وقایع 14 بهمن 57


1860 بازدید

وقایع 14 بهمن 57
مدت دوره از 0001 14/11/1357 تا 2400 14/11/1357 مدرک مورد مراجعه ـ گزارشهاى فرمانداریهاى نظامى یازده ‏گانه و اطلاعیه‏ هاى رسیده از منابع خبرى (پس از بهره ‏بردارى معدوم گردد)

1ـ وضعیت گروههاى مخالف

الف ـ مناطق با فعالیت شدید (تهران)

ـ ساعت 0930 عده ‏اى اخلالگر (حدود 200 نفر) در چهار راه لشگر خیابان سی مترى اجتماع و شعارهاى ضد ملى میداده ‏اند.

ـ ساعت 1230 گروه زیادى از کارمندان سازمان جغرافیائى کشور بمنظور اعلام همبستگى با همراه داشتن پلاکاردهائى از عکس‏هاى خمینى و جمله سازمان جغرافیائى ارتش در مسیر خیابان معلم و خیابان کوروش کبیر مبادرت به راهپیمائى پنمودند.1

ب ـ مناطق با فعالیت متوسط

(1) کردستان

ـ در ساعت 1530 از منزل گروهبان یکم فرارى ژاندارم عبدالله گلچین جمعى پادگان جلدیان وسائل مشروحه زیر بدست آمد.

ـ یکعدد نارنجک دست ساز با زانوئى و فتیله مربوطه. ـ چهار عدد زانوئى بزرگ سوراخ شده آماده جهت پر کردن از مواد منفجره ـ سه بسته کاغذ استنسیل و یکدستگاه چاپ دستى جهت تکثیر اعلامیه ـ 100 برگ کاغذ مومى که روى آن اشعار کردى نوشته شده است. ـ یک پاکت 1 کیلوئى زرنیخ و یک پاکت سریش ـ 1000 عدد ساچمه‏هاى مختلف بلبرینگ جهت گذاردن در نارنجک. ـ تعداد 50 برگ اعلامیه‏هاى مختلف مضره و یکقطعه عکس 18 × 14 تختى ـ دو جلد آئین نامه‏هاى مختلف نظامى و 50 جلد کتابهاى مضره کمیاب ـ (سوژه دستگیر و زندانى شده است).

(2) آذربایجان شرقى (تبریز)

ـ از تعداد 92 نفر لیسانسیه وظیفه گردان دانشجویان مراپش تبریز که بمرخصى هفتگى رفته بودند فقط 40 نفر بازگشته و 52 نفر مرتکب نهستى گردیده‏ اند. ـ مصاحبه مطبوعاتى خمینى در بین سربازان مأمور به فرماندارى نظامى تبریز و حومه اثر بسیار کرده بطوریکه در ساعت اولیه نمایش فیلم اغلب سربازان اظهار داشته‏اند که ما خدمت را ترک خواهیم نمود این موضوع در بین پرسنل گردان 120 اعزامى از مراغه بیشتر از سایر گردانها چشمگیر است. اغلب در بین پرسنل گردانهاى مأمور بفرماندارى نظامى تبریز و حومه شنیده میشود در صورتیکه بآنان دستور تیراندازى داده شود از این عمل خوددارى خواهند کرد.2

2ـ عملیات گروههاى مخالف

الف ـ استعداد و گسترش نسبت به دوره قبل تغییرى نداشته است.

ب ـ تاکتیک و جنگ افزارهاى جدید ـ تغییرى نداشته است.

3ـ سایر عناصر اطلاعاتى

الف ـ هویت گروههاى مخالف ـ تغییرى داده نشده است.

ب ـ تلفات

ـ در این دوره تلفاتى گزارش نشده است.

پ ـ تهدیدات

ـ در این دوره تهدیدات تازه‏اى گزارش نشده است.

ت ـ روحیه

ـ ورود آیت‏اله خمینى به کشور و انجام سخنرانى‏ها و مصاحبه مطبوعاتى و پذیرفتن مخالفین در محل اقامت در بالا بردن روحیه آنان تأثیر بسزائى داشته است.



ث ـ فعالیتهاى ممانعتى جدید

ـ در اینمورد گزارشى دریافت نشده است.

ج ـ تأسیسات ادارى و پشتیبانى

ـ تغییرى نداشته است.

4ـ ضد اطلاعات

الف ـ اقدامات اطلاعاتى

ـ در طول دوره گزارشى در این مورد دریافت نشده است.

ب ـ تبلیغات براندازى

ـ متعاقب ورود آیت‏اله خمینى تبلیغات براندازى افزایش یافته است.

پ ـ شایعات

ـ قرار بوده سه کامیون اسلحه از مرز افغانستان بایران وارد شود که مأمورین متوجه جریان گردیده و در نتیجه کامیونها به خاک افغانستان بازگشته‏اند.

ـ باستناد اظهارات آقاى اسکندرى نماینده آذربایجان غربى در مجلس شوراى ملى قرار است که در تاریخ 15/11/1357 آقاى خمینى باتفاق همراهانش به مجلس برود.

ـ قرار است روز 19/11/1357 سالگرد واقعه سیاهکل از سوى فدائیان باصطلاح خلق ایران جشن گرفته شود.

ـ ناصر قشقائى قرار است روز 17/11/1357 حدود 1000 نفر سران قشقائى را به قریه هنگام واقع در 100 کیلومترى غرب فیروزآباد احضار تا درباره مسائل روز کشور مذاکره نمایند.

ـ در سطح شهر شایع است که اگر آقاى بختیار از سمت خود استعفا نکند بوسیله هواداران خمینى ترور خواهد شد.

ـ شایعه دیگر اینستکه نظامیان زنان و کودکان را مى‏دزدند. چنانچه در تهران پارس شایع شد که در مورخه 8/11/1357 خانمى در اطراف وزارت جنگ توسط نظامیان ربوده شده است.

ـ شایع است بین هر 100 نفر مردم 10 نفر مسلح هستند و جنگ افزارهاى آنها مسلسل و اسلحه کمرى است.

5ـ امکانات گروههاى مخالف

ـ امکانات گروههاى مخالف کماکان ادامه اعتصابات، کم‏کاریها و تهدید کسبه براى بستن مغازه‏هاى خود میباشد.

6ـ اخباریکه در گزارش روزهاى پیش نوشته نشده است.

ـ در مورخه 12/11/1357 در آبادان عده‏ایکه بنفع زحمتکشان شعار میدادند بوسیله یکنفر آخوند بومى مورد سرزنش قرار میگیرند و آخوند مزبور از آنان میخواهد بنفع خمینى شعار دهند ولى شعار دهندگان نامبرده را کتک زده و لباسهاى وى را پاره میکنند.

ـ در ساعت 1000 روز 13/11/1357 عده‏اى حدود 300 نفر از میهن پرستان با عده‏اى از طرفداران خمینى در مسجد سلطانى آبادان با چوب و چماق به زد و خورد پرداختند.3

7ـ تجزیه و تحلیل

ـ از تجزیه و تحلیل گزارشات واصله در این دوره مشخص میگردد که با ورود آیت‏اله خمینى و ایراد سخنرانیهاى وى روحیه طرفدارانش تقویت یافته و بهمراه آن فعالیت‏هاى خرابکارانه نیز موقتا کاهش پیدا نموده است.

8ـ نتیجه

ـ در شرایط حاضر که کلیه مسائل سیاسى کشور تحت‏الشعاع ورود آیت‏اله خمینى و استقبال توده‏هاى مردم از نامبرده قرار گرفته و با توجه به حرکات مخالفى که از ناحیه جمعى از پرسنل ن م ش بویژه همافران نیروى هوائى دیده شده است این جریانات بهمراه بیانات خمینى در زمینه دعوت از ارتش براى پیوستن بوى ممکن است در روحیه گروهى دیگر از پرسنل ن م ش تأثیر منفى داشته و لذا بمنظور جلوگیرى از بروز هر گونه خطرات احتمالى انجام اقدامات باز دارنده از جمله برنامه‏هاى آگاه سازى پرسنل ضرورى بنظر میرسد.

ر سب 3 ـ سپهبد خواجه نورى

بجاى سرلشگر مکرى

گیرندگان

1ـ وزارت جنگ

2ـ ن ز ش (معاونت عملیات و اطلاعات)

3ـ ن ه ش (معاونت عملیات)

4ـ ن د ش (معاونت عملیات)

5ـ فرماندارى نظامى تهران و حومه

6ـ ژ ک ش (رکن 2)

7ـ ش ک ش (عملیات)

8ـ ساواک

9ـ سب 2 (ر ک)

10ـ سب 2 ف د (ا د)

11ـ سب 2 ف ه (دسک داخلى)

12ـ سب 2 (داد)

13ـ روابط عمومى سب



1ـ امام خمینى امروز (14/11/57) «اعضاى سازمان جغرافیایى وابسته به وزارت را پذیرفتند و خطاب به آنان بیاناتى ایراد کردند. بعداز ظهر همچنین گروهى از استادان عضو جامعه اسلامى دانشگاهیان با ایشان ملاقات کردند.» (خراسان، ش 8569، ص 4) در صحیفه امام به این دیدار اشاره‏اى نشده است.

2ـ امام خمینى در مصاحبه امروز (14/11/57) خود گفتند که مذاکراتى با رهبران ارتش داشته‏ایم «و اگر لازم باشد باز هم مذاکراتى خواهیم کرد و آنها را دعوت به صلاح خودشان و ملت خواهیم کرد. چون ارتش از ملت است و با مردم برادرند و نباید به روى مردم مسلسل به کار ببرند.» (بولتن خبرگزارى پارس، ش 308، ص 6) «حیثیت و عظمت مملکت و ارتش نباید از بین برود. ما مى‏خواهیم ارتش آزاد باشد و وابسته نباشد. ما خیرشان را مى‏خواهیم. مستقل و آزاد باشند. آنها فرزندان ما هستند. ما آنها را ارشاد مى‏کنیم اتصال به دولت غاصب پیدا نکنند تا مردم تکلیفشان را با او روشن کنند.» (اطلاعات، ش 15776، ص 8) ستاد بزرگ ارتشتاران درباره این اظهارات امام یک روز بعد واکنش نشان داد و به روزنامه اطلاعات نوشت که «تماسى با ارتش گرفته نشده است.» (همان) امروز (14/11/57) در تبریز تظاهرات آرامى بر پا شد. مقصد راهپیمایى دانشگاه تبریز بود.

3ـ «هزاران تن از کارکنان صنعت نفت آبادان و شرکتهاى وابسته امروز (14/11/57) دست به یک راهپیمایى زدند. راهپیمایان در حالى که شعارهاى اسلامى مى‏دادند و خواهان برقرارى حکومت اسلامى به رهبرى امام خمینى بودند مسیر چند خیابان را طى کردند و سپس در دانشکده نفت این شهر اجتماع کردند.» در پایان این گردهم آیى و پس از سخنرانیهاى صورت گرفته قطع نامه‏اى در حمایت از امام خمینى صادر شد. (بولتن خبرگزارى پارس، ش 308، صص 11 و 12)