رجبی: ریاست کنسرسیوم محتوای ملی ایران تغییر کرد
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم نودمین سالگرد تاسیس کتابخانه مجلس شورای اسلامی ظهر امروز سه شنبه ( 13 اسفند ماه) با حضور حجت الاسلام و المسلمین سید محمد حسن ترابی، حسین نوش آبادی، معاون حقوقی، امور مجلس و استانهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت الاسلام و المسلمین محمد علی احمدی ابهری، رییس اسبق کتابخانه مجلس شورای اسلامی، محمد رجبی، رییس فعلی کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در سالن شهید مدرس ( تالار مشروطه) کتابخانه مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
رجبی رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد شورای اسلامی در این مراسم عنوان کرد: کتاب در فرهنگ معنوی ایران و آسیا نقش مهمی دارد. اجداد ما ایرانیان بیش از 3هزار سال پیش کتابشان براساس فرهنگ اوستا شکل گرفت و این نشان میدهد که این فرهنگ کتابمحور بود.
رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد شورای اسلامی عنوان کرد: هزار و 400 سال پیش کتاب آسمانی قرآن تصویرگر فرهنگ اولیا و پیامبران و محور تمدن دیرینه ما بوده است و کتابهای بزرگی از جمله شاهنامه که هویت ایرانیان است یا آنچه را که سعدی و حافظ سرودهاند تأثیر انکارنشدنی بر شخصیت و فرهنگ ایرانیان داشته است.
وی اظهار کرد: عجیب است که در قرون مذهبی هم مبنای شکلگیری فرهنگی، اجتماعی و مذهبی در جامعه کتاب بوده است. دو مذهب بزرگ شیعه و سنی که اساس دین آن ها بر چهار کتاب برای شیعه و 6 کتاب برای اهل تسنن استوار است این گفته را تایید میکند.
رجبی عنوان کرد: هنگامی که انقلاب مشروطه شکل گرفت، در فاصله کوتاهی بعد از آغاز آن و تاسیس مجلس؛ کتابخانه آن تشکیل شد. در واقع تاسیس کتابخانه مجلس در ایران 105 سال قدمت دارد اما افتتاح ساختمان این کتابخانه به 90 سال پیش میرسد و این نشاندهنده اهمیت به کتاب در طول تاریخ در ایران است.
رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد شورای اسلامی اظهار کرد: بعد از تاسیس مجلس کتابخانه محل تردد وکلای مجلس شد و بعد از انقلاب اسلامی شاهد رشد چند برابری کتابخانه مجلس بودیم و این مساله نشاندهنده اهمیت تاریخی و فرهنگی حتی در امر سیاسی است که نشان میدهد فرهنگ و تاریخ و کتاب در حوزه سیاست هم از جایگاه خاصی برخوردار است.
رجبی با اشاره به اینکه کتابهایی که در طول تاریخ براثر تعصب، جاهلیت، و تحریکات مذهبی از میان رفتند به اندازه کتابهایی است که اکنون برای ما باقی مانده است اظهار کرد: به عنوان مثال در همین دوران تاریخی ما و در زمان حمله سلطان محمود غزنوی در تهران امروزی و ری که در فاصله نزدیک به تهران قرار داشته؛ کتابها به این دلیل که تنها به شیعیان تعلق داشتند؛ یک ماه در آتش میسوختند.
وی با استناد به احادیث و روایت معتبری که در کتاب معروف «اصول کافی» به عنوان یکی از چهار کتاب اساسی شیعه مطرح شده است، گفت: حرمت سوزاندن کتاب به صراحت در این اثر توضیح داده شده است و صریحاً تاکید شده که هیچ کتابی نباید سوزانده شود و این نقل قولی است از انبیاء و پیامبران که در این کتاب مطرح میشود.
رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد شورای اسلامی با اشاره به جنگهای صلیبی و سوزاندن کتابهای بسیار در طول این نبردها عنوان کرد: در دوران فروپاشی صفویه باز هم شاهد آتش زدن کتابها بودهایم. در دوران معاصر در کشوری مانند مالی؛ افراطیون 70 هزار جلد کتاب خطی را تنها به دلیل انتصاب آنها به تصوف و تشیع به آتش کشاندند.
وی تاکید کرد: کتابهایی که اکنون در طول تاریخ و بعد از گذشت قرنها به دست ما رسیده نشان میدهد که چه رنجی برای محافظت از آنها کشیده شده است. شاهنامه فردوسی که بعد از هزاران سال اکنون به دست ما رسیده و بسیاری از کتابهای بزرگان دیگر که در ایران باقی مانده است نشان میدهد که کتاب در کنار حفظ مساجد، زیارتگاهها و مکانهای مذهبی برای ایرانیان تقدس داشته است.
رجبی عنوان کرد: قرآن پیروان ادیان را با کتاب مشخص میکند و تاکید میکند اهل کتاب پیروان راستین ادیان در طول تاریخ هستند و مبدا تشخص تاریخی آنها کتاب است که در گروههایی دینی با نام مسیحیت، زرتشت، یهود و برخی آیینهای دیگر طبقهبندی میشود.
معرفی حائری شناخت کتاب و کتابداری در ایران است
رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد شورای اسلامی با اشاره به دوره بیست ساله ریاست حائری بر کتابخانه مجلس گفت: معرفی حائری شناخت کتاب و کتابداری در ایران است. استاد حائری در فقه و اصول تا درجه اجتهاد پیش رفتند و بسیاری از افراد معتقدند اگر این شخصیت در صنف روحانیت میماند اکنون یکی از علمای دینی و بزرگ کشور محسوب میشد.
رجبی عنوان کرد: استاد حائری در تاریخ، نجوم، ادبیات و فعالیتهای هنری، مانند خوشنویسی، نگارگری، معارف علمی صاحبنظر هستند و کتابهایی را در حوزه علوم و فنون متفاوت فهرست و با استادی معرفی کردند.
تشکیل اتحادیه کتابخانههای پارلمانی آسیا
رییس کتابخانه موزه و مرکز اسناد شورای اسلامی در این مراسم عنوان کرد: کتابخانه مجلس شورای اسلامی از دیرباز با کتابخانههای بزرگ داخلی و خارجی جهان، سفارتخانههای معتبر در ارتباط بوده است و با آنها تفاهمنامه همکاری امضا کرده است.
وی عنوان کرد: در اتحادیه بینالمجالس کشورهای اروپایی پیشنهاد ارتباط کتابخانههای پارلمانی آسیا با یکدیگر از سوی کتابخانه مجلس مطرح شد و به زودی زمینه تشکیل این اتحادیه با محوریت کتابخانه مجلس فراهم میشود.
رجبی با اشاره به تغییر ریاست کنسرسیوم محتوای ملی ایران در سه هفته گذشته که پیش از این در اختیار دانشگاه تهران بود گفت: هدف این کنسرسیوم شبکه اطلاعرسانی مراکز کتابخانهای و آرشیوی ایران است و ریاست آن سه هفته پیش از دکتر فرهاد رهبر به این جانب منتقل شد.
ایبنا
نظرات