کهن ترین نسخه دیوان محتشم کاشانی در کتابخانه ملی کراچی نگهداری می شود
نسخه شناس شهیر پاکستانی گفت: کهن ترین نسخه دیوان محتشم کاشانی در موزه ملی کراچی در پاکستان نگهداری می شود.
عارف نوشاهی در نشست تخصصی «کتاب شناسی و نسخه شناسی آثار محتشم» در کنگره بین المللی این شاعر پرآوازه مرثیه سرا در دانشگاه آزاد اسلامی کاشان اظهار کرد: این نسخه در سال 994 قمری کتابت شده و شامل دو دیوان محتشم است، یکی در آغاز افتادگی و دیگری در ایام شبابیه است.
وی افزود: اگر بپذیریم که محتشم در سال 996 هجری قمری درگذشته است این نسخه هنگام حیات محتشم کتابت شده و بقیه نسخه های پاکستان نیز متاخر یا بدون تاریخ است.
وی خاطرنشان کرد: نسخه ای از کلیات محتشم شامل شیبیه، شبابیه، صباییه، جلالیه، نقل عشاق، ضروریات و معمیات کتابت شده در سال 1211 هجری قمری نیز در کتابخانه ملی پاکستان وجود دارد.
نوشاهی تصریح کرد: از 12 بند محتشم کاشانی نیز در پاکستان هفت نسخه گزارش شده که همه آن ها نسخه های متاخر است.
وی گفت: چاپ شعرها و آثار محتشم نیز در شبه قاره هند به دو گونه مستقل و دیگری گزیده و همراه آثار دیگر ادیبان بوده است.
وی هم چنین به تبیین نسخه ها و چاپ شعرهای محتشم در شبه قاره هند پرداخت و افزود: بررسی کوتاه نسخه شناسی از آثار منظوم کمال الدین محتشم کاشانی در کتابخانه های شبه قاره هند شامل کشورهای پاکستان، هندوستان و بنگلادش و چاپ آثارش در این سرزمین ها صورت گرفته است.
نوشاهی تاکید کرد: از آنجا که مسلمانان شبه قاره هند از جمله محبان اهل بیت (ع) و امامان هستند، آثار محتشم که بیشتر مدیحه های اهل بیت (ع)٬ امامان و سوگواری شهیدان کربلاست، در این سرزمین بسیار رواج یافته است.
این نسخه شناس پاکستانی خاطرنشان کرد: در عصر قبل از صنعت چاپ، کاتبان و نسخه نویسان از آثار محتشم رونویسی کرده و نسخه ها آماده می شدند، در عصر چاپ نیز در شبه قاره هند آثار محتشم به زیور طبع آراسته و در دسترس خاص و عام قرار گرفت.
کنگره بین المللی محتشم کاشانی با هدف بزرگداشت مقام این شاعر پرآوازه مرثیه سرای کشور با حضور شاعران، نویسندگان و فرهیخگان سراسر کشور و چند کشور خارجی به مدت دو روز در دانشگاه آزاد اسلامی کاشان برگزار می شود.
برپایی نمایشگاه های «عکس هایی از جنس محتشم» و آثار خوشنویسان با موضوع «شعرهای محتشم» ، برگزاری همایش ملی شعر محتشم و شعر و ذکر، تجدید چاپ دیوان محتشم کاشانی و رونمایی از سردیس محشتم از جمله برنامه های جانبی کنگره بین المللی محتشم کاشانی است.
«کمال الدین علی محتشم کاشانی» اوایل قرن نهم هجری و همزمان با پادشاهی شاه تهماسب صفوی در کاشان چشم به جهان گشود و در ربیع الاول سال 996 درگذشت.
شعر عاشورایی بسیار معروف با مطلع «باز این چه شورش است که در خلق عالم است» از جمله اثرهای گرانسنگ این شاعر پرآوازه مرثیه سرای کشور است.
آرامگاه این شاعر مرثیه سرا در خیابان محتشم کاشان قرار دارد.
ایرنا
نظرات