اولین دانشنامه مزارات ایران


1833 بازدید

اولین دانشنامه مزارات ایران

مزارنگاری در ایران و برخی از سرزمینهای اسلامی پیشینه طولانی دارد.
کتاب‌هایی مثل شدّ الازار فی حطّ الاوزار عن زوّار المزار جنید شیرازی و ترجمه آن به نام هزار مزار در معرفی مزارات شیراز، مقصد الأقبال السلطانیّه سید عبدالله حسینی در معرفی مزارات هرات و روضات الجنان نوشته کربلایی تبریزی در معرفی بقاع متبرکه تبریز و دیگر کتاب‌هایی که به معرفی و شناسایی مزاراتِ شهرهایی مانند کرمان، اصفهان و قزوین اختصاص دارند. علاوه بر اینکه در تاریخ‌های محلی، منابع انساب و تاریخ‌های عمومی نیز درباره‌ی مزارها و بقاع متبرکه سخن به میان آمده است.
به عنوان گام نخست در مزار شناسی و تدوین دانشنامه مزارات ایران، این کتاب که به معرفی بخش کوچکی از بقاع مربوط به امامزادگان، عرفاء، حکما، فقها، شعرا و رجال سیاسی 22 استان کشور اختصاص دارد و از آن میان بیشترین تمرکز متوجه خراسان رضوی است؛ منتشر شده است.
اساس تدوین این نوشتار، تقسیمات سیاسی استان ها و شهرستان های کشور در حال حاضر می باشد و برای انجام این پژوهش، از 470 ماخذ معتبر و اسناد و مدارک محلی و در مواردی از شفاهیات مردمی استفاده شده است.
فهرست مطالب کتاب از استان آذربایجان شرقی آغاز و به یزد ختم شده است همچنین در هر استان به تفکیک شهر مزارات بیان شده است. در انتها نیز شجره‌نامه‌ها، نمایه‌ها شامل نمایه اشخاص، اماکن و کتاب‌ها و در پایان نیز اسناد و تصاویر آمده است.
دفتر اول «مزارات ایران» توسط گروه تراجم و انساب زیرنظر غلامرضا جلالی در قطع رحلی منتشر شده است.
این کتاب در هزار نسخه توسط انتشارات بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی منتشر شده که به قیمت 180000 ریال به بازار عرضه شده است.
شماره ثبت این کتاب در کتابخانه شماره یک مجلس شورای اسلامی 496886 می‌باشد.