علمای مازندران از قاجار تا به امروز


2498 بازدید

علمای مازندران از قاجار تا به امروز

شناخت عرصه‌های گوناگون از زندگی علما و دانشوران به عنوان طلایه داران اعتلاء فرهنگ یک جامعه از مهم ترین اولویت‌های هویت شناسی است.

از دیرباز آوازه مازندران به اندیشمندان و عالمانی بوده است که با درخشش خود نقشی ماندگار بر پهنه عظیم فرهنگ ایران زمین زده‌اند.

گردآورندگان این اثر برآنند که با معرفی مصور و اجمالی عالمان دینی مازندران زوایای تاریک و مغفول از زندگی و کارنامه کوشش‌های این طبقه از جامعه را که در عرصه‌های مختلف تاریخی٬ اجتماعی و فرهنگی تاثیر شگرف داشته‌اند نمایان سازند.این اثر مختصری از زندگی نامه عالمان دینی استان مازندران از گلوگاه تا رامسر به تعداد یاوران خاصه امام عصر (عج) 313 نفر ارائه می‌گردد تا ادای دینی به پاس گوشه ای از خدمات گرانمایه آن بزرگواران باشد.

در مطالعه این کتاب٬ نخست توجه خوانندگان را به نکات ذیل جلب می‌نماییم:

الف. این مجموعه به یمن برگزاری کنگره بین المللی ابن شهرآشوب ساروی مازندرانی (آبان1392) منتشر می‌شود. از این رو گردآورندگان بر خود فرض می‌دانند که از حمایت مشفقانه و پیگیری‌های مجدانه دبیر فاضل کنگره و مدیر کل محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی جناب حجه الاسلام دکتر عباسعلی ابراهیمی کمال سپاسگذاری داشته باشند.

ب. اثر حاضر پژوهش کتابخانه‌ای و میدانی است و در این راستا از کتابخانه‌ها سازمان‌ها و مراکز علمی مدارس علمیه و بیوت معزز آن فرزانگان یاری طلبیدند که در فرجام کتاب ضمن سپاسگذاری از ایشان یاد شده است.

ج. این مجموعه شامل نخستین عکس‌های یافت شده از علمای مازندران مربوط به روزگار سلطنت ناصر الدین شاه تا درگذشتگان نیمه اول سال 1392 می‌باشد که در دو فصل چهره‌ها و اجتماعات تنظیم شده است. در بخش دوم به حضور و فعالیت‌های علما در عرصه های گوناگون توجه شده است.

د. ترتیب چینش اسامی علما به صورت حروف الفبایی نام خانوادگی است و با توجه به معرفی ایشان به شیوه دانشنامه‌ای از هرگونه القاب تفخیمی در عنوان و متن (مانند آیت الله العظمی٬ آیت الله٬ حجه الاسلام٬ ثقه الاسلام و ... ) خودداری شده است. مگر آن که نام خانوادگی شان باشد (مانند ثقه الاسلام ساروی٬ سید محمد).

هـ. نگارندگان کوشیدند تا بر اساس منابع و ماخذی که ذکر آن در پایان آمده است٬ شرحی اجمالی از زندگانی علما درج کنند . البته در این مسیر از مصاحبه بازماندگان یا صاحب نظران هم استفاده شده است.

و. با توجه به این که نام استادان ایشان مکرر در متن آمده است٬ بنابراین به جهت ایجاز و عدم تکرار در بیان عبارات تکریمی٬ تنها به نام خانوادگی آن بزرگان اکتفا شده است.مگر آن که لفظ آخوند ٬ شیخ٬ ملا٬ علامه٬ و آیت الله به همراه خانوادگی آنان باشد؛ (مانند آخوند خراسانی و آیت الله کوهستانی) یا به دلیل عدم اشتهارد استاد٬ نام شان کامل آمده است.

ز. با توجه به این که کتاب با عنوان شناخت نامه مصور تدوین شده است معرفی علما بر پایه عکس‌های یافت شده ایشان بوده ٬ چه بسا برخی از مفاخر دیگر به علت عدم دسترسی گردآورندگان به تصویرهای شان از قلم افتاده باشند و از این رو ضمن اعتذار از همه صاحب نظران و خانواده‌های معظم ایشان دعوت می‌شود که در چاپ بعدی با بذل مساعدت در این حرکت فرهنگی سهیم باشند و کاستی‌های این مجموعه را جبران نمایند.

ک. ملاک معرفی عالمان براساس مدارج و تاثیرات علمی فرهنگی و اجتماعی و حضور در جریان‌های تاریخی و آثار قلمی شان بوده است.

ل. در زندگی نامه‌نویسی علما به دلیل عدم دسترسی به شرح احوال برخی از ایشان توضیحات اندکی درج شده است. امید است که در انتشار بعدی اثر با عنایت صاحب نظران به تکمیل آنها توفیق یابیم.

م. با توجه به این که درباره علما و روحانیون شهید٬ کتابی مستقل در حال انتشار است برای ممانعت از موازی کاری٬ذکر نام و تصویر این بزرگان به اثر یاد شده موکول می‌شود.

ن. نمایه کتاب (کسان و جای‌ها ) بر اساس متن٬ به غیر از فهرست٬ تنظیم شده است.

علمای مازندران از قاجار تا به امروز به کوشش یوسف الهی و شهرام قلی پور گودرزی توسط انتشارات شلفین برای بار نخست درسال 1392در 1000 نسخه و240 صفحه به چاپ رسیده است.


ical.ir