اعتراض امام خمینی به نماینده دولت فرانسه
طی اقامت امام خمینی در پاریس، نمایندگان دولت فرانسه، چند دیدار و گفتگوی رسمی با ایشان به عمل آوردند. در این ملاقاتها عموماً حجج اسلام احمد خمینی و اشراقی حضور داشتند. ترجمه مذاکرات از فرانسه یا انگلیسی به وسیله صادق قطبزاده و دکتر ابراهیم یزدی انجام میگرفت. همچنین دکتر یزدی متن مذاکرات را یادداشت میکرد.
اولین دیدار نمایندگان رسمی دولت فرانسه با امام خمینی
روز 22 مهرماه 1357، در آپارتمان دکتر غضنفرپور، محل اقامت موقت امام این دیدار صورت گرفت. دانشجویان ایرانی مقیم پاریس، به ابتکار و دعوت اتحادیه انجمنهای اسلامی در اروپا، به مناسبت حضور امام خمینی در پاریس، جلسهای ترتیب داده بودند و تقاضا داشتند امام در آن جلسه حضور یابد. نمایندگان اتحادیه، قبلاً هم برای دیدار امام مراجعه کرده بودند ولی شرکت ایشان در جلسه انجمن دانشجویان دارای جنبههای مثبت و منفی بود. به لحاظ سیاسی، برای از بین بردن محدودیتهای دولت فرانسه، مفید بود به خصوص از این جهت که طبق برنامه دانشجویان، پس از انجام مراسم نماز جماعت و سخنان امام قرار بود کنفرانس مطبوعاتی برگزار شود.
نمایندگان دانشجویان پس از جلب نظر امام با انجام برنامه مزبور، دعوتنامه و اطلاعیههایی در این مورد منتشر کردند. پس از انتشار اعلامیه مربوط، دو تن از طرف دولت فرانسه، به دیدار امام آمدند و رسماً اطلاع دادند که ایشان نمیتوانند در برنامه دانشجویان شرکت کنند. آنها در این ملاقات، حدود فعالیتهای قانونی امام را به شرح زیر بیان کردند:
«مصاحبه با خبرنگاران مطبوعات، رادیو – تلویزیونهای فرانسوی و غیرفرانسوی همچنین شرکت در برنامههای نماز جماعت و شرکت در میتینگها ممنوع است.»
امام خمینی در پاسخ به اظهارات نمایندگان دولت فرانسه اعلام کرد که این محدودیتها نمیتواند شامل صدور بیانیه و پیام از جانب ایشان باشد، بلکه محدود است به آنچه در محیط فرانسه صورت میگیرد. نمایندگان مزبور، رونوشت نامه رئیس شهربانی کل جمهوری فرانسه را که رسماً ممنوعیت شرکت امام خمینی در برنامه دانشجویان تأکید شده بود، تسلیم دفتر امام کردند.(1)
پس از این ملاقات، امام خمینی و همراهان، به نوفل لوشاتو نقل مکان کردند، شرایط و محدودیتهای دولت فرانسه، به طور موقت پذیرفته شد. در مکان جدید، علاوه بر دیدارهای روزانه، نمازهای جماعت نیز برگزار میگردید. چون فیلمبرداری ممنوع نبود، خبرنگاران و عکاسان از مراسم نماز جماعت فیلمبرداری میکردند.
جلسه دانشجویان در روز یکشنبه، به اجتماع بزرگ دانشجویان و ایرانیان، در میدان سنژرمن تبدیل شد. خلیل رضائی و هادی غفاری، که تازه از تهران آمده بودند، در آن اجتماع شرکت کردند. به دستور امام، دکتر ابراهیم یزدی، به نمایندگی امام از حاضران تشکر کرد و جریان ملاقات نمایندگان دولت فرانسه و محدودیت فعالیتهای سیاسی را به تفصیل بیان داشت.
دومین ملاقات نمایندگان دولت فرانسه با امام خمینی
ملاقات و گفتگوی دوم نمایندگان رسمی دولت فرانسه با آیتالله خمینی روز 20 آذر 1357 (11 دسامبر 1978) پس از صدور بیانیه امام، در آستانه ماه محرم که به «پیروزی خون بر شمشیر» معروف شد، در نوفل لوشاتو، صورت گرفت.
در فاصله ملاقات اول نمایندگان رسمی فرانسه در 22 مهر تا این ملاقات، تغییرات سیاسی وسیعی در ایران روی داده بود؛ در این فاصله تلگرافهای فراوانی از سوی گروهها و شخصیتهای مختلف در تجلیل از آیتالله خمینی، به مقامات رسمی مخابره شده بود، تظاهرات عظیم در شهرهای ایران به طرفداری از ایشان صورت گرفته بود. انقلاب ایران به رهبری امام، علیه رژیم استبدادی شاه به یک مسئله بینالمللی تبدیل شده بود. حضور آیتالله خمینی در پاریس، فرانسه را به صورت یکی از مهمترین مراکز خبری درآورده بود. روند انقلاب، فروپاشی رژیم شاه را خبر میداد. دولت فرانسه به لحاظ منافع اقتصادی فراوانی که در ایران داشت، نمیخواست در برابر انقلاب ایران بایستد و موضع منفی و ضدیت با آن اتخاذ نماید. در چنین شرایطی دومین ملاقات نمایندگان دولت فرانسه با امام انجام گرفت. در این دیدار ابتدا آقای کلودشایّه، نماینده وزارت امور خارجه فرانسه، با عنوان مدیر کل امور کنسولی، شروع به صحبت کرد و گفت:
«دولتم، مرا برای دیدار شما فرستاده است، دولت متبوعه من نهایت احترام را برای شما قائل است. بینهایت خوشوقتم که فرصت دیدار شما نصیبم شده است. وزیر و وزارت خارجه، توجه زیادی به حضور شما در فرانسه دارند. کشور فرانسه پناهگاهی است برای تمامی کسانی که مشکلاتی دارند [...] من سئوالات سیاسی ندارم. مسئولیت من در وزارتخانهام، مربوط است به امور تمامی فرانسویهایی که در خارج هستند و تمامی خارجیانی که در فرانسه مقیم میباشند و یا از فرانسه عبور میکنند، یا پناهنده میشوند[...] دلیل حضور من این است که از زمره افراد معدودی هستم که میدانند وضعیت خارجیها در فرانسه چیست و معیارها و ضوابط اقامت آنها در فرانسه کداماند.
همانطور که احتمالاً میدانید رژیم فرانسه دموکراتیک است و مردم میتوانند آزادانه ابراز عقیده نمایند. اتباع خارجی هم وقتی به فرانسه میآیند، میتوانند از همان ضوابط تبعیت کنند.
دولت فرانسه در مورد فعالیتهای شما در خاک فرانسه مشکلی دارد که حداقل آن بیان مطالب ایراد شده از جانب شماست. دولت ما با نهایت دقت، بیانات دیروز شما را خوانده است، به همین دلیل امروز من اینجا آمدهام. در بیانات دیروز شما، سه مطلب وجود دارد؛ دعوت به اعتصابات، دعوت به فرار سربازان ارتش و... دعوت به نافرمانی و ایجاد بلوا.(2)
اظهارات شما در این مورد از حدّ آزادی بیان گذشته است. قانون برای خارجیان، هر کس و به هر ترتیبی، از هر کجا که آمده باشند [...] یکی است.
هر خارجی مقیم فرانسه میتواند نظام سیاسی کشور خود را مورد انتقاد قرار دهد و ما آن را میفهمیم [...] اما برای ما بسیار مشکل است که دعوت به نافرمانی و ایجاد مشکل و بلوا در کشور را بپذیریم [...] کسی که از کشوری تبعید شده است و بر ما وارد میشود ممکن است دوست ما باشد یا بالعکس، فرق نمیکند. در هر موقعی و در هر شرایطی قوانین ما برای همه یکسان است.
منظور من از دیدار شما این است که ناراحتی و عدم رضایت دولت فرانسه را نسبت به اعلامیهای که دیروز صادر کردید، به شما ابلاغ کنم.»
پاسخ امام خمینی:
«من از اینکه دولت فرانسه، بعد از سختگیری اولیه آزادمان گذاردند قدردانی میکنم، البته از دولت فرانسه هم که آزادی در دین و آزادی بشر را محترم میشمارد، ما همین توقع را در آزادی بیان داریم و خودمان را آزاد میبینیم.
اما در مورد سه یا دو مطلبی که گفتید؛ اول ناراحتیهایتان در مورد فرار سربازان، باید بگویم قضیه سربازی هر وقت این امر قانونی باشد و دولت هم قانونی باشد و مطابق با آراء ملت، سربازگیری را باید خودش اعلام کند که بیایند خدمت کنند. ایران، معالاسف نه مجلس قانونی دارد، نه شاه قانونی و نه دولت قانونی. معذلک، سربازها را با سرنیزه به سربازخانه میبرند. ما اعتقاد داریم که شاه و دولت غاصب است و اعتقاد داریم که سرنوشت ما باید در دست خودمان باشد و اینها، با زور سرنیزه حکم میکنند. ریشه اختلاف ما، با شما در همان اظهار عقیده است. سرباز، در یک دولت غاصب سرباز نیست. در یک دولتی که شاه غاصب است و بر تمامی مصالح ملت قیام کرده است، شاه یاغی است نه یک دولت، غاصب است. لذا، یک قیام مسلحانه هم شورش نیست بلکه ضدشورش است [...] اگر دولت فرانسه مایل نیست ما حرف حقمان را بزنیم، حرف خود را که همه آزادند حرف حقشان را بزنند، نگوییم، ما با ناراحتی به جای دیگر منتقل میشویم.»
نماینده دولت فرانسه:
«ما در مقام قضاوت نیستیم که شاه درست عمل میکند، یا آیتالله. ما نمیخواهیم داخل این مقوله بشویم.»
امام خمینی:
«شما هیچوقت به سفارت خودتان در ایران مراجعه کردهاید که این کشتارهایی که میشود علتش چیست؟ آنها میکشند! اسیر میکنند! مردم را حبس و تبعید میکنند. اینجا، دولت فرانسه میگوید ما صحبت نکنیم؟ مظالم آنها را نگوییم؟ آیا این آزادی است؟ اسمش آزادی است!»
نماینده دولت فرانسه:
«ما، نمیخواهیم از مطالب ما این طور استنباط شود که احساسی نسبت به آنچه در ایران میگذرد نداریم. اما اینکه گذاشتهایم شما کار کنید، یعنی جانبداری میکنیم. ما فرق قائل هستیم بین انتقاد، به هر شدت و وسعت، با بسیج مردم و دعوت به قیام و شورش.»
امام خمینی:
«به نظر من، دولت فرانسه در این امر دراشتباه است. مسئله امر به شورش است، قرار شورش است، امر به قیام مسلحانه ضدشورش است. برای فلج کردن شورش است. دولت فرانسه از شاه جانبداری میکند و این اشتباه است. باید از ملت پشتیبانی کند، شاه رفتنی است، شاه نخواهد ماند. ملت میماند، اصل ملت است. شاه جانی است و برای حیثیت فرانسه ضرر دارد که از یک جانی طرفداری کند. فرانسه که آزادیخواه است در برابر مظلومان و آزادیخواهان میگوید فریاد نزنید تا آنها جنایت خود را بکنند؟! این برخلاف مصالح فرانسه است و فرانسه باید مصالح آتی خود را ببیند!»
نماینده دولت فرانسه:
«جسارت است اگر بخواهم در مقام خودم ایشان را درباره مسائلی که میگویند متقاعد کنم؛ ما در این معنایی که میگوییم تنها درباره مصالح مملکت صحبت نمیکنیم بلکه قوانین را رعایت میکنیم تا حداکثر آزادی بیان را تأمین کنیم. ما نفوذ کلام و رهبری شما را میفهمیم و در نظر داریم، با توجه به تمام اینها، در نهایت صداقت مطالب شما را به اطلاع دولت متبوعه خود میرسانم.»
امام خمینی:
«شما میبینید که مردم ایران و تمامی، حتی ارتشیها، چه احترامی به فرانسویها که به ایران میروند میگذارند و میدانند که چرا؟ چون من اینجا هستم و داد مظلومیت آنها را سر میدهم. من میل ندارم که این وضع عوض شود. مسائلی که پیش میآورید، خبرش به ایران برسد. نظرشان را ممکن است عوض کنند و من میل ندارم. من میهمان شما هستم. دولت فرانسه بهتر است تجدیدنظر کند. من مایل هستم دوستی شما با مردم ایران برقرار باشد.»
نماینده دولت فرانسه:
«واقعیت این است که من برای بحث در زمینه مسائل سیاسی نیامدهام. مشکل ما، مشکل دولت فرانسه است.
از فرصتی که دادید و مرا پذیرفتید، تشکر میکنم. ما برای شما احترام بسیاری قائل هستیم. ما، در هر حال برای آنکه نقطه ابهامی نباشد باید عرض کنم که ما، از قوانین خود عدول نمیکنیم. این قوانین مافوق اشخاص است. با نهایت امانت، مطالب شما را هم به نظر مقامات بالاتر میرسانم و مجدداً تماس میگیرم.»(3)
سومین ملاقات نمایندگان دولت فرانسه با امام خمینی
این ملاقات هنگامی صورت گرفت که چند روز قبل چند تن از وکلای مجلس فرانسه، راجع به ادامه اقامت امام خمینی در فرانسه سئوالاتی کرده بودند. در ضمن مدت ویزای سه ماهه امام در شرف پایان بود و برای اقامت در فرانسه باید ویزای توریستی سه ماهه تجدید میشد. روز 31 دسامبر (10 دیماه) کلود شایّه نماینده مخصوص کاخ الیزه و نیز، رئیس امور کنسولی فرانسه ژاک روبر مدیر کل سیاسی و مسئول امور خاورمیانه و ایران در وزارت امور خارجه، برای دیدار و مذاکره با امام خمینی، به نوفل لوشاتو آمدند. متن این مذاکره به شرح زیر بود:
کلود شایه: در ابتدای اقامت حضرتعالی، ما خدمتتان رسیدیم و قبلاً هم صحبت کرده و اطلاع دادیم که هیچگونه ممانعتی برای ماندنتان در فرانسه وجود ندارد.
امام خمینی: متشکرم.
کلود شایه: حضرتعالی فراموش نفرمودهاید که در دفعة قبل خطوط کلی جنبش را تشریح فرمودید. من در تماس خودم با مقامات عالیه، اهداف نهضت را به آنها منتقل کردم. در عین حالی که توجه داریم که مسائل حضرتعالی، مسائلی است مربوط به امور داخلی ایران، معذلک حالا آمدهایم عرض کنیم که ما به تمامی این مسائل توجه داریم و توجه کردهایم. شرایط قبلی به سرعت تغییر میکند و رو به جلوست و فکر نمیکنیم که باید به این مسائل مشغول شویم و توجه داشته باشیم. همکار من، که بیشتر از من صلاحیت دارد این بار، همراه من آمده است تا این توجهات را به نظر حضرتعالی برساند. وزیر امور خارجه (فرانسه) توجه خاص و عمیقی دارد که این شخص را همراه من به ملاقات جنابعالی فرستاده است.
ژاک روبر: از فرصت و ملاقاتی که به ما داده و ما را پذیرفتهاید تشکر میکنم و توجه شما را به این نکته جلب میکنم که همانطور که مسیو شایه گفتند، هدف ما دخالت در امور ایران نیست، بلکه منظور از این ملاقات و مذاکره کسب اطلاع است. دولت فرانسه علاقهمند است آنچه را که در دنیا اتفاق میافتد بفهمد و طبیعتاً در سیاست خود، مستقل عمل میکند. این اطلاعات را ما برای سیاست مستقل خود لازم میدانیم. ما، نسبت به مردم ایران علاقه قدیمی داریم. من، در وزارت خارجه فرانسه، مسئول امور خاورمیانه و امور ایران هستم. مسائل سختی که در ایران در ماههای گذشته رخ داده است توجه ما را به خود جلب کرده است. نفوذ قطعی شما در ایران ما را بر آن داشته است که خدمت شما برسیم و چند سئوال در این باره بکنیم.
اولین مطلب تحلیل کلی از مسائل ایران خصوصاً راجع به دولت بختیار و احتمال تشکیل شورای سلطنت است.
امام: مکرر گفتهایم که ما و ملت تحمل شورای سلطنت و شاه را نخواهیم کرد. تمامی بدبختیهای ما از شاه و رژیم سلطنت است. بختیار هم مثل اسلافش چند روزی خواهد بود و کنار خواهد رفت.
ژاک روبر: منظور شما این است که حتی رفتن شاه به خارج هم راهحل نیست؟
امام: خیر.
ژاک روبر: آیا استعفای کامل (شاه) موردنظر است؟
امام: استعفای کامل! او الآن هم کنار است. استعفا مطرح نیست. ما از اول او را قانونی نمیدانستیم. حالا هم که همه رأی به خلع او دادهاند، مردم رژیم سلطنت را نمیخواهند. همه را نفی کردهاند سلطنت خلاف قوانین ماست.
ژاک روبر: آنچه که ما از اول این بحران فهمیدیم رژیم سلطنت بر اساس قانون اساسی 1906 است و ادامه این رژیم از قبل است. مسئله اساسی عدم اجرای قانون است که قدرت مذهبی را در درجه اول قرار میدهد آیا این تغییر کرده است؟
امام: اصل قانون اساسی این است که سلطنت و همه رژیمها باید به تصویب مردم باشد. مسئله رژیم بدون رضایت مردم هیچ اساس ندارد. مردم الآن تماماً نه شاه و نه سلطنت پهلوی را میخواهند، و نه رژیم سلطنتی را. بلکه جمهوری، جمهوری اسلامی را میخواهند.
ژاک روبر: بنابراین آنچه مطرح است سلطنت این یا آن خانواده موردنظر نیست. آنچه در این قانون اساسی به جای سلطنت جایگزین میشود جمهوری – جمهوری اسلامی است. ممکن است بحثی درباره این جمهوری و اسلامی بکنید؟
امام: اصل جمهوری همین است که در مملکت شما هم هست که آراء عمومی مردم آن را تعیین میکند. اسلامی میگوییم چرا که قانون اساسی ما بر اساس آن است. قانون اساسی فعلی را بررسی میکنیم آنچه با اسلام موافق است میپذیریم و هر جا که تناقض دارد رد میکنیم. جمهوری است یعنی دموکراتیک، و اسلامی است یعنی قانون آن اسلامی است.
ژاک روبر: به جز ریاست جمهور آیا نظرتان حضور پارلمان، و احزاب و مقابله احزاب هم هست؟
امام: بله. همه اینها هست.
ژاک روبر: آیا تغییر مثل فرانسه است؟
امام: بله، همین طور است اما قانون ما اسلام است.
ژاک روبر: فرض کنیم که شاه رفته است. در چنین شرایطی کسانی که قدرت را در مرحله انتقالی به دست میگیرند تا انجام انتخابات آیا در دست مذهبیها خواهد بود یا کسانی که مورد تأیید مذهبیها باشند؟
امام: در دست کسانی که ما تعیین میکنیم و کسانی خواهند بود که شورایی آنها را تعیین خواهد کرد.
ژاک روبر: از شرایط فعلی ایران متأسفم. آخرین سئوال ما درباره ارتش است. نظر شما چیست؟ آن را حفظ خواهید کرد؟ قدرت مذهبی با ارتش کنار میآید؟
امام: با اصل ارتش مخالفتی نداریم. هر کشوری ارتش لازم دارد. ارتش را باید تصفیه کرد. اشخاصی استفادهجو هستند و خائناند. اما جناحهای دیگر خدمتگزار به وطن هستند و باید محفوظ بمانند. البته ارتش با این عرض و طول که بیشتر بودجه مملکت را فرو میبرد قابل تحمل نخواهد بود.
ژاک روبر: ما در این مسافرت (منظور مسافرت وزیر امور خارجه فرانسه به کشورهای همسایه ایران است) به کشورهای عربی اطراف خلیج رفته بودیم. از مسائل مربوط به ایران سخت ناراحتند که عدم ثبات ایران همه منطقه را به هم میزند. شاه حسین هم وقتی به فرانسه آمد از همین مسائل نگران بود، شاید هم حافظ اسد، که چه خواهد شد. مورد علاقه است که بدانیم به نظر حضرت آیتالله در آینده وضع ثبات منطقه چه خواهد شد. به علت اهمیت آن برای دنیا و وزن ایران در منطقه و دنیا، ثبات ایران را چگونه حفظ میکنید؟
امام: ثبات ایران با نبودن شاه بهتر حفظ میشود. بدون شاه عدم ثبات را به وجود آورده است، و تمامی ابعاد ملی، سیاسی و اجتماعی ایران فروریخته است. اینها باید در مدتی ترمیم گردد. اما در مورد ثبات منطقه، دولت ایران وضع ژاندارم را نخواهد داشت که برای حفظ مصالح دیگران امنیت را حفظ کند. اما ایران با سایر کشورهای منطقه در حفظ آرامش و ثبات همکاری خواهد کرد.
ژاک روبر: یکی از کشورهایی که با ما صحبت میکرد، اظهار نگرانی میکرد که تحولات اخیر ایران ممکن است موجب تجزیه ایران بشود. آیا چنین چیزی امکانپذیر است؟
امام: این تبلیغات و تشبثات شاه است. دروغ است واقعیت قضیه این است که هرگز احتمال چنین چیزی نیست و واقعیت ندارد.
ژاک روبر: مسئله مورد سئوال این است که روسیه قدرت بزرگ جهانی همسایه شماست که قرارداد 1921 را با ایران دارد و به موجب آن هر کشوری که به خاک ایران نیرو پیاده کند یا نیروهایی به مرزهای ایران نزدیک شوند و خطری برای روسیه باشد آنها به ایران نیرو وارد خواهند کرد. با توجه به اینکه روسها از این قرارداد صحبت میکنند و آمریکاییها ناوهای جنگی خود را به خلیج فارس آوردهاند. این سئوالها مطرح میگردد.
امام: این قرارداد (با روسها) اصل آن غیرقانونی است اصل آن هم امکان به وجود آمدن را ندارد. آن طور نیست که هر کدام از این دو اجازه بدهند که دیگری وارد شود وقتی جنبش به حرکت درمیآید باید تمامی جوانب آن را بپذیرد.
ژاک روبر: دولت فرانسه مخالف جنگهای ابرقدرتهاست.
امام: ما هم مخالفیم.
ژاک روبر: در بین کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه کارهایی در حال انجام است. کارهایی انجام میشود در سطح سازمان ملل متحد و سایرین، که ما هم جزو آنها هستیم، تمام خارجیهای مقیم تهران نگران وضع آینده هستند که آیا این روابط ادامه خواهد یافت؟ چه خواهد شد؟ برخی اقلیتهای مذهبی، خصوصاً یهودیها ابراز نگرانی کردهاند نظرتان چیست؟
امام: بعد از استقرار حکومت اسلامی، قراردادها مورد بررسی قرار خواهند گرفت. آنچه که مورد قبول باشد و به مصالح ما باشد قبول میکنیم. خارجیها و اقلیتها همه محترمند. اقلیتهای مذهبی در اسلام احترام دارند، آزادی دارند. بدانید آنها بهتر به زندگی خود ادامه خواهند داد. نماینده یهودیان آمد اینجا و من به آنها اطمینان دادم که با آنها به احترام رفتار خواهد شد.(4)
پینویسها:
1- ترجمه متن فارسی رئیس شهربانی کل جمهوری فرانسه بدین شرح است:
جمهوری فرانسه – شهربانی کل
دفتر رئیس شهربانی – پاریس 14 اکتبر 1978
نظر به ماده ال – 12-184 مقررات اجتماعات؛ نظر به طرح تجمعی که برای روز یکشنبه 15 اکتبر 1978 ساعت 9 تا 12 در یکی از سالنهای «انجمن تشویق» به نشانی پاریس، میدان سنژرمن دپره، پلاک 4 با حضور آیتالله خمینی از ناحیه اطرافیان ایشان در نظر گرفته شده است، با توجه به اینکه اجتماع مورد بحث در حضور آیتالله خمینی میتواند اخلال در نظم عمومی ایجاد نماید، مقرر میدارد:
1) اجتماع فوقالذکر در حضور آیتالله خمینی در 15 اکتبر 1978 در تالار و انجمن تشویق ممنوع است و ممنوع خواهد بود.
2) آقای مدیرکل پلیس شهرداری و مأمورین تحت فرمان ایشان، مسئول اجرای این تصمیم میباشند.
2- اشاره به اعلامیه آیتالله خمینی در آستانه ماه محرم. در این اعلامیه از همه قشرها خواسته شده بود، با ادامه تظاهرات و اعتصابها به مبارزه خود تا سرنگونی رژیم شاه ادامه دهند. مردم از دادن مالیات خودداری کنند، سربازان از دستور فرماندهان سرپیچی نمایند، کارکنان شرکت نفت از صدور نفت به خارج جلوگیری نمایند...
3- از یادداشتهای دکتر ابراهیم یزدی. کپی مذاکرات نزد مؤلف است.
4- گروهی از نمایندگان یهودیان ایران به پاریس آمدند و در ملاقات با امام، سئوال و جوابی که با ایشان داشتند ضبط کردند و به ایران بردند.
رئیس کل شهربانی – پیر سوموی
تاریخ بیست و پنج ساله ایران (از کودتا تا انقلاب) سرهنگ غلامرضا نجاتی، مؤسسه فرهنگی رسا، صص 162 تا 171
نظرات