تاریخچه و اهمیت اعلام روز جهانی قدس
ازهمان نخستین سالهای اشغال قدس این پاره تن اسلام در دهه 1950 ، با مقاومت فلسطینیان و اعتراض مسلمانان و دیگر انسانهای آزاده جهان، نهضت مقابله با اسرائیل و حمایت از فلسطین مظلوم شکل گرفت. این مقاومت پس از پیروزی انقلاب اسلامی درایران به عنوان یکی از مهم ترین محورهای حرکت جهانی اسلام، تحت عنوان آزادی قدس ازسلطه صهیونیستی در دستور کار قرار گرفت. دراین راستا امام خمینی (ره) در ۱۶ مرداد ۱۳۵۸، پس از بمباران جنوب لبنان توسط نیروهای متجاوزصهیونیستی ، از مسلمانان جهان خواست تا درآخرین روزجمعهٔ ماه رمضان به عنوان «روز قدس» علیه اسرائیل و همه حامیان آنها بویژه آمریکای جهانخوار ، اقدام به برپایی راهپیمایی اعتراض آمیزکنند. از آن زمان تاکنون این روز به عنوان روز همبستگی مسلمانان و مستضعفان جهان دردفاع از«حقوق قانونی مردم مظلوم فلسطین» شناخته می شود.
امام خمینی (ره) در باره روز قدس فرمودند:
«روز قدس فقط روز فلسطین نیست، روز اسلام است؛ روز حکومت اسلامی است. روزی است که باید جمهوری اسلامی در سراسر کشورها بیرق آن برافراشته شود. روزی است که باید به ابرقدرتها فهماند که دیگر آنها نمیتوانند در ممالک اسلامی پیشروی کنند. من روز قدس را روز اسلام و روز رسول اکرم میدانم، و روزی است که باید ما تمام قوای خودمان را مجهز کنیم.» (1)
همچنین ایشان در شرح جهانی بودن این روز گفتند :
« روز قدس، جهانی است، و روزی نیست که فقط اختصاص به قدس داشته باشد. روز مقابله مستضعفین با مستکبرین است، روزمقابله ملتهایی است که در زیر فشار ظلم آمریکا و غیر آمریکا بودند، روزی است که باید مستضعفین مجهز بشوند، در مقابل مستکبرین، و دماغ مستکبرین را به خاک بمالند… روز قدس، روزی است که باید سرنوشت ملتهای مستضعف معلوم شود باید ملتهای مستضعف در مقابل مستکبرین اعلان وجود بکنند، باید همانطور که ایران قیام کرد، و دماغ مستکبرین را به خاک مالید، و خواهد مالید، تمام ملتها قیام کنند، و این جرثومههای فساد را به زبالهدانها بریزند. » (2)
پس از دعوت امام خمینی (ره)، این روز در ایران به عنوان روز جهانی قدس نامگذاری شد. از آن زمان تاکنون ، همه ساله مردم ولایتمدار و انقلابی ایران اسلامی قبل از اقامه نماز جمعه به راهپیمایی در حمایت از مردم فلسطین میپردازند. در شماری از کشورهای اسلامی نظیرپاکستان، بنگلادش ، ترکیه، اندونزی، بحرین، لبنان و پاکستان و حتی دربرخی از کشورهای غیر اسلامی نظیر هند، ایالات متحده آمریکا و انگلستان نیز، مردم این کشورها تظاهراتی در برخی از شهرها و مراکز اسلامی و با حضور گروهی از مسلمانان و غیرمسلمانان برگزار می کنند.
اهمیت روز قدس برای مسلمانان
قدس، قبله نخستین و حرم دوم مسلمانان جهان، وطن میلیونها آواره فلسطینی است که استکبار جهانی آن سرزمین را ازدست ساکنانش خارج ساخت و تحت سلطه نیروهای اشغالگرقدس قرار داد. این شهر به عنوان تجلی گاه وحدت جهان اسلام شناخته می شود . زیرا موضوع اشغال قدس توسط رژیم صهیونیستی مساله ای است که عموم مسلمانان وآزادی خواهان جهان را گردهم می آورد تا به همه جهانیان یادآورشوند گذشت زمان، نمی تواند براشغال قدس توسط صهیونیستها صحه بگذارد .
همچنانکه مقاومت در برابر اشغال فلسطین و قدس، محور مبارزات اعراب و جهان اسلام در هفت دهه گذشته بوده است. اتحادیه عرب حول محور آزادی فلسطین و سازمان کنفرانس اسلامی پس از آتش زدن مسجدالاقصی با محوریت آزادی قدس تشکیل گردید. چهار جنگ بین اعراب و اسرائیل در سالهای 1327 (1948)، 1335 (1956)، 1346 (1967) و 1352(1973) اتفاق افتاد که تقریباً همهی آنها منجر به شکست اعراب در برابر اتحادیهی غرب- صهیونیسم شد. هر جنگ و هر شکستی خود موجب تحولات اساسی در جهان عرب شد. با این وجود موضوع آزادی قدس هیچگاه به فراموشی سپرده نشد.
راهپیمایی مردم در کشورها و شهرهای مختلف جهان علاوه برانکه نشان دهنده این واقعیت است که مسلمانان جهان نمی توانند اجازه دهند اشغال فلسطین به فراموشی سپرده شود ، تلاشی صادقانه برای حفظ اتحاد و یکپارچکی مسلمانان جهان بشمار می رود .
برگزاری راهپیمایی باشکوه روز قدس، به استکبارجهانی این باور را منتقل می کند که تمامی توطئه ها و برنامه ریزی های آنها برای ایجاد اختلاف بین مسلمانان و به راه انداختن جنگ مذهبی و طایفه ای ، در سایه روز قدس بی نتیجه می ماند . روز قدس در واقع پایان بخش توطئه های همه ساله آمریکا ، اسرائیل برای دامن زدن به جنگهای فرقه ای در اقصی نقاط جهان بویژه در خاورمیانه است. درادامه این مسیر، نهال روز قدس که امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی در سال 1358 در سرزمین های اسلامی کاشت. امروز تحت رهبری خردمندانه آیت الله خامنه ای به درختی تناور و بالنده تبدیل شده است که سایه گستر وحدت در جهان اسلام است.
آیت الله خامنه ای در باره اهمیت روز قدس و مساله فلسطین می فرمایند:
« ما در جمهورى اسلامى ایران مسئلهى فلسطین برایمان یک مسئلهى تاکتیکى نیست، یک استراتژى سیاسى هم نیست، مسئلهى عقیده است، مسئلهى دل است، مسئلهى ایمان است. لذاست که بین ما و بین مردممان در این زمینه هیچ گونه فاصلهاى وجود ندارد؛ همان قدر که ما براى مسئلهى فلسطین اهتمام قائلیم، مردم ما هم - آنهائى که میدانند مسئلهى فلسطین چیست که اکثریت عظیم ملت ما، بلکه قاطبهى ملت ما هستند - همان انگیزه را دارند. و شما مشاهده میکنید در روز قدس و در جمعهى آخر ماه رمضانِ هر سال، که امام آن را به عنوان روز قدس معین کردند، مردم مىآیند در شهرهاى بزرگ، در شهرهاى کوچک، حتّى در روستاها، مثل راهپیمائى 22 بهمن - 22 بهمن یادآور و سالگرد پیروزى انقلاب ماست که یک مسئلهى مربوط به خود ملت و داخل کشور است - همان احساسات را به خرج میدهند؛ همان حضورى را نشان میدهند که در روز 22 بهمن نشان میدهند. در روز قدس هم مردم در همهى شهرهاى کشور، در همهى شهرهاى بزرگ و کوچک و روستاها، مىآیند در خیابانها؛ هوا گرم باشد، هوا سرد باشد؛ و حضور خودشان و انگیزهى خودشان را نشان میدهند. بدانید اگر ما - ما که مسئولین کشور هستیم - جلو مردم را نمیگرفتیم، بسیارى از جوانهاى ما راه مىافتادند براى اینکه با جسم خودشان و با تن خودشان هم در عرصهى فلسطین حضور داشته باشند. مسئلهى فلسطین، مسئلهى ماست؛ مسئلهى اسلامى ماست؛ مسئلهى همهى مسلمین است و وظیفهى ماست. » (3)
آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی با جدیت و صداقت تمام، پرچم آزادی قدس و فلسطین را برافراشته نگه داشتند و علیرغم همهی فشارها ، به تدابیر خویش در زمینه خنثی سازی توطئه های تفرقه افکنانه ادامه دادند و تقریباً در تمامی عرصهها، در جهان اسلام، آمریکا و عواملش را به عقبنشینی وادار کردند و یا آنها را متوقف نمودند.
آیت الله خامنه ای علاوه پاسداری از میراث سنگین امام خمینی(ره)، بارسنگین تقابل با تمامی توطئههای پیچیدهی آمریکا و اسرائیل و عوامل مزدوران منطقه ای آنها را بر دوش گرفتند. و الحق دست خدا همراه ایشان بود و هست که توانستند از این گردابهای مُهلک جنگ های فرقه ای و طایفه ای ، کشتی نجات اسلامی را به سلامت هدایت نمایند.
امروزه زنجیرهی مقاومت در برابر صهیونیستها در روز قدس مستحکم تر از پیش می شود و در برابر جنایات رژیم تل آویو در غزه ، خط مقاومت در ایران ، عراق، سوریه، لبنان، اردن، غزه، ساحل غربی، مصر، لیبی، تونس، الجزایر، مراکش، سودان، یمن، بحرین، پاکستان و افغانستان تداوم می یابد .
موج جدید بیداری اسلامی که کلید آن توسط حضرت امام(ره) زده شد و در زمان حضرت آیت الله خامنهای ادامه پیدا کرد، امروز قویتر از هر روز دیگر به جلو میرود و همگی قیام کنندگان در اهداف پنج گانه ذیل همراه هستند:
1- سرنگونی استبداد داخلی،
2- قطع دست آمریکا و متّحدینش از کشورهای مسلمان،
3- بازگشت ارزشهای اسلامی،
4- تأسیس مردمسالاری دینی
5- آزادی نهایی تمامی سرزمین فلسطین.
پانویس ها :
(1) صحیفه امام، ج9، ص 277.
(2) همان
(3) بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ 8/12/1388
http://www.leader.ir/tree/index.php?catid=71&nodeid=14320
نظرات