پرونده تحلیل و بررسی کتاب «ایستگاه خیابان روزوِلت»
«ایستگاه خیابان روزولت» کتاب مرجع در موضوع تسخیر لانه است
24 بازدید
تقریظ حضرت آیتالله خامنهای بر کتاب «ایستگاه خیابان روزوِلت» روز چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳ منتشر شد. این کتاب روایتی مستند از تسخیر سفارت آمریکا در تهران به قلم محمد محبوبی است که در ۶۰۸ صفحه توسط مؤسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی به چاپ رسیده است. در بخشی از متن تقریظ آمده است: «این، گزارشی متقن و پرفایده از یک حادثهی مهم در تاریخ انقلاب یعنی تسخیر لانهی جاسوسی در سال ۵۸ است. این کتاب پُرکنندهی یکی از خلأهای رسانهئی و تبلیغاتی ما است.» به همین مناسبت رسانهی KHAMENEI.IR در گفتاری از آقای رضا سیفاللهی، عضو شورای مرکزی دانشجویان پیرو خط امام و از فعالان اصلی تسخیر لانهی جاسوسی آمریکا در تهران، ویژگیهای کتاب «ایستگاه خیابان روزوِلت» را بررسی کرده است.
بسم الله الرحمن الرحیم
خداوند متعال میفرماید:«یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ وَقُولُوا قَوْلًا سَدِیدًا»؛ خطاب به مؤمنین که تقوا داشته باشید و قولی استوار بگویید. قول سدید یعنی قول صواب، مستحکم، قولی که باطل در آن راه ندارد. وقتی فقیه عالیمقام، مرجع تقلید، رهبر انقلاب و کسی که عاشق کتاب خواندن و مطالعه است، این عبارتها را به کار میبرند، جناب آقای مؤلف، این عبارتها برای شما مبارک باشد. ایشان عبارات عجیبی در تقریظ به کار بردهاند. نکته مهمتر این آیه، این است که آثار این کار عجیب است. شما حالا این اثر را پدید آوردید، دو سال محرومیت از خانواده و زحمات کشیدهاید، اما آثار کتاب شما در آینده ظاهر میشود. آیه میگوید: «یُصْلِحْ لَکُمْ أَعْمَالَکُمْ». وقتی این تبیین جهادی صورت گرفته، راجع به پدیدهای که دشمن بیش از ما روایت کرده، آثارش در آینده بهتر مشخص میشود.
دشمن بیرحمانه و بیش از ما در زمینه روایت از تسخیر لانه جاسوسی کار کرده است. متأسفانه برخی از ایادی داخلی دشمن نیز در این زمینه نقش دارند. با یکی از اساتید دو ساعت در رادیو مناظره مستقیم داشتم، ایشان استاد روابط بینالملل هستند. جمله اول را بیرحمانه آغاز کرد. من هم نمیدانستم که طرف بحث من، اینطور است. در ابتدای مناظره گفتم ۱۳ آبان را به ملت تبریک میگویم. ایشان ابتدای صحبت گفت تسلیت میگویم و بحثش را شروع کرد.
حضرت آیتالله خامنهای در تقریظ بر کتاب «ایستگاه خیابان روزوِلت»، اشاره کردند که این کتاب خلأ رسانهئی و تبلیغی را مرتفع میکند. این عبارت بلندی است. رهبر انقلاب اسلامی در مورد کتابهایی که منتشر میشود، بهروز هستند و بسیار به مطالعهی کتاب اهتمام دارند. ایشان با دقت تمام این اظهارنظر بلندمرتبه را عنوان کردند که روایت صادقانهای است، روایت مستحکمی است و خلأ رسانهای و تبلیغی را نسبت به حادثهی بزرگ تسخیر لانهی جاسوسی تا حدود زیادی مرتفع کرده است. انصافاً امروز هم که جلسهی رونمایی از این کتاب برگزار شد، عزیزانی که این کتاب را با نگاه نقادانه خوانده بودند، تعبیرشان همینطور بود.
دانشگاهها در آن مقطع سال ۵۸ در ناامیدی به سر میبردند. در آن زمان، منافقین به مواضع امام و انقلاب حمله میکردند. چپها، کمونیستها و تودهایها هم در دانشگاه ما فعال بودند. سؤال داشتند که چرا دولت موقت این کار را میکند؟ چرا به الجزایر میرود و با برژینسکی ملاقات میکند؟ چرا این کار را میکند؟ چرا آن کار را میکند؟ یعنی واقعاً ما منفعل بودیم و نمیدانستیم باید چه کار کنیم. در سطح کشور هم غائله کردستان، غائله گنبد بود، غائله خلق عرب و غائلههای مختلف درست شده بود. کارخانجات به هم ریخته بودند، مساجد و مدارس به هم ریخته بودند، اصلاً یک آشفته بازار بود. واقعاً با این توطئههای داخلی ما را مشغول میکردند که هیچ کاری نتوانیم بکنیم. ما هم در آستانهی تدوین قانون اساسی کشور بودیم، ساختار پیدا نکرده بودیم. مردد بودیم چون بالاخره نمیدانستیم انقلاب میخواهد چه کار کند. سیستم اطلاعاتمان هم منحرف شده بود و ساواک که نمیخواستیم ادامه بدهد، منحل شده بود و فراری بودند.
امام رضوانالله تعالی علیه فرمودند: تسخیر لانه انقلابی بزرگتر از انقلاب اول بود. ما میگوییم انقلاب دوم، اما انقلاب دوم حرف امام نیست. اشکالی هم ندارد، ایرادی هم ندارد. انقلاب بزرگتر از انقلاب اول هم انقلاب دوم است. رهبری که یک انقلاب پیروز را از کام شوروی و آمریکا و دشمنان بیرون آورد و یک نظام مستقر کرده بر مبنای اسلام و رأی مردم، ایشان میگوید بزرگتر از انقلاب اول است.
حال چرا تا به حال چنین اثر مستندی تولید نکردیم؟ به نظرم میآید که ما خیالمان راحت بود از اینکه این حرکت تسخیر لانهی جاسوسی، اثر خودش را کرده و خواهد کرد و نیازی به تشریح ندارد. غافل از آنکه دشمن برای تخریب این کار بزرگ دست بهکار شده و شد. فیلمها ساخت، کتابها نوشت و اسناد جعلی منتشر کرد. ما الان باید همهی اینها را جمع کنیم و جواب بدهیم. این کار، اولین گام مستندی بود که در این کتاب مؤلف محترم برداشتند.
من به عزیزان دانشجو و دانشگاهیان و قشرهای مختلفی که دنبال پیدا کردن جواب سؤالات خود در مورد تسخیر لانه جاسوسی هستند، توصیهی اکید دارم که حتماً این کتاب را بخوانند. این کتاب روان و بسیار ارزشمند است و به اسناد تکیه دارد. این کتاب، یک تاریخ شفاهی نیست، بلکه تکیه به اسناد دارد. مهمترین روشی که اتخاذ کردند این است که از اسناد دشمن، اسناد کسانی که سعی کردند در این چند سال بعد از تسخیر لانهی جاسوسی قرائتهای مخالف و مغرضانهای داشته باشند، استفاده کردهاند. آن اسناد را دیده و با شهامت خوانده و با استدلال و اتقان جواب مستند آن حرفها را در این کتاب، ارائه دادهاند. بنابراین، روایت این کتاب یک روایت واقعی، صادقانه، متعادل و به دور از افراط و تفریط و حبّ و بغض است.
کتابهای بسیار محدودی که ما تا به حال منتشر کردهایم، بیشتر خاطرهگویی بوده و آن اتقان مقابلهی اسناد را ندارد. خاطرهگویی این ویژگی را ندارد که ببینیم دشمن و مغرض و مخالف چه گفته و ما خودمان را با استدلال مسلح کنیم تا بر آنها فائق آییم. این کتاب این نقش را دارد و این کار را کرده و این ویژگی بسیار مهمی است که این کتاب دارد. این یک کتاب مرجع است، بهتر از این را من سراغ ندارم. بعدها باید از آن بهرهبرداریهای زیادی صورت بگیرد. چون مستند به اسناد است. مطالب ضد و نقیض را مقابله و تقاطع داده است. یک نتیجهگیری بسیار صادقانهای استخراج کرده و نهایتاً تحلیل سیاسی امنیتی ارائه داده است. این کتاب برای کشور، دستگاههای اطلاعاتی، جامعهی دانشگاهی، جامعهی سیاسی کشور و نخبگان بسیار مهم است. این کتاب باید تبدیل شود به زبان نوجوانان و جوانان؛ دانشآموزان بتوانند از آن استفاده کنند.
حق مطلب را رهبر انقلاب اسلامی در تقریظ ادا کردهاند، من واقعاً کمتر تقریظی را از ناحیهی معظّمله به این استحکام دیدهام. معلوم است ایشان از استحکام این کتاب لذّت بردهاند و خلأ این کتاب را احساس کردهاند. برای خود من، با اینکه از زوایای تسخیر لانهی جاسوسی کاملاً مطلع هستم و در جریان هستم، رونمایی امروز یک روز تاریخی بود. واقعاً فکر میکردم امروز دوباره این حرکت بزرگ را انجام دادم. اثر این کتاب گرانبها و اثر فاخر برایم خیلی مهم بود.
نظرات