هفدهمین شماره گذرستان منتشر شد
به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، نشریه گذرستان به همت موسسه مطالعات و پژوهشهای سیاسی تولید و منتشر میشود. در جدیدترین شماره این نشریه الکترونیکی آمده است: «دانشگاههاى کشور در آغاز منحصر به طبقه ممتاز و اعضاى نظام حاکم بود. ترکیب بافت دانشجویى در دهههاى چهل و پنجاه شمسى به تدریج دچار تغییر شد و همین امر زمینهساز ایجاد تحرک و جنبش دانشجویى کشور گردید و در نتیجه، دانشگاههاى کشور در تحولات منجر به پیروزى انقلاب اسلامى و رخدادهاى پس از آن، نقش فعالى داشتند.»
در این نشریه درباره واقعه تاریخی 16 آذر نوشته شده است: «اما در 16 آذر 1332 و بـعـد از کـودتـاى 28 مـرداد، رژیـم وابسته که توانسته بود با کمک اربابان و دلارهاى آمریکایى بر اریکه قدرت باز گردد، درصدد بر آمد تا پایههاى حکومت خود را تثبیت کند. "آیـزنهاور" رییس جمهورى آمریکا طى نطقى در کنگره آمریکا، کودتاى 28 مرداد را چنین توصیف کرده بود؛ پیروزى سیاسى امیدبخشى نصیب قواى طرفدار تثبیت اوضاع و قواى خونخوار استبداد یعنى قواى آزادى شد و بر اساس همین معنا دولت مصدق را که از قضا بسیار به آمـریـکـا دل بـسـتـه بـود، بـه مـسـلخ اسـتـبـداد سـتـمـشـاهـى کـشـانـیـد. نـیـکـسـون مـعـاون رییـس جـمـهـورى آمـریـکـا؛ سـال 1332، راهـى ایـران گردید.
تـظـاهـرات دانـشـجـویـان دانشگاه تهران، به عنوان اعتراض به ورود دنیس رایت، کاردار جدید سفارت انگلیس در ایران از روز 14 آذر 1332، آغاز گـردیـد. دانـشجویان دانشکدههاى حقوق و علوم سیاسى، علوم، دندانپزشکى، فنى، پزشکى و داروسازى در دانشکدههاى خود، تظاهرات پرشورى عـلیـه رژیـم کودتا برپا کردند. رژیم که به خوبى از خشم ملت و خصوصا دانشجویان نسبت به خود و اربابان آمریکاییاش آگاه بود، با تمام قوا متوجه دانشگاه شد. 15 آذر تـظـاهـرات بـه خارج از دانشگاه کشیده شد و ماموران انتظامى، در زد و خورد با دانشجویان، شمارى را مجروح و گروهى را دستگیرى و زندانى کردند.
صـبـح روز 16 آذر 1332، گـارد رژیم براى اولینبار وارد صحن دانشگاه شد تا فریاد مخالفان را در گلو خفه کند. ماموران گارد با حمله به دانشجویان بىپناه ، سه تن از آنان را به شهادت مىرسانند.»
در این شماره از نشریه گذرستان مقالاتی با عنوانهای «16 آذر و حافظه تاریخی ملت ایران»، «16 آذر، نقطه عطف جنبش دانشجویی»، «انتخابات و جریان دانشجویی»، «انقلاب اسلامی و بصیرت جنبش دانشجویی»، «انقلاب اسلامی و جنبش دانشجویی»، «بازخوانی حادثه تلخ 16آذر 1332»، «بررسی اجمالی جنبش دانشجویی»، «بررسی نقش جنبش دانشجویی در تحولات سیاسی کشور بى ریشگى قومیت گرایى در جنبش دانشجویى ایران»، «تاثیر تفکر شهید مطهری در پیوند میان جنبش دانشجویی و امام خمینی»، «جنبش دانشجویی ایران» و «جنبش دانشجویی در دوره رضاخان» منتشر شده است.
همچنین «جنبش دانشجویی در انقلاب اسلامی»، «جنبش دانشجویی در بستر تاریخ»، «جنبش دانشجویی در دوران پهلوی دوم»، «جنبش دانشجویی و بازجست درونزای انقلاب فرهنگی»، «جنبش دانشجویی و تاثیر از آموزههای امام در جریان نهضت پانزده خرداد»، «جنبش دانشجویی و جریان سوم روشنفکری»، «جنبش دانشجویی و منافع ملی»، «جنبش دانشجویی چگونه میتواند پاسخ گوی دغدغههای رهبری باشد»، «جنبش دانشجویی»، «حمله مزدوران شاه به دانشگاه تهران»، «دانشجو و مبارزات ضد سلطنت»، «دانشجویان و انقلاب اسلامی ایران»، «رسالتهای جنبش دانشجویی ایران»، «روایت آیتالله خامنهای از تاریخچه جنبش دانشجویی»، «روایت شهید چمران از ۱۶ آذر ۱۳۳۲»، «دانشگاه تهران»، «روز دانشجو چطور روز دانشجو شد»، «روز دانشجو»، «روز ۱۶ آذر ۱۳۳۲ در دانشگاه تهران چه گذشت؟»، «سازمان مجاهدین خلق و جنبش دانشجویی»، «سخن نخست»، «سه متفکر معاصر و دانشجویان(امام خمینی، استاد مطهری، دکتر شریعتی)»، «شانزده آذر ربطی به ورود نیکسون نداشت»، «شانزده آذر ۱۳۳۲ به روایت روزنامه اطلاعات»، «شانزده آذر، سخنی با جنبش دانشجویی ایران» و «شانزده آذرهای پیش از انقلاب، از مراسم سکوت تا سالگردهای پرتنش» از دیگر مقالات هفدهمین شماره نشریه الکترونیکی گذرستان به شمار میآیند.
ایبنا
نظرات