گزارشی از سفر صدام حسین به ایران


گردآوری و تنظیم: سید جواد موسوی
4539 بازدید
صدام حسین شاه قرارداد 1975 الجزایر

روزنامه اطلاعات؛ ۹ اردیبهشت ۱۳۵۴

صدام حسین به تهران آمد

صدام حسین -مرد نیرومند عراق- سی روز بعد از آن که دست امیرعباس هویدا نخست وزیر ایران را به عنوان میهمان رسمی خود، در فرودگاه بغداد فشرد، پیش از ظهر امروز در فرودگاه مهرآباد، با استقبال گرم نخست وزیر ایران روبرو شد. این اولین بار است که صدام حسین -نایب رئیس شورای فرماندهی انقلاب عراق- به ایران سفر می کند...

صدام حسین پس از مراسم رسمی پیشواز در فرودگاه مهرآباد، همراه هویدا نخست وزیر راهی محل اقامت خود شد. صدام حسین در فرودگاه مهرآباد گفت:«ملت دوست ایران و همچنین مردم عراق خوب می‌دانند که میان ایران و عراق، علاوه بر مسائلی که در گذشته نه چندان دور مطرح بوده است، اکنون مناسبات میان دو کشور به طور رضایت‌بخشی در کلیه زمینه‌ها به سوی یک تکامل همه جانبه پیش می ‌رود. افق پیشرفت در مناسبات دو کشور که به دنبال امضاء قرارداد الجزایر صورت گرفته است، روزبروز گسترش می ‌یابد. لذا محور مذاکرات در تهران، پیرامون تحکیم اصول و بنیان قرارداد الجزایر و همچنین تعمیم و گسترش روح این قرارداد، دور خواهد زد، به طوری که شامل سایر زمینه‌های مثبت در جهت توسعه مناسبات میان عراق و ایران بشود.»...

صدام حسین: ملت‌های ایران و عراق باید از توطئه‌های استعمار آگاه باشند

صدام حسین نایب رئیس شورای انقلاب عراق در آستانه سفرشان به ایران، در گفت‌و‌گویی با محمد پورداد در بغداد، از دو ملت ایران و عراق خواست در توسعه و پاسداری فصل جدیدی که در روابط کهن و تاریخی ایران و عراق به وجود آمده است، بکوشند. در آغاز این گفت‌وگو، محمد پورداد از صدام حسین پرسید:«با گذشت نزدیک به دو ماه از توافق الجزایر، و حل و فصل مسالمت‌آمیز کلیه اختلافات ایران و عراق، تجربه شما از مناسبات با ایران، چه بوده است؟». معاون شورای فرماندهی انقلاب عراق در پاسخ گفت:«اصولاً، روابط از آنجا(الجزیره) میان دو ملت پایه گذاری شد. از همین رو، با گذشت زمان، همچنان توسعه و استحکام بیشتری می‌یابد. و امیدواریم این توسعه بر اساس همان روحیه‌ای باشد که توافق الجزایر را به وجود آورد.» صدام حسین، سپس در پاسخ به این پرسش که «احساس می‌شود روابط عراق با قدرت‌های بزرگ، در انتظار تحولات مهمی است و آیا این موضوع صحت دارد که شما(عراق) می خواهید در مناسبات خود با قدرتهای بزرگ یک نوع توازن برقرار کنید»، گفت:«عراق در سیاست خارجی خود، سیاست متعادل را دنبال نمی کند بلکه بیشتر روی سیاست اِعمال حاکمیت ملی تأکید دارد. ما علاقه‌مندیم در راه تأمین نیازهای ملی خود، با تمام کشورهای جهان بر اساس احترام متقابل بر اساس اصل حاکمیت ملی، مناسباتی برابر و پایاپای برقرار سازیم.» نایب رئیس شورای انقلاب عراق درباره این که ایران و عراق چگونه می توانند بیشتر و بهتر و زودتر، همکاری کنند، گفت:«روحیه توافق(پانزده اسفند) در الجزایر، لزوم توسعه روابط عراق با ایران را ایجاب می کند و همکاریهای دو کشور، به طور طبیعی، شامل کلیه زمینه‌های مورد علاقه دو کشور خواهد بود.»«کشورهای دوست عراق، نسبت به توافق غافلگیرانه (پانزده اسفند) الجزایر چه واکنشی نشان داده اند؟»صدام حسین گفت:«اغلب کشورهای دوست عراق، با ارسال تلگرام تبریک، شادمانی خود را از توافقی که میان ایران و عراق به عمل آمد، ابراز داشتند.» در پایان این گفت و گوی اختصاصی صدام حسین این پیام را فرستاد:«علاقه‌مندم درودهایم را به نام دولت عراق و به نام حزب سوسیالیست بعث، به ملت دوست و برادر ایران که ما را با آن عمیق‌ترین پیوندهای کهن تاریخی و مذهبی است، برسانید. ضمناً امیدوارم و از خدا مسألت دارم که دو ملت ایران و عراق را در مناسبات آنان موفق و مؤید بدارد و هر دو ملت در حفظ و پاسداری توسعه روابط تازه‌ای که به دنبال توافق الجزایر حاصل شده است، بکوشند. لازم است دو ملت ایران و عراق از توطئه‌های استعمار و نیروهای مخالف توافق ایران و عراق آگاه باشند، زیرا این نیروها دریافته‌اند که توافق ایران و عراق فرصتهای زیادی را در جهت افول منافعشان از دست آنان خارج کرده است.»

***

روزنامه اطلاعات؛ ۱۰ اردیبهشت ۱۳۵۴

شاهنشاه، صدام حسین را به حضور پذیرفتند

آقای صدام حسین معاون شورای فرماندهی انقلاب عراق که دیروز صبح به دعوت هویدا نخست وزیر برای یک دیدار رسمی از ایران به تهران وارد شد، عصر دیروز در کاخ نیاوران به حضور شاهنشاه آریامهر شرفیاب شد. در این شرفیابی، نکات اساسی موافقتنامه‌هایی که تاکنون توسط سه کمیسیون مشترک ایران و عراق تنظیم گردیده مورد بررسی قرار گرفت. دیشب نیز صدام حسین شام را در حضور شاهنشاه صرف کرد. دیشب رادیو بغداد طی گفتاری، به سفر صدام حسین به ایران اشاره کرد و گفت:«قلوب تمام مردم عراق و تمام مردم عرب، متوجه این مسافرت و نتایج آن است.» رادیو بغداد سپس افزود: روابط تاریخی و نزدیکی که بین ایران و عراق و خلق عرب وجود دارد، یک نوع رابطه محکمی است که دو ملت را به سوی صلح و خیر و برکت و رفاه سوق می دهد.» روزنامه لبنانی «النهار» نیز طی گزارشی درباره مسافرت صدام حسین به تهران، می‌نویسد:«مسأله امنیت خلیج فارس و نفتی که ایران و عراق، با همکاری سایر کشورهای منطقه می توانند در به دور نگه داشتن خلیج فارس از کشمکشهای بین المللی ایفا کنند، مهمترین مسأله‌ای است که در گفت‌وگوهای اخیر تهران-بغداد مورد بررسی قرار گرفته است.» النهار می‌افزاید:«مسأله مهم دیگر، سرنوشت هفتاد هزار ایرانیانی است که در جریان بحران روابط دو کشور از عراق اخراج شده‌اند.»

پیش از ظهر امروز، صدام حسین نایب رئیس شورای انقلاب عراق، به اتفاق هفتاد نفر از همراهان خود، با هواپیمای اختصاصی، وارد مشهد شد. در فرودگاه مشهد، مراسم استقبال رسمی به عمل آمد و عبدالعظیم ولیان نایب‌التولیه آستان قدس رضوی و استاندار خراسان، ضمن خوشامدگویی، استقبال‌کنندگان را به نایب رئیس شورای انقلاب عراق معرفی کرد. خبرنگار اطلاعات در مشهد می‌نویسد: صدام حسین و همراهان، پس از ورود به مشهد، مستقیماً برای زیارت حرم مطهر حضرت رضا(ع) رهسپار آستان قدس شدند.

***

روزنامه اطلاعات؛ ۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۴

صدام حسین: امنیت منطقه در تهران بررسی شد

صدام حسین بعدازظهر پنجشنبه[=۱۱ اردیبهشت] قبل از ترک تهران طی مصاحبه‌ای در فرودگاه مهرآباد گفت: همان طوری که هنگام ورود به ایران گفتیم ما مبانی برادری و دوستی بین دو کشور و دو ملت را که در الجزایر استوار شده است تحکیم خواهیم کرد، وی اضافه کرد: گفتگوهای ما در تهران پیرامون همان توافقهای قبلی الجزایر بوده تا بلکه بیشتر آینده را نیز در برگیرد و تضمین نماید. ما دورنمای این مناسبات را بسیار خوب می‌بینیم و ایمان داریم که به نفع دو کشور و دو ملت خواهد بود. صدام حسین افزود: همانطور که برادرم آقای هویدا گفت: مذاکراتمان از ریشه‌های تاریخی روابط میان دو ملت عراق و ایران در کلیه جنبه‌های درخشان آن الهام می گیرد. ما در تهران درباره گسترش حجم مبادلات بازرگانی و همچنین گسترش همکاریهای اقتصادی و توسعه و تحکیم هرچه بیشتر روابط فرهنگی و اجتماعی میان دو کشور و تمام مسائل سیاسی که مورد علاقه دو کشور و منطقه است به طوری که ثبات و امنیت و حاکمیت این منطقه را تحکیم نماید مورد بحث و بررسی قرار دهیم.

صدام حسین گفت در دیدار من از ایران مهمترین چیزی که توجهم را جلب کرد هر چند که این موضوع غیرمنتظره نبود و همان طوری که جناب آقای امیرعباس هویدا بدان اشاره فرمودند احساسات گرم ملت ایران نسبت به ملت عراق است. نایب رئیس شورای فرماندهی انقلاب عراق افزود علیرغم مشکلات و اختلافاتی که بین عراق و ایران در گذشته نزدیک وجود داشته، این خاطره‌ها به محض توافق ایران و عراق برای ایجاد روابط جدید و مثبت به دست فراموشی سپرده شد. آقای صدام حسین با خشنودی گفت که روابط ایران و عراق در سایه اجرای روح توافق الجزایر و پیشروی به سوی تحکیم روابط دو جانبه به طور بی‌سابقه‌ای دگرگون شده است.

در فرودگاه مهرآباد آقای هویدا نیز به سؤال خبرنگاران پاسخ داد و گفت: مذاکراتی که در حضور شاهنشاه انجام گرفت مذاکرات بسیار مهمی بود که نه تنها از لحاظ روابط میان ایران و عراق بلکه برای تمامی منطقه دارای اهمیت بوده است. هویدا تصریح کرد درباره روابط دو جانبه ایران و عراق تصمیمات بسیار مهمی گرفته شده که یک قدم فراتر ما را از لحاظ اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی به هم نزدیک کرده است. قرار شد که وزرای مسئول ایرانی و عراقی با هم ملاقات کنند و درباره مسائل اقتصادی فرهنگی و مسائل اجتماعی مذاکراتی انجام دهند و قرار شد یک کمیته مشترکی تشکیل شود که این روابط دو جانبه را هرچه زودتر توسعه دهد. نخست وزیر سپس از سفر صدام حسین اظهار خشنودی کرد و اضافه نمود همان طوری که من در عراق از نزدیک احساسات ملت عراق را نسبت به ایران دیدم ایشان هم در ایران احساسات بسیار دوستانه ملت ایران را نسبت به عراق ملاحظه کردند. از آقای هویدا پرسیده شد با بهبود روابط میان عراق و ایران چه گامهایی جهت حفظ امنیت خلیج فارس برداشته شده است؟ آقای هویدا در پاسخ گفت: مذاکراتی که به عمل آمد مذاکرات بسیار مهمی بود در موقع خود تمام مسائل شرح داده خواهد شد. یک خبرنگار عراقی پرسید: آیا سیاست دو کشور درباره خلیج فارس هماهنگ شده است و آیا دیدار احمد خلیفه السویدی با گفتگوهای ایران و عراق ارتباطی داشت؟ آقای هویدا جواب داد بازدید آقای صدام حسین با بازدید هیچ کس مربوط نیست، ولی بدیهی است که روابط ایران و عراق اثر زیادی در منطقه خواهد داشت. یکی دیگر از خبرنگاران سؤال کرد: گفته می‌شود که توافق الجزایر و بهبود روابط میان عراق و ایران یک اقدام استراتژیکی است نه یک اقدام تاکتیکی. هویدا پاسخ داد من خیال می‌کنم که پس از توافق الجزیره رابطه دوستی بین عراق و ایران رابطه موسمی نیست همان طوری که ایشان فرمودند رابطه‌ایست که در کنه مطالب هست و این دوستی روی کنه مطالب استوار است.


گزارشی از سفر صدام حسین به ایران
روزنامه اطلاعات؛ ۹ اردیبهشت ۱۳۵۴

روزنامه اطلاعات؛ ۱۰ اردیبهشت ۱۳۵۴

روزنامه اطلاعات؛ ۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۴