گزارش ساواک درباره اسامی منتشر شده در کتاب اسماعیل رائین

وابستگی هوشنگ نهاوندی به تشکیلات فراماسونری

آشنایی با یکی دیگر از چهره های مرموز حکومت پهلوی


تهیه و شرح سند از حمید قدس
1381 بازدید
فراماسونری هوشنگ نهاوندی حکومت پهلوی

هوشنگ نهاوندی فرزند علی اکبر در سال 1312 (شمسی) به دنیا آمد. تحصیلات دانشگاهی را در رشته حقوق دانشگاه تهران آغاز کرد و پس از دریافت مدرک لیسانس به فرانسه رفت و در رشته اقتصاد دکترای دولتی گرفت‌. نهاوندی خواهرزاده دکتر فریدون کشاورز ـ عضو سابق رهبری حزب توده بود و سوابق فعالیتهای سیاسی او در فرانسه مبهم است‌. ساواک وی را «مشکوک به داشتن فعالیتهای کمونیستی‌» می‌داند. با توجه به نقشی که نهاوندی بعدها در صحنه سیاسی و فرهنگی ایران ایفا نمود و ارتقأ سریع او در هرم دیوانسالاری پهلوی‌، این نظر صحیح به نظر می رسد  که او از زمان تحصیل در پاریس مانند بسیاری از عناصر مشابه به ارتباط ویژه با سرویس‌های اطلاعاتی غرب کشیده شد.

 سند بیوگرافیک ساواک‌، نامبرده را «متهم به بهائی گری‌» نیز می‌داند. نهاوندی پس از بازگشت به ایران مدتی کارمند بانک اعتبارات بود و ترقی وی زمانی آغاز شد که حسنعلی منصور در دولت منوچهر اقبال به دبیر کلی شورای عالی اقتصاد و وزارت کار رسید. بدین ترتیب از مرداد ماه 1337 مشاغل عدیده نهاوندی آغاز شد: ـ مشاور شورای عالی اقتصاد (مرداد 37ـ آبان 40) ـ مشاور عالی وزارت کار (آبان 38) ـ استاد دانشکده افسری (37ـ 40) ـ مشاور اقتصادی سفارت ایران در بروکسل (آبان 40 ـ آذر 42) ـ نایب رییس نمایندگی ایران در اتحادیه اقتصادی اروپا (فروردین 41 ـ آذر 42) ـ عضویت هیات مدیره باشگاه فردوسی (دی 42 ـ اردیبهشت 43) ـ رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت معاملات خارجی (آذر ـ اسفند 42) ـ تدریس در دانشگاه تهران (از مهر 38) هوشنگ نهاوندی از جمله عناصری بود که در چارچوب سناریوی نخبگان آمریکائی‌، فعالیت خود را آغاز کرد و در دولت حسنعلی منصور در رأس وزارت نوبنیاد آبادانی و مسکن قرار گرفت و این سمت را در دولت امیرعباس هویدا تا سال 1347 حفظ کرد. اسناد موجود در ساواک‌، هوشنگ نهاوندی را در این زمان از اعضای فعال باند آمریکائی جمشید آموزگار نشان می‌دهد. هوشنگ نهاوندی در سال 1347 به عنوان «آجودان کشوری‌» شاه منصوب شد و به جای امیر متقی ریاست دانشگاه پهلوی (شیراز) را به دست گرفت‌. او در همین زمان عضو هیات امنأ دانشگاه مشهد نیز بود. در این دوران وی به عنوان یکی از چهره‌های علمی و فرهنگی رژیم پهلوی مطرح شد و پس از 3 سال ریاست بر دانشگاه شیراز، در رأس دانشگاه تهران قرار گرفت‌. هوشنگ نهاوندی در این زمان عضو هیات امنأ دانشگاه هنر (1352) و دانشگاه گیلان (1353) و عضو شورای عالی آموزش و پرورش (1351) نیز بود.

اسناد ساواک عموماً از اختلافات نهاوندی با همکاران و رؤسای خود خبر می‌دهد که یا ناشی از مسائل مالی و یا جاه طلبی و تفرعن بیمارگونه اوست‌. هوشنگ نهاوندی در آبان 1353 به ریاست دفتر مخصوص فرح پهلوی منصوب شد. با آغاز امواج انقلاب اسلامی‌، نهاوندی در ارتباط فعال با برخی مقامات مؤثر امریکا قرار گرفت‌. از جمله ریچارد هلمز ـ رییس پیشین سیا ـ در سفر خرداد ماه 57 به تهران با وی ملاقات‌های خصوصی و پنهانی نمود. در نتیجه این ارتباطات‌، نهاوندی منادی تأسیس «جناح اندیشمندان‌» شد و سناریوی ضعیف و مضحکی را آغاز کرد.

نهاوندی  در دولت «آشتی ملی‌!»  شریف امامی در رأس وزارت علوم و آموزش عالی قرار گرفت‌. وی به عنوان یکی از چهره‌های بدنام رژیم‌، در چارچوب عقب نشینی‌ها و مانورهای این رژیم در قبال انقلاب در تاریخ 15/11/57 دستگیر و زندانی شد و در اثنای حوادث 22 بهمن از زندان گریخت و به خارج از کشور فرار کرد. نهاوندی عضو تشکیلات فراماسونری بود و در لژهای: آفتاب‌، فارابی‌، شیراز، ژاندارک‌، بزرگ ایران‌، امیرکبیر، فروغی و... عضویت داشت‌.

درسند پیش رو گزارش ساواک از کتاب فراماسونری در ایران نوشته اسماعیل رائین را ملاحظه میکنید که به نقل از این کتاب اسامی تعدادی از اعضای فراماسونری در ایران را که مسئولیت های مختلفی در تشکیلات حکومتی پهلوی داشتند ، منتشر شده است. هوشنگ نهاوندی هم یکی از همین کارگزاران فراماسون حکومت پهلوی  محسوب می شود

*******

متن کامل سند به شرح زیر است:

تاریخ سند: 14 اسفند 1347


موضوع: کتاب فراماسونری


متن سند:

به: 322 از: 2 ه 5 شماره: 44529 /20 ه 5 2 روز قبل جلد سوم کتاب (فراموش خانه یا تاریخ فراماسونری در ایران) که وسیله اسمعیل رائین مدیر خبرگزاری (آسوشیتدپرس در ایران) ترجمه و در کشور ایتالیا به زبان فارسی چاپ شده است منتشر شد.
قیمت این کتاب 500 ریال بود.
صفحات آن به وسیله کاغذ قرمز صفحه بندی شده است.
در این کتاب اسامی افراد ایرانی که جزء باند فراماسونری انگلیسی هستند به شرح زیر است.
1ـ دکتر سیدحسن امامی امام جمعه تهران 2ـ مهندس جعفر شریف امامی رئیس مجلس سنا 3ـ منوچهر پرتو وزیر دادگستری 4ـ مهندس روحانی وزیر آب و برق 5ـ دکتر هوشنگ نهاوندی رئیس دانشگاه پهلوی 6ـ دکتر منوچهر تسلیمی معاون وزارت اطلاعات 7ـ دکتر باقر عاملی وزیر اسبق دادگستری 8ـ دکتر امیرحسین شیخ نیا مستشار دادگاه های استان مرکز 9ـ دکتر محمد مصدق (از ایشان فقط نام برده ام عکس مشارالیه چاپ نشده 10ـ دکتر احمد متین دفتری سناتور 11ـ القانیان 12ـ ثابت پاسال 13ـ جمشید اردلان مدیر کل اداری دادگستری 14ـ حافظی معاون دادسرای تهران ضمنا اسامی تعداد[ی] دیگر از افراد ایرانی برده شده و عکس آنها در حال پوشیدن لباس و نصب نشان فراماسونری چاپ شده است به طوری که شایع است اقدام به جمع آوری این کتابها از طرف دولت شده و اسماعیل رائین نیز توقیف گردیده است تعداد کتابهایی که جمع آوری شده است 200 جلد است بقیه را مردم خریداری کرده اند.
مترجم کتاب ادعا نموده اصل کلیه مدارکی که چاپ کرده موجود است و حاضر است در اختیار هر کسی که بخواهد بگذارد.
رونوشت برابر اصل است اصل در 221518 جلد


کتاب بدون شرح به روایت اسناد ساواک صفحه: 183
وابستگی هوشنگ نهاوندی به تشکیلات فراماسونری