رژیم پهلوی در رأس واردکنندگان تسلیحات آمریکایی


2293 بازدید

رژیم پهلوی در رأس واردکنندگان تسلیحات آمریکایی
بر اساس سند زیر، رژیم شاه در دهه هفتاد میلادی در رأس واردکنندگان جنگ‌افزارهای آمریکایی بوده و حتی در این زمینه از رژیم صهیونیستی و عربستان نیز سبقت گرفته است.
* * *
اداره هشتم سیاسی
شماره 3ـ 24
وزارت امور خارجه
جناب آقای نصرت‌الله معینیان رئیس دفتر مخصوص شاهنشاهی
جناب آقای امیرعباس هویدا ـ نخست‌وزیر گزارش مورخ 20/9/35 متضمن ترجمه مقاله خبرنگار روزنامه جروزالم پست در واشنگتن تحت عنوان «اسلحه برای ایران» به وزارت امور خارجه واصل شده که خلاصه آن ذیلاً به استحضار می‌رسد:
با وجود روابط بسیار نزدیک آمریکا و ایران، در واشنگتن انتقادات روزافزونی از مناسبات آمریکا با ایران، به خصوص توسط اعضای کنگره که از افزایش روزافزون فروش اسلحه به ایران نگرانند، به عمل می‌آید.
گزارش وزارت دفاع آمریکا نشان می‌دهد که بین سالهای 77ـ1973 ارزش سلاحهایی که تحویل یا سفارش داده شده به قرار زیر می‌باشد:
اسرائیل 7/5 میلیارد دلار ـ‌ عربستان سعودی 2/9 میلیارد دلار، ایران 6/15 میلیارد دلار.
خبرنگار نظامی «بالتیمور سان» اخیراً نوشت: اگر بنا به اظهار جرج براون اسرائیل باری بر ذخیره اسلحه آمریکا محسوب می‌شود باید گفت که این کشور پس از ایران و عربستان بار درجه سومی بر دوش آمریکاست.
کارتر رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا اطمینان داده است که صدور اسلحه آمریکایی را مورد بررسی دقیق‌تر قرار خواهد داد. شاهنشاه ایران کوشش خواهد کرد با کارتر ملاقات نموده و او را متقاعد سازند که [قراردادهای] نظامی و اقتصادی و سیاسی بین آمریکا و ایران به نفع طرفین است.
طی سه سال اخیر ایران مدرن‌ترین وسایل آمریکایی از جمله هواپیماهای شکاری اف ـ 14 و مدل جدید رزمناو د. د. 993 سفارش داده است که حتی نیروی دریایی آمریکا در مورد به کار بردن دستگاههای این رزمناو با اشکال روبرو بوده است.
پس از انتشار این گزارش که دولت فورد قصد دارد 160 هواپیمای بمب‌افکن اف ـ 16 به ایران بفروشد، معاون وزارت خارجه آمریکا به سوکمیسیون مجلس سنا دعوت شد تا دلیل فروش هواپیماهای مزبور را اقامه نماید. اظهارات معاون وزارت خارجه آمریکا به کمیسیون مجلس سنا دعوت شد تا دلیل فروش هواپیماهای مزبور را اقامه نماید. اظهارات معاون وزارت خارجه آمریکا به کمیسیون مزبور شامل دلایل رسمی واشنگتن در مورد فروش اسلحه به ایران بود که به نظر بسیاری از ناظران پاسخ وی، پاسخ دولت به گزارش مجلس سنا محسوب می‌گردید.
گزارش مجلس سنا خاطرنشان می‌سازد که مناسبات بین ایران و آمریکا مزایا و مضار سیاسی برای طرفین دارد. آمریکا عملاً می‌تواند در صورتی که ایران قصد استفاده از سلاح‌های آمریکایی برای هدفهایی که مغایر منافع آمریکا باشد داشته باشد با قطع تحویل لوازم یدکی و مهمات به خصوص نیروی هوایی ایران را فلج سازد.
در این گزارش گفته شده که به نظر نمی‌آید ایران با آمریکا برخوردی داشته باشد ولی در هر حال در یک واقعه افراطی، در صورت ایجاد بحران ممکن است اتباع آمریکایی در ایران به گروگان تبدیل شوند.
مقامات آمریکایی اظهار می‌دارند که ایران در معرض خطر خارجی به خصوص از طرف شوروی و عراق قرار دارد و حتی ممکن است در آینده از طرف هند نیز به خطر افتد. گذشته از این خطرهایی جزئی‌تر نیز از طرف عمان، گروههای تجزیه‌طلب در ایران، تروریستها و شاید از طرف کشورهای عربی خلیج فارس وجود دارد.
در آمریکا هیچ‌کس به طور جدی فکر نمی‌کند که باید فروش اسلحه به ایران قطع شود ولی شکی نیست که محیط انتقادآمیزی درباره سیاست آمریکا در قبال ایران، به نفع دو کشور ایجاد شده است.
وزیر امور خارجه ـ عباسعلی خلعت‌بری

رونوشت برای آگاهی آقای مرتضی مرتضایی ارسال می‌شود.
سرپرست ادارات اول و هشتم سیاسی ـ ضیاء‌ قهاری