نام زندانیان سیاسی بر دیوار موزه عبرت


6568 بازدید

به گفته حسن‌پور مدیر موزه عبرت ایران، هشت هزار و چهار صد و چهل و دو پلاک فلزی از اسامی زندانیان کمیته مشترک ضد خرابکاری ساواک - شهربانی که تا کنون شناسایی شده‌اند روی دیوارهای موزه عبرت نصب شدند.
مدیر موزه عبرت ایران در این رابطه گفت: «در طول هفت سالی که کمیته مشترک ضد خرابکاری ساواک - شهربانی به دستور محمدرضا پهلوی در محل اداره اطلاعات و زندان موقت شهربانی تشکیل شد، هزاران نفر از هموطنان ما اعم از زن و مرد، نوجوان و پیر، روحانی، کاسب و دانشجو و از قشرهای مختلف جامعه دستگیر و از یک روز تا سه سال در این مکان زندانی شدند».
قاسم حسن‌پور با تأکید بر این که با تاریخ، گزینشی برخورد نخواهد شد، افزود: «معاونت تحقیق و پژوهش موزه عبرت از چهار سال پیش تا کنون با بررسی اسناد، مدارک و پرونده‌های به جا مانده از ساواک، این زندانیان را جدا از گرایشات فکری، مذهبی یا غیر مذهبی آنها شناسایی کرد. این تعداد تا کنون به 8422 نفر رسیده است».وی گفت:
 «اسامی، نام پدر، تاریخ تولد و تاریخ دستگیری این زندانیان روی پلاک‌های استیل حک و روی آجرهای ورودی موزه عبرت به ترتیب حروف الفبا نصب شد که زیبایی خاصی به موزه داده‌اند. هر کس هم که اسمش دربین این زندانیان نباشدیا چنین کسی را میشناسد می‌تواند به ما اطلاع دهد تا آن را بررسی کنیم ».
به گفته حسن‌پور، بیشترین مدت زندانی بودن مربوط به عزت شاهی (مطهری) به مدت سه سال، شهید رجایی به مدت دو سال و دکتر علی شریعتی بیش از یک سال و نیم می‌شود. کمیته مشترک ضد خرابکاری ساواک و شهربانی در اوایل بهمن 1350 به دستور محمدرضا پهلوی تشکیل شد.
رونمایی از کتاب فلزی زندانیان
محمد آصفی معاون روابط عمومی موزه عبرت گزارش داد: به زودی کتاب فلزی موزه عبرت که شامل اسامی زندانیان کمیته مشترک ضد خرابکاری است در محل موزه عبرت ایران نصب می‌شود. مسئول روابط عمومی موزه عبرت ایران در توضیح جزئیات اجرای این طرح گفت : «این کتاب از استیل مات در 18 برگ ساخته شده و 17 موضوع مختلف در باره زندگی زندانیان کمیته مشترک ضد خرابکاری ساواک را در برمی‌گیرد». به گفته آصفی این کتاب اطلاعات همه آن 8.442 نفر زندانی شناسایی شده را در بر دارد.
کتاب ساخته شده و پایه‌های آن در حال ساخت است و پیش‌بینی می‌شود تا دو ماه دیگر رونمایی شود. ابعاد هر ورق این کتاب 100 × 70 سانتی‌متر است و با آن که خیلی سنگین است، قابلیت تورق دارد.
شروع عملیات دالان تاریخ
اما اینها تنها اخبار جدید در موزه عبرت ایران نیستند. مراحل تحقیق و پژوهش ساخت دالان تاریخ هم در موزه عبرت ایران آغاز شد.مدیر موزه عبرت با بیان این مطلب گفت: «سال گذشته 500 میلیون تومان از اعتبارات رئیس جمهور به موزه عبرت اختصاص داده شد تا بتوان ساختمان آگاهی سابق را بازسازی و آن را برای طرح دالان تاریخ آماده کرد. هرچند این بودجه خیلی کم است اما نقطه آغازی برای اجرای این پروژه بزرگ است».
ساختمان آگاهی، بخشی از کمیته مشترک ضد خرابکاری بوده که پس از پیروزی انقلاب به نیروی انتظامی واگذار شد و آنها نیز این ساختمان را به وزارت امور خارجه فروختند. حدود چهار سال پیش با انجام توافقاتی این ساختمان به موزه عبرت ایران تحویل داده شد.
حسن‌پور گفت: «هم زمان هم طرح سازه‌‌ای دالان تاریخ در حال آماده شدن است و هم محتوای آن با کمک اعضای هیأت مدیره موزه که همگی از کارشناسان تاریخ معاصر هستند و همین طور استادان رشته تاریخ در حال تهیه است. همچنین گروه هنری شامل مجسمه‌سازان و نقاشان با معرفی معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در حال آماده سازی طرح دالان تاریخ هستند».
به گفته آصفی دالان تاریخ شامل 22 غرفه است که از کودتای سال 1299 تا پیروزی انقلاب اسلامی در 22 بهمن 1357 را شامل می‌شود. قرار است استادان رشته تاریخ هریک در نوبت های جداگانه به موزه عبرت بیایند و نظر خود را در باره دالان تاریخ ارائه کنند.


سایت تابناک