات وزیر سابق اوباما جنجال آفرین شد
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از سی ان ان، گایتنر در این کتاب جمله ای را از گلین هوبارد، اقتصاد دان محافظه کار طرفدار جمهوری خواهان نقل می کند که محور اصلی جنجال و دعوای سیاسی شده و هوبارد، تیموتی گایتنر را به دروغگویی متهم کرده است.
وزیر سابق خرانه داری اوباما – گایتنر52 ساله- در کتابش «آزمایش اضطراب: بازتاب بحران های اقتصادی» می گوید: جمهوری خواهان موافق بالا بردن مالیات بودند.
گایتنر در بخشی از کتاب آورده است: هوبارد (که مشاور ارشد اقتصادی میت رامنی جمهوری خواه در انتخابات 2012 ) در جریان امضای نقشه راه مبارزه با کسری بودجه دولت موسوم به Simpson-Bowles Plan قرار گرفته و گایتنر به وی متذکر می شود که شما دوستان تمایل دارید مالیاتها را افزایش دهید و هوبارد جواب می دهد: البته که ما باید مالیاتها را افزایش دهیم، فقط مشکل اینجاست که الان نمی توانیم چنین چیزی را مطرح کنیم.
اما اکنون هوبارد می گوید چنین جمله ای را نگفته و منظورش توسط گایتنر بد برداشت شده است چرا که وی معتقد بوده که باید در سیستم مالیاتی اصلاحات انجام شود اما نه به صورتی که گایتنر به دروغ به گردن وی گذاشته بلکه با کاهش نرخ نهایی مالیات و توسعه مالیات پایه (توزیع عادلانه سیستم مالیاتی) می توان چنین کاری را به انجام رساند.
هوبارد تنها کسی نیست که مورد گزند قلم نیش دار گایتنر در کتاب قرار گرفته است بلکه نیل باروفسکی که بازرس ویژه طرح TARP بوده نیز متهم به بی سوادی و عدم تخصص در کارش هنگام بحران اقتصادی امریکا شده است. نیل باروفسکی نیز ضمن نادرست خواندن اظهارات گایتنر در کتاب خاطراتش گفت: گایتنر می خواهد سوء مدیریت خود هنگام داشتن سکان خزانه داری امریکا را به گردن دیگران بیندازد.
منتقدان کتاب تیموتی گایتنر می گویند کتاب خاطرات وی به درد قفسه کتابهای داستانی در کتابفروشی ها میخورد.
تیموتی گایتنر تحصیل کرده رشته اقتصاد بین الملل از 2003 تا 2009 رئیس بانک فدرال رزرو در نیویورک بود. وی از سال 2009 تا 2013 در اوج بحران اقتصادی گریبانگیر امریکا، وزیر خزانه داری دولت اوباما شد. وی 475 میلیارد دلار از بودجه را صرف برنامه موسوم به TARP (امداد رسانی و خرید دارایی های مشکل دار از موسسات اسیر بحران توسط دولت) کرد.
رقم تصویب شده در دولت بوش 700 میلیارد بود که بعدا کنگره رقم را به 475 میلیارد دلار تقلیل داد و در نهایت گایتنر با 350 میلیارد دلار مشکل را مدیریت کرد. وی هم زمان دست به اصلاح سیستم مالی در سطح ملی زد، سعی کرد بازار سرمایه و اتومبیل را ساماندهی کند، بحران داخلی امریکا را کاهش دهد و هم زمان بحران بین المللی گریبانگیر اقتصاد جهانی را با دولتهای جهان کاهش دهد.
ایبنا
نظرات