اسناد سری: فرار دیپلمات‌های اسرائیلی از ایران با کمک سفارت آمریکا


1959 بازدید

کابینه اسرائیل به تازگی برخی از اسناد محرمانه وزارت خارجه رژیم صهیونیستی مربوط به سال‌های منتهی به انقلاب ۵۷ ایران را از وضعیت سری خارج و منتشر کرد.

 دولت شاه با اسرائیل روابط عادی داشت و ایران در آن مقطع، اسرائیل را به عنوان یک کشور به رسمیت می‌شناخت. رژیم صهیونیستی نیز در خیابان کاخ تهران (خیابان فلسطین فعلی) سفارت داشت. پس از پیروزی انقلاب، سفارت اسرائیل در تهران به سازمان آزادیبخش فلسطین به رهبری یاسر عرفات واگذار شد.

 قبل از انقلاب، دولت شاه، سازمان آزادیبخش فلسطین را به رسمیت نمی‌شناخت به همین دلیل فلسطین در تهران سفارت نداشت.

 این اسناد تازه فاش شده رژیم صهیونیستی به آخرین روزهای حضور کادر وزارت خارجه این رژیم در ایران و مکاتبات میان تل‌آویو و تهران برای خروج کارکنان سفارت اسرائیل از ایران می‌پردازد.

 اولین اشاره سفارت اسرائیل به نام آیت‌الله خمینی

 در یکی از این اسناد به تاریخ ۹ ژوئن ۱۹۶۳ (۱۹ خرداد ۱۳۴۱) درباره تظاهرات علیه شاه و به دنبال آن اصلاحات دولت گزارشی از سفارت اسرائیل در تهران تهیه و به تل‌آویو ارسال شده است. در این نامه توضیح داده شده است در تظاهرات ضد شاه از دست‌نوشته‌ها و تابلوهایی ضد اسرائیلی استفاده شده و شخصیت اصلی در سازماندهی و برگزاری این تظاهرات، فردی به نام (آیت‌الله) خمینی است.

 در اواخر نوامبر‌‌ همان سال نیز و پس از آزادی آیت‌الله خمینی از زندان و بازگشت وی به قم، سفارت اسرائیل در تهران در نامه‌ای به وزارت خارجه این رژیم گزارش داد: (آیت‌الله) خمینی پس از خروج از زندان همبستگی زیادی را از سوی مردم... به ویژه در میان بازار و شهرهای مقدس کسب کرد. (آیت‌الله) خمینی به قهرمان تبدیل شده است زیرا موفق شد شروط خود را به مقامات تحمیل کند. نخست‌وزیر ضعیف و ترسو تلاش کرد با استفاده از همه راه‌ها به (آیت‌الله خمینی) نزدیک و او را خنثی کند.

 به همراه این گزارش، ترجمه یکی از بیانیه‌های آیت‌الله خمینی نیز ارسال شد. در این بیانیه مقامات شاه به فروش ایران به امپریالیسم آمریکا متهم شده بودند.

 پس از آنکه آیت‌الله خمینی به عراق تبعید شدند ارسال گزارش‌های سفارت اسرائیل در تهران به تل‌آویو درباره ایشان متوقف شد. این روند تا چند ماه قبل از پیروزی انقلاب ۵۷ ادامه داشت.

 در این مدت روابط تهران و تل‌آویو به شدت نزدیک شده بود و دو طرف درباره فروش نفت خام و مدیریت شورش‌های کردستان عراق همکاری داشتند.

  سفیر اسرائیل: شاه رفتنی است

 در ژوئن ۱۹۷۸ (خرداد ـ تیر ۱۳۵۷) به دنبال تظاهرات روزانه علیه شاه، «اوری لوبرانی» سفیر وقت اسرائیل در تهران گزارشی را به موشه دایان، وزیر خارجه وقت این رژیم درباره وضعیت ایران می‌نویسد. او برآورد می‌کند شاه در ۵ سال آینده سقوط خواهد کرد.

 سفیر وقت اسرائیل می‌نویسد: «هیجان مردمی که ما شاهد آن هستیم ناشی از عدم رضایت بخش‌های مختلف جامعه ایران از کارمندان عالی‌رتبه تا عموم ملت است. روند بدون بازگشت تزلزل جایگاه شاه آغاز شده است. این روند در ‌‌نهایت منجر به سقوط شاه و تغییر دموکراتیک در نمای حکومت ایران می‌شود.»

 درباره روابط میان تهران و تل‌آویو نیز سفیر اسرائیل نوشته بود: تبعات سقوط شاه (برای رژیم صهیونیستی) خطرناک است. ضرر این روند به تغذیه اسرائیل از نفت ایران، روابط بازرگانی میان دو طرف و طرح‌های امنیتی مشترک می‌رسد. علاوه بر این، جامعه یهودیان در ایران مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرد.

 سفیر اسرائیل در نامه دیگری به وزارت خارجه این رژیم شرح دیدارش با فرمانده وقت پلیس تهران به نام «جعفری» را بیان می‌کند و می‌گوید: جعفری معتقد است حکومت شاه در آستانه فروپاشی است. جعفری گفت که شخصا به فرمانده پلیس کشور فشار می‌آورد تا گزارش واقعی را به شاه ارائه کند اما او از این اقدام می‌ترسد.

 در سپتامبر ۱۹۷۸ (شهریور - مهر ۱۳۵۷) سفیر اسرائیل که در آخرین ماه‌های فعالیت در تهران قرار داشت با شاه دیدار کرد. او در گزارشی درباره این دیدار می‌نویسد: شاه افسرده است. او به سختی لبخندی بر روی لب داشت. وی عصبی و ذهن فراری داشت. از او پرسیدم تحولات فعلی را چگونه می‌بیند؟ شاه با بالا انداختن شانه‌هایش جواب داد. او ایده شفافی نداشت.

 وی افزود: شاه گفت مهم است که آمریکایی‌ها واقعیت وضعیت اینجا را درک کنند. باید به روس بگویند که دستان خود را از ایران بردارند. باید به آن‌ها این مساله را توضیح بدهید.

 سفیر اسرائیل اضافه کرد: شاه‌‌ همان فردی نبود که می‌شناختیم. او نسبت به آینده اطمینان نداشت. آنچه بسیار نگران‌کننده است این احساس است که شاه به مانند مردی است که تسلیم قضا و قدر شده است.

 سند دیگری هم با عنوان «خیلی سری» نشان می‌دهد قدرت امام خمینی و تاثیر منفی آن بر روابط ایران و اسرائیل چگونه افزایش یافت. سفیر اسرائیل در این گزارش می‌نویسد: سخنان رهبر دینی (امام) خمینی درباره موضوع اسرائیل در برهه زمانی اخیر به شدت سختگیرانه شده است. او معتقد است نظامیان اسرائیلی به شاه کمک می‌کنند. اسرائیلی‌ها به ایران می‌آیند تا جایگزین کارگران اعتصابی صنعت نفت شوند. به همین دلیل خون آن‌ها مباح است.

 تخلیه سفارت اسرائیل در تهران

با بازگشت امام خمینی از تبعید به ایران در روز ۱۲ بهمن ۱۳۵۷ سفارت اسرائیل نامه‌ای به تل‌آویو ارسال کرد و نوشت: «(امام) خمینی صبح امروز وارد تهران شد. ۵۰۰ هزار تا دو میلیون نفر برای استقبال از او حاضر بودند. حملات علیه خارجی‌ها و در رأس آن‌ها آمریکا و اسرائیل با هدف فشار به ترک ایران ادامه دارد. باید احتمال داد شرکت هواپیمایی اسرائیل (ال عال) به زودی مجبور به توقف پرواز‌هایش به تهران شود. تقریبا مطمئن هستیم که به زودی قوانین اسلامی با تندروی اعمال خواهد شد.»

 پس از آن، گزارش دیگری از سفارت اسرائیل ارسال و در آن، حمله به ساختمان سفارت رژیم صهیونیستی در تهران شرح داده شد.

 سفیر اسرائیل در تهران می‌نویسد: اطلاع می‌دهیم خبر حمله‌ای که صبح امروز خبرگزاری‌ها آن را منتشر کردند و گفتند که ساختمان دفتر نمایندگی بازرگانی اسرائیل مورد حمله قرار گرفت شامل سفارت و سالن استقبال آن نیز بود. در این حمله، کسی زخمی نشد.

پس از آن، وزارت خارجه اسرائیل نامه‌ای را به سفارت این رژیم در تهران با عنوان «فراری دادن افراد ما از ایران» ارسال کرد و در آن فعالیت‌ها و تلاش‌ها برای فرار کارکنان سفارت اسرائیل از ایران شرح داده شد.

 در این نامه آمده است: سفارت آمریکا در تهران دستوراتی را دریافت کرده است تا هر آنچه در توان دارد برای کمک به فراری دادن کارکنان سفارت اسرائیل در تهران انجام دهد. دستور این است که به انتقال هوایی آن‌ها اولویت بدهند. باید به این نکته توجه کنیم که آمریکایی‌ها هم اکنون وسایل ارتباطی رمزگذاری شده در اختیار ندارند. باید پافشاری کرد که در موضوع انتقال و فرار، از وسایل ارتباط علنی با آمریکایی‌ها استفاده نکرد.

همچنین در یکی از آخرین گزارش‌های سفارت اسرائیل در تهران برای تل‌آویو توضیح داده شده است که چگونه یک مقام مسئول در وزارت خارجه ایران از سفیر اسرائیل خواست در سریع‌ترین زمان ممکن، ایران را ترک کنند. او می‌نویسد: باید این اقدام را قطع روابط بدانیم. او از ما خواست فهرستی از نام همه اسرائیلی‌ها، تصاویر و فعالیت‌هایشان را ارائه کنم. به او گفتم که ما تصاویر آن‌ها را در اختیار نداریم.

پس از مدت زمان اندکی، وزارت خارجه اسرائیل گزارشی به این شرح منتشر کرد: کادر ما در تهران به ما اطلاع داد که فردا همه آن‌ها به خارج از ایران منتقل می‌شوند.

پس از تخلیه سفارت اسرائیل در تهران، مناخیم بگین، نخست‌وزیر وقت اسرائیل با ارسال پیامی به جیمی کار‌تر، رئیس‌جمهور وقت آمریکا از وی برای عملیات پیچیده و سخت دولت واشنگتن در خارج کردن اسرائیلی‌ها از ایران در شرایط خطرناک تشکر کرد.

 


عصر ایران