میراث یک شهر از روزهای «سرب گداخته»؛ اینبار از زبان قربانیان
«غزه بازگشت را میخواند» مجموعهای است از داستانهای 15 تن از نویسندگان جوان در شهر غزه که توسط رفعت الاریر، از فعالان فرهنگی و ادبی فلسطین، ویرایش و منتشر شده است. این اثر حاوی مجموعهای از داستانهای این نویسندگان جوان، خاطرات، دیدهها و شنیدههای آنها از روزهایی است که غزه خود را زیر سایه شوم سانسورهای رسانههای غربی و اسرائیل میدید و تجربه میکرد.
«غزه بازگشت را میخواند»، اثری است که در آن تعدادی از جوانان فلسطینی که نمایندهای از تمامیت جامعه رنج دیده غزه هستند، تجربیات ناگوار خود از روزهایی که زیر سایه عملیات «سرب گداخته» شب را به رزو سپری کردهاند، رواتی میکند. داستانهایی که حاصل تجربه هر فلسطینی در سالهای 2008 و 2009 است.
داستان برای بسیاری از نویسندگان این کتاب، صرفاً جنبه تخیلی وسرگرمکنندگی ندارد، واقعیتی است از نهاد یک جامعه که اینبار در قالب داستان روایت شده تا شاید از رهگذر آن صداهایی که تاکنون شنیدنش ممنوع شده بود، حرفهایی که رساندنش به دیگران با محدودیتهایی همراه بود، به گوش دیگران برسد؛ هرچند معلوم نیست که اینبار چقدر شانس با داستاننویسان و آثارشان همراه است تا بتوانند از قِبَل سکوت رسانههای غربی تنها با یک کتاب حرف خود را به مردم خارج از مرزها برسانند.
15 نویسنده جوان تلاش دارند تا از قبل آثارشان صدای سانسور شده خود را به گوش دیگران برسانند و یا دست کم خاطرات تلخ فلسطینیها در این برهه زمانی را در قالب اثری ادبی و هنری حفظ کنند. در دل هر یک از داستانهای این کتاب، روایتی از شخصیتهای مختلف یک شهر بیان میشود؛ شهری که روزگاری در خود خانوادههای شاد را در دل خود جای داده بود و اینک نگران فرزندانش است. راوی داستانها متفاتاند از این جهت میتوان در دل هر یک از داستانها تجربه زن، پیرمرد و یا کودکی خردسال از عملیات «سرب گداخته» علیه مردم عادی را شنید.
«غزه بازگشت را میخواند»؛ داستان غزه اینبار از زبان قربانیانی است که به جز معدود مواردی مجال یافتهاند تا حرف خود را به جهانیان برسانند. داستانهای این اثر مقاومت، جسارت و تلاش ملتی را برای حفظ داشتههای خود به تصویر میکشد.
تسنیم
نظرات