افزایش غیرمنتظره حامیان تحریم‌های جدید ایران در سنای آمریکا


1740 بازدید

در حالی که مذاکره کنندگان ارشد ایران و اتحادیه اروپا هم اکنون در ژنو مشغول بحث بر سر جزئیات اجرایی کردن توافق ژنو هستند، جدیدترین گزارش ها از افزایش تعداد حامیان طرح تحریم های جدید ایران در سنای آمریکا حکایت دارد. طرحی که دولت اوباما صریحاً مخالفت خود را با تصویب آن اعلام کرده و ایران نیز گفته در صورت تصویب، موضوعیت مذاکرات هسته ای از بین خواهد رفت.

به گزارش «تابناک»، خبرگزاری «رویترز» در جدیدترین آمار منتشره خود درباره طرح تحریم های ایران در سنای آمریکا، از رسیدن شمار حامیان این طرح به بیش از نیمی از اعضای سنا خبر داده است. در این طرح پیش بینی شده که در صورت نقض مفاد توافقنامه هسته ای از سوی ایران، تحریم های تازه ای علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال می شود.

این در حالی است که از یک سو، کاخ سفید تهدید کرده در صورت تصویب این طرح، باراک اوباما آن را وتو خواهد کرد و از سوی دیگر، ایران اعلام کرده وضع این طرح جدید در سنای آمریکا، به منزله ملغی شدن توافقنامه ژنو خواهد بود.

بر اساس گزارش رویترز، طرح مذکور با عنوان «قانون ایران عاری از سلاح هسته ای»، تاکنون توانسته حمایت دستکم 54 عضو از مجموع 100 عضو سنا را جلب کند. شش تن از این افراد، روز چهارشنبه حمایت خود را اعلام کردند. یکی از کارمندان سنا گفته دو تن نیز امروز (پنجشنبه) به فهرست حامیان طرح پیوسته اند که در این صورت، شمار سناتورهای حامی طرح به 56 می رسد.

با این حال، هنوز مشخص نیست که آیا این طرح اجازه مطرح شدن در صحن علنی سنا را خواهد یافت و آیا خواهد توانست با کسب دو سوم مجموع آرا، تلاش اوباما برای وتوی آن را نیز خنثی کند یا خیر. یکی از کارمندان سنا گفته با وجود افزایش شمار حامیان این طرح، هنوز هیچ برنامه ای برای ارائه آن در صحن علنی وجود ندارد.  

از جمله دیگر مفاد طرح جدید سنا این است که پس از گذشت دوره شش ماهه پیش بینی شده در توافق مقدماتی و در صورت عدم موافقت ایران با توافق جامع نهایی، تحریم هایی علیه ایران وضع خواهد شد.

از میان حامیان این طرح که در ماه دسامبر توسط رابرت منندز، رئیس کمیته روابط خارجی و مارک کِرک، سناتور ایالت ایلینویز ارائه شد، دستکم 16 تن دموکرات هستند. لابی صهیونیستی آمریکا (آیپک) نیز به صراحت اعلام کرده برای جلب حمایت شمار بیشتری از سناتورها از این طرح تلاش می کند.

این در حالی است که بسیاری از دیگر چهره های دموکرات سنا، با این طرح اعلام مخالفت کرده اند. ماه گذشته، 10 تن از چهره های شاخص دموکرات که همگی ریاست کمیته های سنا را بر عهده دارند، با ارسال نامه ای برای «هری رِد»، رهبر اکثریت سنا، مخالفت خود را با افزایش تحریم های ایران اعلام کردند.

گفتنی است چند روز پیش نیز نه چهره سرشناس در سیاست خارجی آمریکا، از جمله «رایان کروکر»، سفیر پیشین آمریکا در عراق و افغانستان، از منندز و کرک خواستند از پیگیری طرح خود منصرف شود و اشاره کردند که چنین طرحی می تواند به طور بالقوه، آمریکا را به سوی جنگ سوق دهد.


تابناک