هشت هزار سال حیات در بخشهایی از جیرفت


3467 بازدید

 مدیر پایگاه باستان شناسی جنوب شرق کشور گفت: انجام کاوش های باستان شناسی در دشت اسفندقه شهرستان جیرفت مشخص کرد قدمت استقرار بشر در این منطقه بیش از هشت هزار سال است.

 نادر علیدادی سلیمانی روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: سومین دوره از کاوش های باستان شناسی جیرفت از نیمه دوم مرداد امسال در تپه باستانی گاوکشی اسفندقه آغاز شد.
وی خاطرنشان کرد: این کاوش توسط کارشناسان میراث فرهنگی و فارغ التحصیلان رشته باستان شناسی و علوم میان رشته ای از دانشگاه های مختلف ادامه دارد.
وی با اشاره به کاوش های انجام شده در 2 فصل گذشته گفت : در 2 فصل گذشته هیات باستان شناسی پیش از تاریخ دشت اسفندقه جیرفت، به نتایج ارزشمندی رسیده که دست یافتن به استقرارهای انسانی در دوره نوسنگی این دشت از جمله یافته های تیم باستان شناسی است.
سرپرست تیم باستان شناسی جیرفت افزود: با کاوش های باستان شناسی 2 فصل گذشته در دشت اسفندقه ثابت شد که قدمت استقرار در منطقه به هشت هزار و 180 سال بر می گردد.
وی تصریح کرد: این یافته ها نشان می دهد قدیمی ترین استقرار جنوبشرق کشور در دشت اسفندقه و تپه گاو کشی بوده است.
علیدادی سلیمانی گفت: وجود آثار معماری با پلان منظم و از پیش طراحی شده از یافته های این تیم است.
وی افزود: در این کاوش ها مصالحی چون خشت و چینه بدست آمده که گویای استقرار دائم است و کارگاه های تولید، ابزار و از آن مهمتر فضاهایی که از آن می توان به نام معبد یاد کرد، بدست آمده است.
وی گفت: یافته های ارزشمندی شامل شمار محدودی پیکرک های حیوانی، پیکرک های انسانی، ریز تیغه ها، ابزار سنگی چون تیغه ها و مهره های تزئینی از جنس صدف و سنگ در این کاوش ها بدست آمده است.
مدیر پایگاه باستان شناسی جنوبشرق ادامه داد: این کشفیات از آن حکایت دارد که ساکنان این منطقه با فنون تولید ابزار و اشیاء و معماری همگن آشنایی داشته اند.
وی گفت: بر پایه پژوهش های صورت گرفته و نتایج به دست آمده سابقه استقرار در این محل، معماری و دست ساخته های هنری و کاربردی در این فصل تداوم خواهد یافت.
فرماندار جیرفت هم گفت: در دهه هفتاد و با کاوش های باستان شناسی در جیرفت باستان شناسان به تمدن جدیدی دست یافتند.
احمد امینی روش افزود: لوح خطی کشف شده در آن زمان نشان دهنده این بود که تمدن هلیل رود یکی از خاستگاه های بشری بوده است که این کاوش ها و یافته های بدست آمده معادلات باستان شناسان را به هم ریخت.
وی با اشاره به وقفه چند ساله در انجام کاوش های باستان شناسی در جیرفت بیان کرد: جای امیدواری است که دوباره این کاوش ها در بخشی از این تمدن عظیم و در دشت اسفندقه آغاز شده است.
وی گفت: با توجه به اینکه تمدن این منطقه که یکی از قدیمی ترین تمدن های بشری است در دل خاک نهفته شده، باید زمنیه معرفی هرچه بیشتر آن به سایر جهان فراهم شود زیرا تحقق این امر رونق گردشگری و آبادنی منطقه را به همراه خواهد داشت.
فرماندار جیرفت ادامه داد: در این زمنیه از حضور تیم های باستان شناسی استقبال می کنیم و آماده هر گونه همکاری با باستان شناسان هستیم.
دشت اسفنده در فاصله 70 کیلومتری مرکز شهر جیرفت واقع شده و یکی از مناطق خوش آب و هوای این شهرستان است.
جیرفت در 230 کیلومتری جنوب کرمان است.


ایرنا