صهیونیستی به نام «حبیب‌الله القانیان»


مرکز بررسی اسناد تاریخی
8963 بازدید
حبیب‌الله القانیان

صهیونیستی به نام «حبیب‌الله القانیان»

حبیب‌الله القانیان فرزند بابائی متولد 1288 هجری شمسی، سرمایه‌دار بزرگ ایرانی یهودی، ملقب به حاج حبیب بود. وی سال‌ها عضو اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران بود و از این طریق به اعمال نفوذ و سودجویی می‌پرداخت. او نخستین کارخانه صنایع پلاستیک و ملامین را در ایران ایجاد کرد و به دلیل انحصار تولید در همان سال‌های نخست سود کلانی به دست آورد و کارخانه‌هایش را افزایش داد. همچنین از سهامداران عمده چند بانک بود و در صنعت آلومینیوم نیز فعالیت گسترده‌ای داشت.

در اوایل دهه 1340 مراد اریه رهبر جامعه کلیمیان ایران و نماینده مجلس با دخالت آشکار سفارت اسرائیل و حمایت دربار پهلوی، از کرسی مجلس کنار گذاشته و مجبور به کناره‌گیری از سمت خود به عنوان رهبر کلیمیان ایران شد. پس از کناره‌گیری اریه از ریاست انجمن کلیمیان، با تجدید انتخابات در سال 1341 حبیب‌الله القانیان به عضویت انجمن کلیمیان انتخاب شد و برای 18 سال به ریاست انجمن کلیمیان تهران تکیه زد. او ارتباط بسیار نزدیکى با مئیر عزری نماینده اسرائیل در ایران داشت و تمامى امور را با اجازه‌ی او به انجام مى‌رساند.

برادران القانیان از نخستین برج‌سازان ایران بودند. حبیب‌الله القانیان صاحب ساختمان‌های پلاسکو و آلومینیوم نخستین برج‌های ایران بود. برج شیمشون، ساختمان بورس الماس اسرائیل در شمال تل‌آویو و نخستین آسمان خراش در اسرائیل را نیز برادران القانیان ساخته‌اند. ساختمان پلاسکو قبل از انقلاب اسلامی به هژبر یزدانی از سرمایه‌داران بهایی‌های متصل به دربار فروخته شد.

او بارها به خاطر گران فروشى و انجام امور خلاف قانون در کارهاى اقتصادى تحت تعقیب و بازداشت قرار گرفت و هر بار با وساطت شاه از زندان آزاد شد. القانیان در نامه‌ی مورخه‌ی 7 / 9 / 1355 خود خطاب به شاه چنین نوشته است:

«جان نثار حبیب القانیان که در جریانات مبارزه با گرانفروشى مورد تعقیب قرار گرفته در دادگاه شعبه 15 استان تهران تبرئه و سپس مجدداً تحت پیگرد و در این مرحله به علت عدم دفاع از خود محکوم گردیدم، مشمول عنایات شاهنشاه عدالت پرور قرار گرفته و مورد عفو ملوکانه واقع شدم. اینک آگاه شدم که به مجازات بسیار شدیدترى که محدودیت از فرصت شرفیابى به حضور مقدس شاهنشاه و... دچار گردیده‌ام... جان ناقابل من و خانواده‌ام فداى سلامت و سعادت شاهنشاه... ایران باد.»

وى از اعضاى جمعیت فراماسونرى و لژ سقراط و پهلوى بود و فعالیت چشمگیرى در راستاى کوچ یهودیان ایرانى به اسرائیل و تبلیغ در این خصوص داشت. او مقادیر زیادی زمین در نزدیکى تل‌آویو خریدارى کرد و از طریق شرکت در معاملات اراضى فلسطین با هماهنگى آژانس جهانى یهود سود سرشارى عایدش شد. در اسناد ساواک گزارشى در خصوص استخدام وى به عنوان همکار نیز وجود دارد.

حبیب‌الله القانیان در 27 بهمن 1357 به دنبال پیروزی انقلاب اسلامی و دستگیری وابستگان رژیم سابق بازداشت شد. روزنامه اطلاعات در 19 اردیبهشت 1358 در گزارش دادگاه القانیان نوشت:

«بر اساس گزارش‌های ساواک و سازمان‌های دیگر که در پرونده اتهامی القانیان موجود بود، او نه تنها سرمایه‌گذاری‌های داخلی و خارجی، به ویژه کمک به اسرائیل کرده، بلکه در یکی از گزارش‌های رسمی دولتی به تاریخ 1  /  1  /  44 و به شماره 25323 آمده است که در جلسه‌ای با حضور عده‌ای، حبیب القانیان ضمن سخنرانی سیصد هزار تومان هزینه تهیه سکه‌هایی به مناسبت جشن 2500 ساله شاهنشاهی اختصاص داده که یک سوی سکه سمبل این جشن‌ها و روی دیگر سکه علامت صهیونیسم حک شده، اختصاص داده و سکه‌ها را ضرب کرده است.»

حبیب‌الله القانیان در دفاعیات خود در دادگاه گفته بود: «من افتخار می‌کنم که دارای سهمی از کارخانجات پلاسکو، ملامین، پلاستیک شمال و لوله شمال و همچنین کارخانه پارس آمریکا، سازنده یخچال‌های جنرال ‌استیل و پروفیل آلومینیوم می‌باشم.» سال‌ها بعد و پس از تحقیقات بیش‌تر مشخص شد شرکت جنرال ‌استیل شرکتی متعلق به یهودیان زرسالار جهانی و پوششی برای سازمان اینتلیجنس سرویس انگلستان در ایران بوده است. دفتر اصلی این شرکت در خیابان زرتشت مقر مرکزی ام‌آی‌سیکس در ایران و مالکیت ساختمان متعلق به شاپور ریپورتر از دیگر عوامل انگلستان در ایران بود. علاوه بر این طبق اسناد ساواک حبیب‌الله القانیان ملاقاتی با افرائیم کاتزیر رئیس جمهور، پینهاس ساپیر وزیر دارایی، موشه دایان وزیر دفاع و آبا اِبن(آبا اِبان) وزیر خارجه رژیم صهیونیستی داشته و در آن جلسه قول همکاری برای جمع‌‌آوری کمک‌های مالی بیش‌تر و تبلیغ برای کوچ کلیمیان ایران به اسرائیل داده است...

سرانجام حبیب‌الله القانیان در سحرگاه روز 19 اردیبهشت 1358 اعدام شد. مجلس سنای آمریکا در محکومیت این اعدام قطعنامه‌ای را علیه ایران تصویب کرد.1 امام خمینی در واکنش به این اقدام در سخنرانی خود در جمع اعضای هیئت بازرگانان ایرانی در تاریخ 25 اردیبهشت 1358 فرمودند:

«البته آن‌هایی که منافع خودشان را در خطر می‌بینند یا منافع ارباب‌های خودشان را، از این نهضت به هر صورتی که باشد شکایت دارند و با هر توطئه‌ای می‌خواهند این نهضت را خاموش کنند. گاهی به بهانه «حقوق بشر» از این اعدام‌هایی که در ایران شده است انتقاد می‌کنند، و این را یک امر خشونت‌آمیز می‌دانند. این‌ها در ایران نبودند ببینند چه شد... لکن اطلاع دارند؛ همچو نیست که این‌ها بی‌اطلاع باشند... این‌هایی که ادعای حقوق بشر می‌کنند و برای «القانیان» هیاهو می‌کنند و یا برای «هویدا» هیاهو می‌کنند، این‌ها هستند که حقوق بشر را پایمال دارند می‌کنند... البته باید اسرائیل اظهار تأسف بکند از مرگ «القانیان»؛ برای اینکه القانیان، یک مردی که این قدر جنایت کرده در اینجا و این قدر خیانت کرده و اموال این ملت را به اسرائیل داده، آن البته باید اظهار تأسف بکند! لکن باید واقعیت را ببینیم چیست. آیا واقعیت این است که ما داریم حقوق بشر را ضایع‌ می‌کنیم؟»2

******

از: 20 ه‍ 21                                                                          شماره: 57599 / 20 ه‍ 21       

به: 341                                                                                تاریخ: 7 / 2 / 35

 

موضوع: آسمان خراش القانیان در اسرائیل

    آقای حاج حبیب‌الله القائیان رئیس انجمن کلیمیان تهران و سرمایه دار معروف در حال حاضر مشغول احداث ساختمان بزرگ چندین طبقه در بین راه هرصلیا و تل آویو در کشور اسرائیل می‌باشد و بلندی این ساختمان سه برابر بلندی ساختمان آلومینیوم یا پلاسکو می‌باشد. آسمان خراش مزبور هنوز نیمه تمام است.

آقای منصور یومطوب که ساکن شهرهرصلیا واقع در کشور اسرائیل می‌باشد اظهار داشته است مخارج این ساختمان خراش بایستی از خارج فرستاده شود.

نظریه شنبه: شنبه خود آسمان خراش مورد بحث را مشاهده نموده است. و اهالی محل اظهار داشته‌اند که ساختمان متعلق به آقای القانیان می‌باشد.

نظریه سه‌شنبه – حاج حبیب القانیان بین افراد ایرانی شایع نموده است که در کشور اسرائیل صاحب هیچ گونه زمین یا ملکی نبوده و تمام سرمایه‌اش در ایران متمرکز می‌باشد در صورتی که کلیمیان ایرانی معتقدند که مشارالیه در اسرائیل دارای زمین‌های متعدد و ساختمان‌های بزرگ می‌باشد. آموز

نظریه چهارشنبه – نظریه سه‌شنبه مورد تائید است. سنان

 

******

اسامی تعدادی از اعضای عالیرتبه کشوری که در تشکیلات فراماسونرى شرکت دارند

 2 روز قبل جلد سوم کتاب (فراموشخانه یا تاریخ فراماسونرى در ایران) که وسیله اسمعیل رائین مدیر خبرگزارى (آسوشیتدپرس در ایران) ترجمه و در کشور ایتالیا به زبان فارسى چاپ شده است، منتشر شد. قیمت این کتاب 500 ریال بود. صفحات آن به وسیله کاغذ قرمز صفحه ‌بندى شده است. در این کتاب اسامى افراد ایرانى که جزء باند فراماسونرى انگلیسى هستند به شرح زیر است:

1ـ دکتر سیدحسن امامى امام جمعه تهران 2ـ مهندس جعفر شریف‌ امامى رئیس مجلس سنا 3ـ منوچهر پرتو وزیر دادگسترى 4ـ مهندس روحانى وزیر آب و برق 5ـ دکتر هوشنگ نهاوندى رئیس دانشگاه پهلوى 6ـ دکتر منوچهر تسلیمى معاون وزارت اطلاعات 7ـ دکتر باقر عاملى وزیر اسبق دادگسترى 8ـ دکتر امیرحسین شیخ‌نیا مستشار دادگاه‌هاى استان مرکز 9ـ دکتر محمد مصدق (از ایشان فقط نام برده‌ام عکس مشارٌ الیه چاپ نشده) 10ـ دکتر احمد متین دفترى سناتور 11ـ القانیان 12ـ ثابت پاسال 13ـ جمشید اردلان مدیر کل ادارى دادگسترى 14ـ حافظى معاون دادسراى تهران ضمناً اسامى تعداد[ى] دیگر از افراد ایرانى برده شده و عکس آنها در حال پوشیدن لباس و نصب نشان فراماسونرى چاپ شده است به طورى که شایع است اقدام به جمع‌آورى این کتابها از طرف دولت شده و اسماعیل رائین نیز توقیف گردیده است. تعداد کتابهایى که جمع‌آورى شده است 200 جلد است بقیه را مردم خریدارى کرده‌اند. مترجم کتاب ادعا نموده اصل کلیه مدارکى که چاپ کرده موجود است و حاضر است در اختیار هر کسى که بخواهد بگذارد.

رونوشت برابر اصل است.

اصل در 221518 جلد 37

******

پاورقی‌ها:

1- برای اطلاعات بیش‌تر رجوع کنید به: دو سند درباره همکاری القانیان با صهیونیسم، روزنامه اطلاعات 19 اردیبهشت 58، ص 1. اسرار جاسوسی القانیان به نفع اسرائیل، روزنامه اطلاعات 19 اردیبهشت 58، ص 2. کارآفرینی برای صهیونیست‌ها با پول مردم محروم ایران، روزنامه کیهان، 7 بهمن 1359، ص7. حاجی که حاجی نبود، هفته‌نامه تجارت فردا، شماره 166، 17 بهمن 1394، ص 166. مقاله سیمای خانوادگی جرج کندی یانگ، فصلنامه مطالعات تاریخی، شماره 1، 1382. زندگی و کارنامه سیاسی دکتر ابراهیم یزدی- قسمت دوم، همین سایت به نشانی: 2748= https: /  / historydocuments.ir

2- صحیفه امام، جلد 7، صفحه 306 تا 309.

 

 

 




حبیب‌الله القانیان و برادرانش و عده‌ای از کلیمیان

حبیب‌الله القانیان و موشه دایان، وزیر وقت کشاورزی اسرائیل در مهمانی خانه القانیان، سال 1341


حبیب‌الله القانیان نفر وسط و برادرانش


هویدا در حال بازدید از شرکت جنرال استیل است و حبیب‌الله القانیان توضیح می‌دهد


محمدرضا پهلوی و منوچهر اقبال در حال بازدید از یکی از شرکت‌های القانیان