فرازهایى از وصیت نامه آیت الله العظمى مرعشى نجفى
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله الباقى بعد فناء الموجودات ، و وارث الکائنات ، و الصلوه والسلام على سید الانبیاء و مقدام السفراء، سید نا ابى القاسم محمد بن عبدالله ، صلى الله علیه و آله ، و على سفن النجاه و المشاکى فى الهلکات ، صلوه دائمه مستمره ، و بعد: چنین گوید خادم علوم اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام پناهنده و معتکف آستان مقدس آن بزرگواران و امیدوار بشفاعت آنان : ابوالمعالى شهاب الدین الحسینى و سلامت عقل ، بدن اکراه و اجبار، بعنوان وصیت ذیلا بقلم تحریر در مى آورم .
حقیر معتقد به عقائد حقه شیعه اثنى عشریه و آنچه نبى اکرم صلى الله علیه و آله و ائمه طاهرین علیهم اسلام و فرموده اند مى باشم ، و از خداوند منان مسئلت مى نمایم با همین عقیده پاک و مولاه و حب آل رسول صلى الله علیه و آله از دنیا بروم .
وصى خود را قرار دادم : فرزند ارشد ذکورم جناب حجه الاسلام آقاى حاج سید محمود مرعشى که دقیقا به مواردى که ذکر مى گردد بایستى عمل نماید:
سفارش مى کنم او را که : دامن همت به کمر زده ، و با اراده تمام و آهنین آماده ترویج دین حنیف و دفاع از مذهب حقه اثنى عشرى باشد، چه این مذهب در حالى که غریب است و با فریاد بلند آوا سر مى دهد:
هل من ناصر ینصرنى ، هل من ذاب یذب عنى ، ولا ارى من یلبى دعوته ، و یجیب صرخته ، الا القلیل ، شکر الله مساعیهم ، و جزاهم خیر الجزاء
ترجمه :
آیا کمک کننده اى هست که دفاع از من بنماید؟ و نمى بینم کسى لبیک گفته و ناله او را پاسخ دهد، مگر عده کمى که پروردگار کوشش هاى آنان را سپاسگذارى کند اقتباس از سخن سرور آزادگان ابى عبدالله الحسین علیه السلام در روز عاشورا.
سفارش مى کنم او را: به اندیشیدن در کتاب خداوند، و پند گرفتن از آن .
و: به زیارت اهل گورستان و قبول ، و اندیشیدن در اینکه آنان دیروز چه کسانى بوده ، و امروز چه شدند، و چگونه بودند؟ پس چگونه گردیدند، و کجا بودند، و امروز کجا هستند؟
و نیز: کم کردن معاشرت و همنشینى ، زیرا معاشرت در این زمان هم منع دارد و هم خطر، و کم انجمنى است که خالى از بهتان و غیبت در حق مومنین و عیب جوئى و تحقیر و ضایع کردن حقوق و برادرى آنان باشد.
سفارش مى کنم او را بر: رحم ، زیرا آن را نیرومندترین اسباب توفیق و برکت در عمر و زیادى روزى است .
سفارش مى کنم او را به : تصنیف و تالیف و نشر کتابها و آثار دانشمندان شیعه امامیه ، بویژه کتابهاى گذشتگان از آنان ، زیرا این روش از بهترین راههاى تقویت مذهب در زمان واژگون و انحطاط است .
و سفارش مى کنم او را به : زهد و بى اعتنائى به شوون دنیا، و راه و روش ورع و پرهیز کارى و احتیاط.
و سفارش مى کنم او را به : مداومت قرائت زیارت جامعه کبیره ، اگر چه در هفته یک بار باشد.
و سفارش مى کنم او را به : اشتغال و کوشش در فرا گرفتن علوم شرعى .
و سفارش مى کنم او را به : تدوین و تنظیم کتاب خودم : مشجرات آل رسول صلى الله علیه و آله ، و نیز: حواشى و تعلیقاتى که بر کتاب عمده الطالب دارم ، و تمام آثار حقیر و آنچه از قلم من بر صفحات جارى شده ، چه بسا شبهاى بسیارى از تا به صبح بیدار بوده ، و چه رنجهائى در روزها جهت استخراج از گوشه کنار و صدها کتاب بلکه هزار کتاب در فنون مختلف کشیده ام .
و سفارش مى کنم او را به : دورى جستن از غیبت از غیبت بندگان خدا بویژه اهل علم ، زیرا غیبت آنان چون خوردن مردار مسموم است .
و سفارش مى کنم او را بر: صله رحم چه آن سبب توفیق براى اعمال صالحه و شایسته و زیادى عمر و برکت در روزى انسان است . براى اهمیت صله رحم مطلب را تکرار فرموده اند.
و سفارش مى کنم او را به : خواندن سوره یس بعد از نماز صبح هر روز یک مرتبه ، و نیز به خواندن سوره نبا عم یتسائلون بعد از نماز ظهر، و به خواندن سوره (عصر) پس از نماز عصر، و به خواندن سوره واقعه بعد از نماز مغرب ، و به خواندن سوره (الملک ) بعد از نماز عشاء، و تاکید مى کنم بر آن (که ) مداومت کند بر آنچه یاد آور شدم ، زیرا من شخصا روایت مى کنم این روش را از استادان بزرگوار خود و بارها نیز تجربه آموخته ام .
و سفارش مى کنم او را به : مداومت این دعاى شریف در قنوتهاى نمازهاى واجب و آن را من روایت مى کنم از پدر علامه خود، و نیز از جمال السالکین مرحوم شیخ محمد حسین شیرازى و آن دو بزرگوار از استاد خود مصباح السالکین مرحوم سید مرتضى رضوى کشمیرى و او نیز بطریقه خود از ستاره فروزان : سید رضى الدین على بن طاووس حسنى مولف کتاب (لاقبال ) که متصل با صحاب موالى ما و پیوست به پیشوایان ما دارد روایت مى کند و آن دعا این است :
اللهم انى اسلک بحق فاطمه و ابیها، و بعلها و بنیها، و السر المستودع فیها، ان تصلى على محمد و آل محمد، و ان تفعل بى ما انت اهله ، ولا تفعل بى ما انا اهله
ترجمه :
پروردگارا: من ترا مى خوانم بحق فاطمه و پدرش و شوهرش و فرزندانش و رازى را که در آنها امانت نهاده اى اینک : درود بفرستى بر محمد و آل محمد و اینکه آنچه تو اهل آنى با من عمل کنى و بجا آورى ، و بجا نیاورى با من آنچه را که من اهل آنم .
و سفارش مى کنم به : مداومت این دعا پس از ذکر رکوع خصوصا در رکعت آخر:
اللهم صلى على محمد و آل محمد، و ترحم على عجزنا و اغثنا بحقهم
ترجمه :
پروردگارا درود بفرست بر محمد و خاندانش ، و ترحم بر عجز ما کن ، و پناه بده و بداد ما برس بحق آنان .
و سفارش مى کنم به : مداومت تسبیحات جده ما زهراء بتول روح من فداى او باد.
و سفارش مى کنم به : مداومت و تفکر در خطبه این بانوى پاک منزه پاکیزه که در مسجد النبى صلى الله علیه و آله آن خطبه اى که بلغا و فصحا را از آوردن مانند آن عاجز ساخت ، و آنرا عده اى از بزرگان گذشته نقل کرده اند.
و سفارش مى کنم او را: در تدبر و اندیشیدن در خطبه شقشقیه مولاى ما امیرالمومنین و سید مظلومان که در مسجد انشاء فرمود، و آنرا عده بیشمارى از فریقین که مورد وثوق هستند نقل کرده اند.
و سفارش اکید مى کنم او را به : نماز شب و استغفار در سحرها.
سفارش مى کنم به : صله رحم خصوصا و بویژه به برادران و خواهران خود، و نیکى کردن در حق آنان ، و من پس خود چیزى از زخارف دنیا براى آنان نگذاشتم ، و آنچه را که بدستم رسید در نیازهاى مردم خصوصا اهل علم صرف نمودم ، حتى نذورات شخصى خود را که مردم براى من نذر مى نمودند، همه را در احتیاجات اهل علم صرف کردم .
(سروش هدایت-علی شیروانی)
نظرات