آمریکا میخواهدازکرانه باختری غزه‌ای دیگربسازد


1463 بازدید

آمریکا میخواهدازکرانه باختری غزه‌ای دیگربسازد

"جاناتان کوک"تحلیل‌گر ارشد مسایل فلسطین (The National):
دولت آمریکا قرار است پیشنهاد جدیدی را برای ایجاد کشور فلسطین ارایه کند. این پیشنهاد تلاشی از فرط استیصال برای شکستن بن‌بست در مذاکرات میان طرف فلسطینی و اسراییلی است. اما همانطور که بسیاری از تحلیل‌گران انتظار داشتند چشم‌انداز طرح آمریکا برای فلسطینی‌ها چشم‌انداز تاریکی است.
"جان کری"وزیر خارجه آمریکا که سرمایه‌گذاری بسیاری در این فرایند مذاکرات کرده است اکنون به صراحت می‌گوید توافق میان طرفین مشروط به تامین نگرانی‌های امنیتی اسراییل است. وی در سخنانی در نشست مجمع سابان در واشنگتن در ماه دسامبر جاری گفت:اولویت اصلی سیاست‌های باراک اوباما رییس‌جمهورآمریکا "توانمندی اسراییل برای دفاع از خود توسط خود" است. اندکی بعد کری به منطقه بازگشت تا مقصود خود رااز این سخنان نشان دهد.
سخنگوی تشکیلات خودگردان در واکنش به پیشنهاد "کری"گفت:وی دارد لیلی به لالای اسراییل می‌گذارد و میانجیگری بیطرف نیست.
این انتقاد واقعا وارد است. چون "جان کری"در پوشش ارائه طرح صلح دارد یک برنامه امنیتی تدوین‌شده برای اسراییل را به قیمت تاسیس نشدن کشوری معنادار برای فلسطینیان ارائه میکند.البته چندان تعجبی ندارد زیرا این طرح را ژنرال"جان آلن" فرمانده سابق نیروهای آمریکایی افغانستان تدوین کرده و برای تدوین آنهم چند ماه با همتایان اسراییلیش مشورت کرده بود.
مشکل اصلی این طرح مسئله دره اردن است. این منطقه یک چهارم کشور آینده فلسطین را در بر می‌گیرد."آلن"با بذل و بخشش به اسراییلی‌ها از فلسطینیان خواسته است به اسراییل اجازه دهند حضور نظامی خود را در درازمدت در این منطقه حفظ کند و دست کم ده سال در این منطقه بماند.
بر اساس طرح پیشنهادی آمریکا، هرگونه خروج اسراییلی‌ها منوط به "آزمون قابلیت" فلسطینیان خواهد بود و به این ترتیب، اسراییلی‌ها خواهند توانست عملا مفاد این قرارداد را وتو کنند.
این مساله به منزله عقب‌نشینی دولت آمریکا از تعهد سابقش در گفتگوهای "آناپولیس"در سال 2007 است. آنزمان آمریکا به طرف فلسطینی تعهد داده بود هیچ نظامی اسراییلی پس از حصول توافق میان طرفین درکرانه باختری باقی نخواهد ماند و تضمین امنیت این منطقه بر عهده سربازان ناتو با هدایت آمریکا خواهد بود.
پیشنهاد جان کری توافق‌شکن است. دره اردن منبعی حیاتی برای فلسطینیان است و اسراییل در چند دهه گذشته به بهانه "نیازهای امنیتی" عملا دست آنها را از این منبع حیاتی کوتاه کرده است.
دره اردن تنها مرز زمینی در کرانه باختری است که تحت کنترل فلسطینیان خواهد ماند. این دره یکی از چند منطقه فاقد ساخت‌و‌ساز باقی‌مانده برای میلیونها آواره فلسطینی است تا بازگردند. همچنین زمینها‌ی این منطقه حاصل خیز است و در تمام طول سال هوایی گرم دارد. این شرایط سبب می‌شود این منطقه بتواند موتور اقتصاد فلسطین شود.
بر اساس طرح "آلن"برای تامین امنیت اسراییل نیروهای امنیتی کشور آینده فلسطین فقط مجاز به استفاده از اسلحه سبک هستند؛همچنین اسراییل بر حریم هوایی و تمامی مرزهای این کشور کنترل دارد؛وآمریکا انواع تجهیزات جاسوسی را که با تعبیری شیرین آنرا"سامانه‌های پیش‌هشدار" نامیده است درسراسر کرانه باختری نصب میکند.به بیانی دیگر، طرح آمریکا برای کشور آینده فلسطین چیزی شبیه مدلی است که همین حالا اسراییل برای غزه دارد اجرا میکند.
بانگاهی گذرا به سخنان بنیامین نتانیاهونخست‌وزیراسراییل ازدهسال پیش تاکنون میبینیم وی چه نقش موثری در تدوین این طرح بازی کرده است. نمونه‌اش سخنانی است که وی در سال 2001 درجمع گروهی ازشهرک‌نشینان در کرانه باختری عنوان کرد. تصاویراین نشست مخفیانه ضبط ومنتشر شد.
وی گفته بود در دوران نخست‌وزیری سابقش در اواخر دهه نود میلادی، با "حیله‌ای" مانع از اجرای طرح اسلو شده است به این ترتیب که با خروج محدود از برخی زمین‌های فلسطینیان و حفظ اکثر مناطق مهم و خصوصا دره اردن به اسم اینکه اینها "مراکز نظامی خاص" هستند مانع از تشکیل کشور فلسطینی شده است. وی افزود: "آمریکا را راحت می‌شود حرکت داد و به مسیر درست برد." ظاهرا وی اوضاع امروز را پیش‌بینی می‌کرد.
اما "ابومازن" این طرح را به شدت رد کرده است. وی در این موضع‌گیری حمایت مردم فلسطین را در پشت خود دارد. یک نظرسنجی هفته پیش نشان داد فقط 19 درصد از فلسطینیان معتقدند مذاکرات کنونی به نتیجه می‌رسد.
حال پرسش این است که "جان کری" چطور می‌خواهد دعوای میان ضرورت‌های "امنیتی" اسراییل و تشکیل کشور فلسطینی را حل کند؟ پاسخش کاملا روشن است. وی این ماموریت را  به اتحادیه اروپا سپرده است. وزیر امرخارجه آمریکا بخوبی میداند که چه کار می‌کند. چون اروپایی‌ها اصلی‌ترین تامین‌کنندگان یارانه اشغال‌گری اسراییل هستند و اهرم فشار فراوانی بر طرفین مذاکرات دارند.
اتحادیه اروپا اوایل ماه جاری چماق به دست گرفت و هشدار داد اگر تشکیلات خودگردان نتواند با اسراییل به توافق نهایی برسد،دیگر هیچ کمک مالی به این تشکیلات نخواهد کرد. اتحادیه اروپا همچنین هویجی هم به طرفین نشان دادوگفت:برای هر دو طرف بسته‌های کمک مالی و روابط اقتصادی بهتر در نظر گرفته است.
اما زور بازوی اتحادیه اروپا هرچه قدر هم باشد،واقعیت این است که تشکیلات خودگردان را دارند با ناز و نوازش به انعقاد موافقت‌نامه‌ای می‌کشانند که امید به تشکیل یک کشور واقعی را از بین خواهد برد. گفته‌اند ابومازن طرح آمریکا را طرحی "بدتر از بد" توصیف کرده است. در واقع، موافقت وی با این طرح از فاجعه هم بدتر است.


قدسنا