معرفی سپهبد پرویز خسروانی
1967 بازدید
از جمله فرماندهان و امرای بهایی ارتش عصر پهلوی دوم باید از سپهبد پرویز خسروانی نام برد. براساس خاطرات ارتشبد فردوست، خسروانی از دانشجویان فقیر دانشکده افسری بود که از همان هنگام در جست وجوی یک زن پولدار بود تا از رهگذر ازدواج با وی بتواند به وضع نابسامان مالی خود نظم ببخشد. سرانجام دختری پولدار از یک خانواده بهایی را پیدا کرد و کوشید تا خود را عاشق و شیدای او وانمود نماید. پرویز خسروانی هرروز بعدازظهر با دوچرخه به اطراف منزل این دختر می آمد و گهگاه نامه های عاشقانه ای به داخل خانه آنها می انداخت. او پس از مدتی رفت وآمد فهمید که پدر این دختر از سران متعصب فرقه بهائیت است. به همین سبب خودرا علاقه مند به تحقیق پیرامون بهائیت معرفی کرد و به هر طریق ممکن، در چند جلسه تبلیغی که پدرآن دختر برای اغفال جوانان مسلمان برگزار می نمود، حضور یافت و سرانجام به بهائیت گروید و با این تمهیدات با خانواده مذکور وصلت کرد و به عنوان دامادسرخانه ساکن خانه پدر عروس شد. پس از چند ماه، پدر عروس درمجاورت خانه خود که در خیابان بلوار کشاورز کنونی قرارداشت، خانه ای مجلل برای دخترش ساخت و خسروانی و همسرش به آن نقل مکان کردند. این خانه بسیار بزرگ بود و تنها باغ آن پنج هزار مترمربع مساحت داشت.
پرویز خسروانی در سال 1330 هنگامی که درجه سرگردی داشت باشگاه ورزشی تاج را دایر کرد و عده ای از باج خورهای تهران را در آن گرد خود آورد. درجریان کودتای 28 مرداد، اشرف پهلوی که درجستجوی اراذل و اوباش بود، با خسروانی دیدارکرد و مبالغی پول نقد در اختیار وی گذاشت. خسروانی با بخشی از این پول عده ای از اراذل و اوباش و عوامل باج خورهای تهران را برای حمایت از شاه گرد آورد.
خسروانی پس از کودتای 28 مرداد زیر پوشش گسترش باشگاه تاج به غارت اموال و اراضی مردم پرداخت. او در این ایام راه می افتادو درهرجا که زمینی مرغوب می یافت، یک پرچم سلطنتی در آن زمین فرو می کرد و یک دسته ژاندارم به آن محل می فرستاد و به صاحب ملک پیغام می داد که این زمین را برای شاه می خواهد و بازور وتهدید آن را به نام خود می کرد. وی در این سالها فرمانده هنگ ژاندارمری تهران بود.
همسرسپهبد پرویزخسروانی ملیحه نعیمی نام داشت و پدرش عبدالحسین نعیمی از مأموران قدیمی اینتلیجنت سرویس بود. در گزارش مورخه 1345.7.10 ساواک چنین آمده است:
«خانم نعیمی (دختر عبدالحسین نعیمی). . . که اکنون همسر سرلشکر خسروانی می باشد، یکی از بهایی های متعصب و با نفوذ فرقه بهائیان ایران است. عبدالحسین نعیمی در سال 1320 تا 1324 رئیس کمیته (شبکه) محرمانه سفارت انگلیس درتهران بود. وی از لحاظ بهایی گری جزو گروه کارگردانان بهایی ها درتهران می باشد که آقای ثابت پاسال در مواقع لزوم از نظریه وافکار نعیمی استفاده می نماید. . . دختر آقای نعیمی زن سرلشکر خسروانی درچند سال قبل توانست به طور محرمانه شوهرش را به دین بهایی گرایش دهد. سرلشکر خسروانی در حضور آقای دکتر علی محمد ورقا استاددانشگاه که از بهائیان متعصب و یکی از مبلغان بهایی هاست با حضور آقای نعیمی رسماً به دین بهایی گرویده و قرار براین شد که از لحاظ حفظ پرستیژ شئون نظامی بعضی از پستهایی که به وی محول گردیده، بهایی بودن وی از چارچوب دیوار خانوادگی تجاوز نکند. »
پس از چندی پدرزن خسروانی که نعیمی نام داشت، مرد و میلیونها تومان پول نقد و چندین باغ مشجر در شمیرانات و کرج و دهها خانه و آپارتمان در خیابان ولی عصر کنونی، خصوصاً اطراف دوراهی یوسف آباد و چندین ویلای گرانقیمت درجنوب فرانسه به خسروانی رسید.
ساواک در مورد فعالیت های پرویز و عطاءا لله خسروانی و خدمات آنان به بهائیان چنین گزارش داده است:
«در جلسات «لجنه» در منزل سرلشکر (پرویز) خسروانی. . . مهندس سیروس ارجمند، دکتر (شاپور) راسخ عضو سازمان برنامه، مهندس پرتواعظم ]مدیر کل وزارت کار[ و در بیشتر جلسات عطاءا لله خسروانی (برادر پرویز خسروانی)، مهندس سیروس مجد معاون وزارت کار و عده ای دیگر شرکت می کنند. جلسات آنان در روزهای سه شنبه و به طور سیار در منزل یکی از اعضا تشکیل می شود. رابط آنها عطاءا لله خسروانی وزیر کار با تیمسار سپهبد ایادی است که نمایندگی و سرپرستی فرقه بهایی را در ایران به عهده دارد. »(94)
پی نوشت
94- کابینه حسنعلی منصور به روایت اسناد ساواک، ج 2، مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات، چاپ اول، تابستان 1384، ص .496
بریده ای از کتاب بهائیان در عصر پهلوی
نظرات