۳۰ هزار سند از روابط ایران و عثمانی در آرشیو استانبول موجود است


1785 بازدید

۳۰ هزار سند از روابط ایران و عثمانی در آرشیو استانبول موجود است

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نخستین همایش بین‌المللی اسناد ایرانی همزمان با چهارمین جشنواره هفته پژوهش امروز دوشنبه 25 آذرماه با حضور علی جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، اسحاق صلاحی سازمان اسناد و کتابخانه ملی محمد رجبی رئیس کتابخانه مجلس، سفرا و رایزنان فرهنگی 45 کشور جهان برگزار شد.

در این مراسم دبیر همایش اسناد ایرانی، دبیر همایش هفته پژوهش، رئیس آرشیو دولتی آنکارا، معاون آرشیو هندوستان، رئیس کتابخانه ملی پاکستان، سفیر مکزیک در ایران، رئیس کتابخانه مجلس، رئیس دانشگاه امیرکبیر، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی سخنرانی کردند. همچنین در ادامه این همایش از کتاب‌های جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی رونمایی شد و به برگزیدگان این همایش جوایزی جهت تقدیر اهدا شد. در پایان نمایشگاه مشترک ایران و 5 کشور آمریکای لاتین نیز با حضور وزیر ارشاد افتتاح شد.

محمد وانلی اوقلی رئیس آرشیو دولتی آنکارا در این همایش گفت: کشور ایران در عصر شکوفایی تمدن‌های مختلف صاحب تمدن و دارای جایگاه ویژه‌ای است. در چنین فضایی پرداختن به اسناد و اسناد هویتی و آنچه که به عنوان روابط میان دولت‌ها وجود دارد، پر اهمیت به شمار می‌رود.

وی افزود: ایران و ترکیه که در یک منطقه جغرافیایی قرار دارند، صدها سال است که داری ارتباطاتی غنی هستند و تاریخ مشترکی را در گذشته خود دارند. پرداختن به این اتفاقات و تاریخ مشترک پر اهمیت و ارزشمند خواهد بود.

رئیس آرشیو دولتی آنکارا اظهار داشت: در آرشیوهای مختلف رویدادهایی مربوط به حوادث، مجادلات و اتفاقات منطقه آناتولی، قفقاز و ایران یافت می‌شود و می‌توان آن‌ها در 36 عنوان تقسیم بندی کرد. اسناد روابط میان ایران و عثمانی و تلاش‌هایی که برای برقراری این روابط صورت گرفته در میان اسناد موجود و آشکار است که می‌توان در میان آن‌ها به روابط دوستانه دو ملت پی برد.

محمد وانلی اوقلی ادامه داد: اسناد مربوطه به جنگ جهانی اول، حضور آلمان و انگلیس در بخشی از ایران و ارتباطات تاریخی و مکاتبات ایران و عثمانی در میان اسناد و آرشیو آنکارا موجود است. همچنین حضور عثمانی در دوره‌ای که عراق جزء امپراطوری عثمانی به شمار می رفت و حرکت ایران برای زیارت و تدفین اموات خود در اماکن  مقدسه این منطقه مانند کربلا، نجف، کاظمین و بغداد از دیگر مطالبی است که در میان اسناد ما وجود دارد. مناسبات فرهنگی و اجتماعی و فعالیت‌های این عصر در میان دولت‌ها نیز در لابه‌لای اسناد به چشم می‌خورد.

وی تأکید کرد: در آرشیو عثمانی بیش از 30 هزار پرونده پیرامون روابط ایران و عثمانی وجود دارد که متأسفانه اسناد فارسی در میان این اسناد اندک است.

رئیس آرشیو دولتی آنکارا در پایان تصریح کرد: آرشیو ترکیه از مجموع صد میلیون برگ سند تاریخی، 10 میلیون برگ یعنی 10 درصد را دیجیتال‌سازی کرده است. اداره آرشیو آنکارا از جمله سازمان‌های دولتی این کشور محسوب می‌شود که زیر نظر نخست‌وزیری فعالیت می‌کند. آرشیو عثمانی در شهر استانبول و آرشیو جمهوری ترکیه در آنکارا موجود است.


تسنیم،