ارایه 8 هزار جلد کتاب تخصصی و 500 هزار کتاب الکترونیکی


1727 بازدید

ارایه 8 هزار جلد کتاب تخصصی و 500 هزار کتاب الکترونیکی

به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) و کتابخانه تخصصی امام رضا(ع) با مساحتی افزون بر یک هزار و 200 متر مربع در بن‌بست شیخ بهایی حرم مطهر امام رضا(ع) واقع‌اند.این دو کتابخانه با ارایه منابع غنی و تخصصی 24 ساعت به علاقه‌مندان خدمات ارایه می‌دهند. مخازن این دو کتابخانه به صورت باز اداره می‌شوند و میزبان محققان و پژوهشگران از سراسر کشورند.

«حسن محکی» مسوول کتابخانه اهل بیت(ع) درباره تاریخچه تاسیس کتابخانه اهل بیت(ع) می‌گوید: «پیش از این ساختمان کتابخانه عمومی گوهرشاد در این مکان واقع بود اما سال 1389 بنا بر دستور تولیت آستان قدس رضوی مبنی بر تاسیس یک کتابخانه تخصصی در حرم مطهر،نام و هویت  این کتابخانه به کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) تغییر یافت و همزمان با ولادت امام هادی(ع) کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) به صورت شبانه‌روزی کار خود را آغاز کرد.» 

تمامی کتاب‌های ویژه اهل بیت(ع) و نیز کتاب‌هایی که در رده اسلام و مرتبط با اهل بیت(ع) منتشر شده‌اند، در این کتابخانه جمع آوری شده‌اند و بیش از 70 هزار کتابخانه در این بخش وجود دارد. 

وی درباره عواملی که منجر به تاسیس این کتابخانه شدند می‌افزاید: «با توجه به این‌که کتابخانه آستان قدس رضوی در بست شیخ طوسی قرار دارد و تمامی نیازهای اطلاعاتی مخاطبان عام را پاسخگو است، این کتابخانه در بست شیخ بهایی و برای پاسخگویی به نیازهای محققان، پژوهشگران و استادان حوزه و دانشگاه تاسیس شده است.» 

کتابخانه‌ای در شمار بی‌نظیرترین کتابخانه‌های تخصصی ایران
وی با بیان این‌که کتابخانه اهل بیت(ع) بیش از 16 هزار عضو دارد، ادامه می‌دهد: «شرط اصلی عضویت در این کتابخانه این است که مراجعه‌کننده دانشجو یا محقق حوزه باشد، چون همان‌طور که بیان شد، هدف از تاسیس این کتابخانه افزایش کیفیت پژوهش است.» 

محکی درباره ویژگی‌های ممتاز این کتابخانه نیز اظهار می‌کند: «یکی از ویژگی‌هایی که این کتابخانه را در سراسر کشور برجسته کرده، موقعیت مکانی آن است. همجواری با حرم مطهر امام رضا(ع) به این کتابخانه برکت داده است. همچنین کتابخانه اهل بیت(ع) با توجه به این‌که منابع بسیار غنی خطی، چاپ سنگی و چاپ سربی را در خود نگهداری می‌کند یکی از بی‌نظیرترین کتابخانه‌های تخصصی در ایران است.» 

ارایه خدمات 24 ساعت به مراجعه‌کنندگان در تمامی بخش‌های کتابخانه موجب شده تا محققانی که ه‌بویژه از شهرهای دیگر مانند تهران و قم به این مکان می‌آیند از خدمات شبانه‌روزی این مرکز علمی و دینی استقبال کنند. 

محدودیت مالی برای خرید منابع نداریم
مسوول کتابخانه اهل بیت(ع) در بخش دیگری از سخنانش با تاکید بر خرید مستمر منابع به روز برای کتابخانه اهل بیت(ع) می‌گوید: «با توجه به نظر بسیار مثبت تولیت آستان قدس رضوی این کتابخانه هیچ‌گونه محدودیت مالی برای خرید منابع ندارد. ما قادریم هر منبعی را در صورتی که در کتابخانه نداشته باشیم، خریداری کنیم. به همین دلیل است که منابع کتابخانه‌ای ما بسیار غنی است و به هر زبانی می‌توانید به کتاب‌هایی با موضوع اهل بیت(ع) در این کتابخانه دسترسی داشته باشید. 

ارایه 8 هزار جلد کتاب تخصصی درباره امام رضا(ع)
 کتابخانه تخصصی امام رضا(ع) نیز پیش از این در سال 1379 در طبقه دوم کتابخانه عمومی گوهرشاد قرار داشت که در سال 1389 پس از تغییر کتابخانه گوهرشاد به کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) در زیرمجموعه این کتابخانه قرار گرفت. 

به گفته محکی، اکنون بیش از هشت هزار کتاب با موضوع امام رضا(ع) در این کتابخانه موجود است و علاقه‌مندان می‌توانند به نسخ خطی، کتاب‌های چاپ سنگی، چاپ سربی و ... در این مکان دسترسی داشته باشند. 

عرضه 500 هزار کتاب الکترونیکی ویژه اهل بیت(ع)
مسوول کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) در پایان سخنانش با اشاره به کتابخانه الکترونیکی این دو کتابخانه نیز می‌افزاید:« دیجیتال‌سازی منابع کتابخانه‌ای و ضرورت ایجاد آن ما را بر آن داشت تا نسخ الکترونیکی آثار خود را نیز ارایه کنیم. به همین دلیل کتابخانه الکترونیکی اهل بیت(ع) بیش از 500 هزار کتاب را در اختیار مخاطبان قرار می‌دهد.» 

وی یادآور می‌شود: در کتابخانه تخصصی اهل بیت(ع) 10 دستگاه رایانه قرار داده شد است تا مراجعه‌کنندگان بتوانند به نسخ الکترونیکی مورد نظر خود دسترسی یابند.» 

محکی در پایان اظهار امیدواری می‌کند که این مرکز با توجه به ارایه منابع غنی و نیز خدمات شبانه‌روزی خود، یکی از قطب‌های پژوهشی کشور در زمینه اهل بیت(ع) باشد.

به گفته محکی، در آستانه شهادت یا ولادت امامان معصوم(ع) به ویژه امام رضا(ع) منابع موجود متناسب با ایام مذهبی در معرض نمایش مخاطبان قرار می‌گیرد.

امروز(12 دی‌ماه) برابر است با سالروز شهادت هشتمین پیشوای شیعیان جهان امام رضا(ع).


ایبنا