اعتراضیه


1927 بازدید

اعتراضیه


تاریخ 19/3/1332

شماره : 4030/1

فرماندارى محترم نظامى شهرستان تهران



محترما به عرض مى‏رساند متأسفانه از بدو بروز حوادث اخیر اینجانب طیب حاج رضایى بازداشت در صورتیکه این جانب مرتکب تقصیر و گناهى نشده و ابراز احساسات نسبت به شاهنشاه و یا دولت جناب دکتر مصدق1 جرم محسوب نشده و موجبى در بین نبوده است که این جانب را به موجب ماده 5 حکومت نظامى بازداشت نمایند و اگر فى‏المثل عبور از خیابان جرم محسوب گردد بایستى عموم مردم تهران را مجرم دانست

علیهذا نسبت به توقیف خود معترض و تقاضاى استخلاص و آزادى خود را دارد.

با تقدیم احترامات فایقه

طیب حاج رضایى





1ـ دکتر مصدق در سال 1258 هجرى شمسى در تهران به دنیا آمد و در 17 سالگى مستوفى خراسان شد وى تحصیلات خود را در رشته حقوق در فرانسه و سوئیس به پایان رساند وى در کنار شهید مدرس، با قرارداد ننگین 1919 وثوق‏الدوله مخالفت کرد و در چندین کابینه به سمت وزارت رسید و در دوره ششم مجلس شوراى ملى، در حالى که سن وى کمتر از سى سال (حدنصاب) بود به نمایندگى مجلس برگزیده شد و در دوره چهاردهم و شانزدهم مجلس نیز به نمایندگى مردم تهران انتخاب شد. وى از رهبران نهضت ملى شدن صنعت نفت است که با تلاش مرحوم آیه‏اللّه‏ کاشانى و خطر کردن فدائیان اسلام، نخست وزیرى وى انجام گرفت. امّا نهایتا اختلافاتى بین رهبران مختلف نهضت بروز کرد. این اختلافات موجب از دست رفتن پشتیبانى قاطع مردم از رهبران نهضت و مصدق گردید. و زمینه‏اى براى کودتاى آمریکایى 28 مرداد شود. وى پس از 28 مرداد دستگیر و زندانى و سپس به احمدآباد تبعید گردید در دوران حکومت مصدق از ورود مرحوم آیت اللّه‏ مدنى به آذرشهر ممانعت بعمل آمد. مصدق در 14 اسفند 1345 در احمدآباد درگذشت. وى به دلیل وابستگى مادرش به خانواده قاجار، به مصدق‏السطنه ملقب گشت.

* * *

در پى واقعه 9 اسفند سال 1331 دولت مصدق کلیه کسانى را که به نفع شاه تظاهرات کرده بودند دستگیر نموده و به زندان افکند که عمدتا تا 28 مرداد ماه 32 در زندان بودند از این جمله مرحوم طیب حاج رضایى است که در اسناد بجاى مانده از وى بارها از شرایط سخت زندان شکایت کرده است.