اسناد مرتبط با امیرکبیر در آرشیو بریتانیا
یک پژوهشگر تاریخ معاصر گفت: اسناد و مدارک مرتبط با دوره سه ساله صدارت میرزا تقی خان امیرکبیر در سه آرشیو بریتانیا وجود دارد. مجید تفرشی در نشستی که به مناسبت 170 سالگی تاسیس مدرسه دارالفنون و قتل امیرکبیر در آرشیو ملی برگزار شد، این مطلب را عنوان کرد.
وی اظهار داشت: اسنادی مرتبط با امیرکبیر در پنج دوره در آرشیو بریتانیا موجود است هرچند کتابخانه های کمبریج و آکسفورد هم دارای مدارکی در این باره هستند.
به گفته این سندپژوه، آرشیو بریتانیا دارای 6 اداره است که سندهای مختلف نظیر اسناد وزارت خارجه، امور نظامی و امنیتی، پارلمانی و جنگ در آنها نگهداری می شود.
در این نشست که با حضور جمعی از دوستداران تاریخ کشور برگزار شد، رییس پژوهشکده اسناد سازمان اسناد و کتابخانه ملی تاسیس مدرسه دارالفنون و قتل امیرکبیر را تلخ اما ثمره آن را شیرین دانست.
غلامرضا عزیزی به آموزش نوین به سبک اروپایی در ایران و آگاهی از روش های جدید نظامی و ابزارهای آموزشی به عنوان ثمرات این حادثه اشاره کرد.
در این نشست که با همکاری پژوهشکده تاریخ علم دانشگاه تهران و سرای ایرانشناسی برگزار شد، اسمعیل دمیرچی درباره چاپخانه دارالفنون توضیحاتی ارائه کرد.
معلمان عکاسی، معلمان نظامی و چالشهای آموزش فیزیک نوین در دارالفنون از دیگر موضوعاتی بود که درباره آنها در این نشست بحث و تبادل نظر شد.
نمایشگاهی از اسناد مدرسه دارالفنون نیز به همین مناسبت در محل آرشیو ملی ایران برپاست که علاقه مندان می توانند تا 28 آذر برای بازدید از آن به این مکان مراجعه کنند.
میرزا محمد تقی خان فراهانی مشهور به امیر کبیر مدرسه دارالفنون را در هفت شعبه تاسیس کرد. مدرسه ای جدید در ایران که شاهزادگان قاجار نخستین دانشجویان آن بودند. در این مدرسه اصول علمی جدید و دانشهای مهندسی، پزشکی و فنون به جوانان آموزش داده میشد و بسیاری از مربیان آن از اروپا و بویژه از کشورهایی نظیر اتریش، اسپانیا، ایتالیا و فرانسه به کار گرفته شده بودند.
ایرنا
نظرات