من وقت شناسم


1793 بازدید

من وقت شناسم
موضوع : گلپایگانى



از : 21 تاریخ 19/7/48

به : 316 شماره : 3176/21

عصر یکشنبه ساعت 9 بعد از ظهر به شخص ناشناسى که در منزل با وى ملاقات نموده بود ضمن اشاره به تمام مطالب گذشته از جمله مسافرت به مشهد و سخنرانى مسجد اعظم و اعلامیه دادن و تلگراف نکردن اظهار داشت آیا این روش مملکت است اینها دائما مبارزه با آیات قرآن مى‏کنند و من طى نامه‏اى نوشتم که این کارها مخالف قرآن است این سپاه دانش زنان صحیح نیست چون من وقت شناسم و مى‏دانم وضع دولت فعلاً چطور است لذا به موقع اعلامیه دادم و منبر هم رفتم و رادیو بغداد هم مطالب ما را نقل کرد و گفت. گلپایگانى اضافه کرد ما با این سازمانیها دعوایمان شده است براى اینکه این رئیس سازمان آمد اینجا و گفت شما مى‏توانید جلوگیرى کنید از این طلاب و من خیلى ناراحت شدم و گفتم شما مى‏خواهید با دین مبارزه کنید.

رئیس سازمان گفت شما واقعا عقیده‏تان این است که ما مى‏خواهیم دین را تضعیف کنیم من گفتم با چشم دارم مى‏بینم سپس گلپایگانى گفت من روى منبر صحبت کردم و اعتراض نمودم قصدم شاه بود منتها اسم آن را نبردم و اضافه کرد این رئیس سازمان آدم مرموزى است مى‏خواست از ما استفاده ببرد.

گلپایگانى افزود این دولتیها مى‏خواهند از ما انتفاع ببرند ولى نمى‏توانند یک روز آقا شیخ عباسعلى اسلامى اینجا آمده بود فورا سازمان تلفن کرد به منزل ما گفت شیخ عباسعلى اسلامى چکار داشت عجبا آخر به شما چه اسلامى چه کار داشت مگر ما هر کارى در منزلمان بشود باید به شما اطلاع دهیم فکر مى‏کنند ما هم مأمور هستیم خلاصه من خیلى دلم درد آمده که این با من لجبازى مى‏کند این مى‏خواست منزل ما را شعبه سازمان بکند.

گلپایگانى اضافه کرد اینها هر چه فشار آوردند که من تلگراف کنم چه مستقیم و چه غیرمستقیم بالاخره تلگراف نکردم این جریان هم عین جریان تقسیم اراضى1 شده بود که مرتب رعیت‏ها راوادار مى‏کردند که به ما تلگراف کنند که شما مخالفت نکنید و بگذارید ما زمین‏دار بشویم.

گلپایگانى افزود بعد روزنامه‏هاى ایران نوشتند حکیم به شدت مریض شده ما یک تلگراف کردیم فورا جواب آمد بعد گفت اگر دولت عراق بفهمد دولت ایران طرفدار حکیم است بدتر اذیت مى‏کند و خواهند گفت دولت ایران تحریک مى‏کند بنابراین این اقدامات چه فایده‏اى دارد.

در مورد رودخانه (اروندرود) اگر حرف ما اثر ندارد چرا حرف بزنیم و اگر اثر دارد یک رودخانه جزو ایران باشد یا عراق مهم نیست ارزشى ندارد که خون مسلمانها ریخته شود زیرا هر دو طرف مسلمان هستند آقاى شریعتمدارى تلگراف کرد و آن زنه در مجلس از شریعتمدارى اظهار تشکر نمود و وکیل قم هم در مقابل صحن اسم شریعتمدارى را برد و تجلیل کرد ولى دستور دادند روزنامه به من توهین کند و بعد هم ما را ول نکردند و مشهد رفتیم سازمانیها دنبالمان جمع شدند و ترسیدند ما شلوغ کنیم.

نظریه منبع : نظرى ندارد.

نظریه رهبر عملیات : مفاد گزارش صحت دارد. ارم

نظریه امنیت داخلى : مفاد گزارش صحیح است گلپایگانى فعلاً سیاست سکوت دارد لکن در ملاقاتهاى خود با اشخاص به محدودیتهاى خود اشاراتى مى‏کند و انتقاداتى مى‏نماید.

رئیس ساواک : فعلاً نظرى نیست. مهران

در پرونده گلپایگانى بایگانى شود ـ اوانى

آقاى اوانى ـ بهره‏بردارى ضمنا ساواک قم در صورت امکان ملاقات کننده را شناسائى نماید. 22/7



1ـ اصلاحات ارضى یکى از عمده‏ترین اصول سیاست استعمار جدید بود که در تمام کشورهاى تحت سلطه استعمار از آمریکاى لاتین تا آسیا و آفریقا به وسیله حکومت این کشورها به صورت تقریبا مشابه به اجرا درآمد. شاه در 1341 ه ش از یک سو به منظور جلب اعتماد سرمایه‏دارى آمریکا و نشان دادن موافقت و همکارى خود با استراتژى جدید و گشودن بازارى تازه براى اقتصاد غرب و از سوى دیگر براى کاهش وخامت اوضاع داخلى و جلوگیرى از گسترش نارضایتى مردم که خطر انفجارات اجتماعى در پى داشت، برنامه «اصلاحات ارضى» را به عنوان اولین اصل از اصول ششگانه «انقلاب شاه و مردم»! در کشور آغاز کرد و اقتصاد ایران را به ورشکستگى کشانید. «اصلاحات ارضى» در ایران که با سرمایه‏گذارى خارجى و عمدتا آمریکایى در بخشهاى تجارت و صنایع وابسته همراه بود، آسیب شدیدى بر کشاورزان ایران وارد آورد به طورى که کشور در طى چند سال از مقام صادرکننده گندم به یک کشور وارد کننده عمده گندم تبدیل شد! از سوى دیگر بر اثر مهاجرت روستائیان به شهرها و جذب آنان به عنوان نیروى کار ارزان توسط صنایع و سرویسهاى خدماتى وابسته طى 11 سال (1345 تا 1356) 000/20 روستاى ایران خالى از سکنه گردید. ر. ک : کوثر، مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینى (س)، چاپ چهارم، تابستان 1378، ج 2، ص 38.